Jakie ceny na rynku warzyw w połowie marca 2024?

Jakie są aktualne ceny na rynku warzyw w połowie marca 2024? Przedstawiamy najnowsze informacje z krajowego rynku.

Poniżej najnowsze ceny cebuli, kapusty głowiastej białej i czerwonej, kapusty pekińskiej oraz ogórków w połowie marca 2024 r.

Ile kosztuje cebula w połowie marca 2024? 

Jakie są najnowsze ceny cebuli żółtej oraz czerwonej na świeży rynek i do przetwórstwa? Zobaczmy.

Aktualne ceny cebuli żółtej

W połowie marca br. nadal następowały korekty cenników skupu cebuli, co było niezgodne z oczekiwaniami producentów. Zdaniem handlowców na rynku utrzymuje się zwiększona podaż warzyw krajowych oraz importowanych, co jest przyczyną obecnych tendencji cenowych. Tradycyjnie wiosenne ocieplenie powoduje zwiększone dostawy z krajowych magazynów. Jeśli dodamy do tego wpływ możliwego importu, to mamy przyczyny spadków cen na rynku cebuli. W porównaniu do drugiego tygodnia marca redukcja cen nie była wielka, ale nadal utrzymuje się ten kierunek zmian.

Za cebulę przeznaczoną do konfekcjonowania na rynek świeży można otrzymać 1,20–1,30 zł/kg, czyli o kilka, kilkanaście groszy mniej w porównaniu do początku marca. Natomiast skalibrowana cebula na świeży rynek jest najczęściej wyceniana na 1,50–1,60 zł/kg, czyli również mniej w porównaniu do początku miesiąca.

Cebulę do przetwórstwa, czyli głównie na obieranie, sprzedawano od 0,70 do 1,00 zł/kg.

Wzrost importu cebuli

Zdaniem uczestników rynku, skala importu cebuli na krajowych giełdach jest większa niż przed tygodniem. Kierunki przywozu są różnorodne. Sporo emocji budzi przywóz z krajów poza unijnych (np. Uzbekistanu, Kazachstanu), ale w handlu, według uczestników rynku, więcej jest towaru pochodzącego z krajów europejskich (np. Niemiec). Importowaną cebulę przygotowaną na rynek świeży można kupić w ofertach hurtowych za 1,30–1,40 zł/kg. Zaś na rynkach hurtowych stawki za importowaną cebulę wynoszą od 1,40 do 2,65 zł/kg. Krajowe warzywa w połowie marca sprzedawano w cenach od 1,60 do 2,20 zł/kg. Stawki były więc zbliżone ubiegłotygodniowych.

Jakie ceny cebuli czerwonej?

Stawki za cebulę czerwoną utrzymują się na stabilnym poziomie. Na rynkach hurtowych w połowie marca 2024 r. obowiązywały ceny 4,00–5,00 zł/kg. Takie notowania utrzymywały się już kolejny tydzień z rzędu. Nieco mniej (3,50–4,50 zł/kg) otrzymywali rolnicy sprzedający warzywa z odbiorem w gospodarstwie. Obroty cebulą czerwoną są istotnie niższe niż przed kilkoma tygodniami, co wynika z mniejszej podaży.

Jakie ceny na rynku kapust?

Jakie są ceny kapusty białej, czerwonej i pekińskiej na krajowym rynku warzyw w połowie marca 2024 r.? Sprawdźmy.

Ile kosztuje kapusta biała?

Ceny na rynku kapusty białej utrzymują się na zbliżonym poziomie od kilku tygodni. Główki przeznaczane na rynek świeży wyceniane są najczęściej na 1,00–1,20 zł/kg. Podobne ceny za kapustę białą (1,00–1,30 zł/kg) obowiązują na giełdach hurtowych. Jednak stawki na rynkach hurtowych są bardziej zróżnicowane w porównaniu do lutego, co wynika z odmiennej jakości oferowanych warzyw. Kapusta sprzedawana do przetwórstwa osiąga cenę średnio 0,60 zł/kg. Mniej lub więcej w porównaniu do tej średniej można otrzymać, oferując niższą bądź wyższą jakość główek oraz w zależności od przeznaczenia kapusty.

Najnowsze ceny kapusty czerwonej

W niektórych podmiotach wzrosły ceny kapusty czerwonej. Zwłaszcza tej o najwyższej jakości, przeznaczonej na rynek świeży. W połowie marca br. ceny za kapustę czerwoną sprzedawaną z gospodarstwa wynosiły 1,50–1,60 zł/kg. Za najwyższej jakości główki z nalotem otrzymywano najczęściej około 2,00 zł/kg. Z kolei na rynkach hurtowych obowiązywały ceny z przedziału 1,90–2,50 zł/kg, czyli o 0,30–0,50 zł/kg wyższe w porównaniu do początku miesiąca. Podaż dobrej jakości główek była relatywnie mała – znacznie mniejsza niż kapusty białej.

Kapustę czerwoną niższej jakości przeznaczaną do przetwórstwa można było sprzedać średnio za 1,00 zł/kg, choć niektórzy oczekiwali znacznie wyższych stawek.

Kapusta pekińska – jakie ceny?

Na rynku kapusty pekińskiej w marcu br. zarysowywała się tendencja wzrostowa cen, szczególnie za warzywa wysokiej jakości. Dostawy rynkowe są już niższe, co pozwala utrzymać obecny poziom notowań. Na rynkach hurtowych obowiązywały ceny, w zależności od regionu i jakości warzyw, od 3,00 do 5,00 zł/kg. W połowie marca br. wysokiej jakości kapusta pekińska z chłodni, o intensywnie zielonym kolorze wyceniana była od 3,50 do 4,50 zł/kg z odbiorem w gospodarstwie, w zależności od regionu. Niższej jakości główki sprzedawano za 2,50–3,50 zł/kg. Zaś towar II klasy kosztował około 2,00 zł/kg.

Ceny na rynku warzyw spod osłon. Po ile ogórki?

W handlu pojawiły się większe ilości krajowych ogórków. Warzywa spod osłon sprzedawano na rynkach hurtowych najczęściej w cenach 7,00–9,00 zł/kg. Importowane ogórki szklarniowe oferowano w podobnych cenach. Dużo emocji budzi import ogórków ze Wschodu i dość częste, jak informują uczestnicy rynku, fałszowanie kraju pochodzenia. Ogórki „gruntowe” – czyli brodawkowe, uprawiane pod osłonami, w połowie marca br. wyceniano na 13,00–18,00 zł/kg. Ich podaż była dość duża, co przekładało się na redukcje finalnych stawek sprzedaży.

Obserwacje rynku wskazują, że konsumenci rzadziej zawracają uwagę na kraj pochodzenia ogórków. Częściej identyfikowany jest kraj pochodzenia pomidorów. Wydaje się, iż zwiększanie świadomości konsumentów jest polem do działań marketingowych inicjowanych przez decydentów oraz organizacje branżowe. Innym działaniem jest z kolei ograniczanie napływu importowanej żywności, z pewnych regionów świata, przez tworzenie odpowiednich regulacji.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *