Bilans kampanii cukrowniczej: jaka będzie cena cukru?
Buraki cukrowe zebrano z powierzchni ok. 170 tys. ha, tj. o 26 tys. ha mniejszej niż przed rokiem, a produkcja cukru będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej.
Średni plon korzeni jest szacowany na ok. 520 dt/ha, wobec 689 dt/ha przed rokiem. W rezultacie zbiory wyniosły ok. 8,9 mln ton. Na szczęście korzystne warunki pogodowe w okresie zbiorów i przetwórstwa spowodowały, że polaryzacja cukru była wysoka. Produkcja cukru może wynieść więc ok. 1350 tys. ton i po raz pierwszy od lat będzie mniejsza od kwoty produkcyjnej (1405 tys. ton).
Na krajowym rynku utrwaliła się wzrostowa tendencja cen cukru, a decyduje o tym mniejsza produkcja w bieżącej kampanii oraz wzrost cen na światowym rynku. W handlu detalicznym średnia cena w grudniu wyniosła 2,43 zł/kg i była o 11% wyższa niż przed rokiem. Światowe ceny cukru białego podniosły się do ok. 410 dolarów/t, a ceny cukru surowego do 350 dolarów/t, a więc do poziomu z listopada 2014 r. W kontraktach terminowych na pierwszą połowę 2016 r. ceny cukru białego wynoszą ok. 410 dolarów/t.
czekamy za uwolnieniem kwot i cen