Jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza? Sprawdź, które warto hodować!

Jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza? Sprawdź, które warto hodować!

Największy procent populacji stanowi rasa Limousine, czy faktycznie jest taka dobra jak wielu hodowców myśli?

W Polsce użytkowanych jest 15 ras bydła mięsnego. Co roku stada czystorasowe są poddawane ocenie. Największy procent populacji stanowi rasa Limousine, czy faktycznie jest taka dobra jak wielu hodowców myśli? Jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza? Jest ich wiele, którą zatem wybrać?

W mojej opinii w Polsce najpopularniejsze są krzyżówki z rasami Limousine, Simental oraz Charoilaise. Są to rasy odpowiednie do krzyżowania z krowami hf. Nie ma co ukrywać, że na polskim rynku, bydła mięsnego w czystej rasie z Księgami Hodowlanymi w Polsce jest bardzo mało.

Józef Wojewódzki, producent bydła mięsnego

W Polsce hodowla bydła mięsnego i produkcja żywca wołowego nadal opiera się w dużej mierze o krzyżówki ras mięsnych z mlecznymi. Z roku na rok coraz większe zainteresowanie budzi wśród hodowców produkcja żywca w oparciu o typowe rasy mięsne, ale jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza… Problem w Polsce stanowi mała liczba cieląt mięsnych czystorasowych, które producenci mogliby zakupić na naszym rynku.

W mojej opinii w Polsce najpopularniejsze są krzyżówki z rasami Limousine, Simental oraz Charoilaise. Są to rasy odpowiednie do krzyżowania z krowami hf. Nie ma co ukrywać, że na polskim rynku, bydła mięsnego w czystej rasie z Księgami Hodowlanymi w Polsce jest bardzo mało. – mówi Józef Wojewódzki, producent bydła mięsnego z powiatu sokołowskiego w województwie mazowieckim

Bydło mięsne czystorasowe w liczbach

Według corocznej Oceny Wartości Użytkowej Bydła Ras Mięsnych na koniec 2015 roku odnotowano 18490 sztuk krów mięsnych będących pod oceną. Ich liczba od 2008 roku stale rośnie.

Wyjątkowo niewybredna oraz niewymagająca co do spożycia oraz jakości podawanej paszy jest rasa Simental.

Józef Wojewódzki producent bydła mięsnego

Prawie 13 tysięcy stanowią krowy rasy Limousine, 2,3 tysiąca krowy rasy Charolaise, około 1 tysiąca krowy Hereford. Zadziwiający jest fakt, że w Polsce hodowanych jest tylko 580 sztuk krów rasy Simental o mięsnym typie użytkowym. Stale rośnie liczba Angusów czarnych i czerwonych.

TABELA  Porównanie średniej masy urodzeniowej cieląt, przyrostów cieląt, buhajków najpopularniejszych ras utrzymywanych w Polsce według danych Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego;

Rasa bydła mięsnegoMasa urodzeniowa buhajkówMasa urodzeniowa jałówekMasa ciała buhajków w wieku 7 miesięcyMasa ciała jałówek w wieku 7 miesięcyDzienne przyrosty buhajków do 7 miesiąca życiaDzienne przyrosty buhajków do 7 miesiąca życia
Angus czarny35,232,2244,1231,7 934,2 933,5
Charolaise43,340,2290,2266,3 1177,3 1084,9
Hereford35,031,8269,2246,7 1104,0 1001,9
Limousine38,335,1272,0250,7 1096,6 1010,3
Simentaler mięsny32,030,6320,0276,1 1380,0 1200,8

Po przejrzeniu tabeli w oczy rzuca się wysoka masa ciała buhajków rasy Simentaler mięsny w wieku 7 miesięcy, ale również jej dzienne przyrosty. Dodatkowym atutem jest niewysoka masa urodzeniowa cieląt, dzięki czemu problemów z wycieleniem, również będzie mniej niż u innych ras.

Wyjątkowo niewybredna oraz niewymagająca co do spożycia oraz jakości podawanej paszy jest rasa Simental. Warto tutaj podkreślić, iż część rolników stawia nawet na krowy mleczne rasy Simental w celu dwukierunkowej produkcji – mleko oraz dobre cielaki mieszańcowe- mówi Józef Wojewódzki, producent bydła mięsnego, członek Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego

A może jednak Simental mięsny?

krowa Simental

Simental mięsny zyskuje coraz większą popularność wśród hodowców. (fot. AgroFoto.pl; użytkownik gortad)

Udział genów Simentala mięsnego w polskiej populacji bydła jest wysoki. Jednak osobników czystorasowych jest bardzo mało. A szkoda, bo ma znakomite przyrosty i charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością. Matki cechuje wybitna opiekuńczość i bardzo dobra mleczność. Udział mięsa w tuszy jest wysoki, a smakowitość mięsa oceniana jest na bardzo dobrą. Simental należy do ras o dużym kalibrze, późno dojrzewających.

W moim gospodarstwie były prowadzone badania przyrostów poszczególnych ras w ramach projektu badawczego PROOPTIBEEF i na czołówkę wysunęły się buhajki Simental po ojcu LENZ, których przyrosty dzienne w okresie od 300 do 600 kg wahały się w pomiędzy 1200 – 2000 g.  Ich wartość rzeźna biorąc pod uwagę ilość uzyskanego mięsa WBC, jest troszkę mniejsza aniżeli rasy Charoilaise. Aczkolwiek w mojej opinii rekompensują to zdrowotnością oraz tempem wzrostu- mówi Józef Wojewódzki

Mieszańce są lepsze od czystorasowych?

Według danych Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego od 2006 do 2015 roku liczba krów mieszańcowych z roku na rok się zmniejsza. Miejmy nadzieję, że na korzyść krów mięsnych czystorasowych. Masa urodzeniowa cieląt, masa ciała w 7 miesiącu życia jałówek oraz buhajków mieszańcowych była we wszystkich przypadkach niższa niż osobników czystorasowych. Podobnie jest z przyrostami, również są niższe niż u bydła czystorasowego. Jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza? Przede wszystkim czysta, mięsna, a nie mieszana.

Potencjał genetyczny

Wielu rolników decyduje się na inseminację swoich krów (bardzo często mlecznych) słabej jakości nasieniem buhajów o nieznanym pochodzeniu. Oczekują od opasów wspaniałych przyrostów, wybitnej ubojowej masy ciała i wysokiej ceny w skupie. Niestety, w tym przypadku ten system nie działa.

krowa Charolaise

Charolaise posiada wybitne cechy mięsne i wysokie przyrosty. Jest równie chętnie kupowany do opasu jak Limousine.

Często się zdarza tak, że inseminatorzy w celu jak największego zarobku proponują tanie porcje nasienia buhajów o nieznanym pochodzeniu. Mówię to, głównie dlatego, że mamy na to dowody. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego przegląda oraz analizuje indeksy z nasieniem buhajów ras mięsnych dostępnych w Polsce i wychodzi na to, że jest naprawdę mało dobrego towaru na naszym rynku. – tłumaczy Józef Wojewódzki

Na wielu konferencjach naukowych dotyczących hodowli bydła mięsnego i produkcji żywca podkreśla się istotę zakupu dobrej jakości nasienia buhajów. Nasienie takie powinno pochodzić od buhajów ocenionych na podstawie użytkowości własnej, przodków, ale również potomstwa. Wtedy możemy mieć większą szansę na osiągnięcie w swoim stadzie dobrych wyników produkcyjnych i ekonomicznych.

Potencjał genetyczny danego osobnika jest bardzo ważny, jednak o jego wykorzystaniu decydują czynniki żywieniowe, utrzymania oraz intensywności chowu.

Najpopularniejsze, a najlepsze rasy bydła mięsnego

jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza

Najlepsze rasy bydła mięsnego to nie tylko te najbardziej popularne.

W Polsce najwięcej mimo wszystko jest bydła Limousine, najłatwiej kupić cielęta właśnie tej rasy. Nie jest lepsza od Simentala, ale bardziej popularna. Hodowcy wymieniają się swoimi spostrzeżeniami i udzielają porad nowym hodowcom. Wśród nich powoli zaczyna budzić się stwierdzenie „gdybym miał wybrać rasę do chowu po raz kolejny i zacząć od początku, nie jestem pewien czy bym się na nią zdecydował”. Mamy więc do czynienia z powrotem do pytania, jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza. Wątpliwości hodowlane budzi agresja matek, ale również buhajków. Pojawiające się częste problemy z wycieleniami i cichą rują dla niedoświadczonego hodowcy mogą oznaczać kryzys w hodowli.

Nie możemy zapominać o rasie Limousine, która to stanowi w Polsce bardzo duży odsetek bydła krzyżówkowego, ale również mięsnego. Jeśli się nie mylę to najwięcej inseminacji zostaje przeprowadzanych własnie nasieniem buhajów Limousin. Jest to rasa wdzięczna. Jeśli tylko nasienie użyte do inseminacji pochodzi od dobrego i sprawdzonego buhaja, a nie od osobnika z nieznanym pochodzeniem- mówi producent

Jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza: popularność nie idzie w parze z jakością

krowa rasy Angus

Mięso Angusa było reklamowane jako najlepsze na burgery i steki.

Wiele osób zastanawia się, jaka rasa bydła mięsnego jest najlepsza. W wyborze kierują się popularnością. Ale popularne, nie zawsze oznacza najlepsze. Rasy bydła mięsnego różnią się cechami adaptacyjnymi, zdrowotnością, mlecznością matek, łatwością wycieleń, przyrostami i wykorzystaniem paszy. Chów bydła mięsnego powinien być uzasadniony ekonomicznie pod względem żywienia, płodności, ale również efektu końcowego- ubojowej masy ciała. Czasami lepiej zapłacić więcej za lepszej jakości nasienie, pochodzące ze znanego źródła, często droższe nawet o 100-150 zł, ale zysk w postaci znacznie wyższej masy ubojowej jest widoczny gołym okiem.

Nie warto kierować się popularnością. Nie zawsze to co jest nowe, jest gorsze. W wielu przypadkach, może okazać się dużo lepsze. Tak jak w przypadku Simentala Mięsnego, którego można już zaliczyć do najlepszych ras bydła mięsnego utrzymywanych w Polsce.

Pojenie cieląt dobrą siarą wpływa na ich zdrowie

Pojenie cieląt siarą w pierwszych tygodniach życia znacząco wpływa na rozwój i zdrowie zwierzęcia. Na co trzeba zwrócić uwagę, aby dobrze karmić cielę?

23 września 2017

Koszt produkcji mleka: przez co jest budowany?

Koszt wyprodukowania litra mleka jest uzależniony od wielu czynników. Sprawdźmy od jakich.

13 września 2017

Karmienie cieląt – jak kontrolować jakość podawanej siary?

Aby karmienie cieląt w pierwszych tygodniach życia przynosiło dobry efekt, warto sprawdzać jakość podawanej siary. Jest na to kilka metod.

24 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij