Jakie ceny owoców i warzyw? Droższe jabłka i truskawki, tani agrest
Na jakim poziomie utrzymują się obecne ceny owoców i warzyw? Ceny skupu agrestu są drastycznie niskie i nie pokrywają kosztów produkcji. Droższe niż rok temu są natomiast jabłka i truskawki.
Jak kształtowały się ceny owoców i warzyw w ciągu ostatnich miesięcy? Od marca czyli od początku pandemii koronawirusa notowania nie były stabilne.
– Popyt na owoce i warzywa był niejednostajny. Na początku pandemii większość ludzi robiła zapasy. Kupowali więcej ale rzadziej niż zwykle, przede wszystkim przetwory i wszystkie produkty, które nadają się do przechowywania. Sytuacja na rynku owoców i warzyw nie była stabilna. Popyt na niektóre warzywa się obniżył. W tym czasie z owoców najbardziej podrożały jabłka i cytrusy. Dużym wahaniom uległa cena cebuli, która w marcu kosztowała 1 zł/kg, a w kwietniu już 1,27 zł/kg. Podobnie było z burakiem ćwikłowym, którego cena poszła w górę: w marcu wynosiła 55 gr/kg w kwietniu 77 gr/kg w maju 1,15 zł/kg. Ale trzeba pamiętać, że na ceny warzyw wpływ miała nie tylko pandemia, ale również warunki pogodowe i konieczność ich przechowywania – informuje Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Spis treści
Notowania warzyw
Sprawdźmy teraz na jakim poziomie znajdują się aktualne ceny owoców i warzyw. W skali roku najbardziej potaniały warzywa kapustne. Kapusta biała obecnie kosztuje średnio 1.04 zł za sztukę, w ubiegłym roku o tej porze była o 40 groszy droższa. Kapusta pekińska sprzedawana jest średnio za 1,13 zł/kg, rok temu 3,19 zł/kg. Tańszy jest również burak ćwikłowy, którego cena wynosi obecnie 75 gr/kg, w ubiegłym roku 2,58 zł/kg. Spadła też cena marchwi z poziomu 1,85 zł/kg rok temu do obecnych 1,20 zł/kg.
– Wzrosła podaż niektórych warzyw krajowych, co wpłynęło na spadek cen. Obniżki notowań warzyw kapustnych, buraków, marchwi są związane z tym, że w tym roku mieliśmy więcej wilgoci i lepszą pogodę niż rok temu, kiedy była susza – tłumaczy Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Jednak nie wszystkie warzywa potaniały. Fasolka szparagowa obecnie kosztuje 13.25 z/kg a w zeszłym roku było to 12 zł/kg – podkreśla.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach znacznie obniżyła się cena bobu (-35 proc.). Obecnie bób oferowany jest za około 10 zł/kg. Potaniały również kalafiory (3 zł/sztukę), rzodkiewka (1,10 zł/pęczek) oraz pomidory malinowe (4 zł/kg).
Notowania owoców
Jakie zapasy jabłek?
Wzrost popytu na jabłka sprawił, że ceny tych owoców poszły w górę. Z danych WAPA wynika, że na początku maja polskie zapasy jabłek zmniejszyły się o prawie 60 proc. w skali roku (163 tys. ton). To największy spadek od 2011 roku, gdy na wielkość zapasów wpłynęły niskie zbiory z 2010 roku i duże straty przymrozkowe. Jak podaje Ago Navigator PKO BP, w kwietniu upłynniono ponad 50 proc. tych owoców przechowywanych w chłodniach na początku tego miesiąca. Podobna tendencja widoczna była również w innych krajach, jabłka sprzedawano w szybkim tempie również m.in. we Włoszech, Holandii czy też Francji. Dynamika cen jabłek znacznie wzrosła w maju (+265 proc. w skali roku wobec +183 proc. w kwietniu).
Jest coraz drożej!
Cena jabłek kształtowała się na poziomie 1,63 zł/kg, w kwietniu wzrosła do 2,10 zł/kg, aktualnie to 3,72 zł/kg. W zeszłym roku o tej porze jabłka oferowane były po 74 gr/kg
– Wzrosły również ceny jabłek przemysłowych – aktualnie to 57 gr/kg, w zeszłym roku 30 gr. Notowania jabłek w hurcie poszły w górę z 2,56 zł/kg w lutym do 3,74 zł/kg w kwietniu – mówi Tomasz Smoleński.
Jak ocenia GUS, w połowie maja wystąpiły w Polsce przymrozki, które uszkodziły plantacje moreli, brzoskwiń, wiśni, czereśni a także jabłoni. To może być istotnym czynnikiem dla kształtowania się cen jabłek w drugiej połowie roku – podaje Agro Navigator PKO BP. Cena jabłek w kolejnych miesiącach będzie jednak uzależniona od skali strat, które nie muszą być większe niż w ubiegłym roku, gdy zbiory tych owoców w kraju zmalały o 23 proc.
Co z truskawkami?
Niskie temperatury sprawiły, że zbiory truskawek były opóźnione. W efekcie notowania truskawek na rynkach hurtowych w maju były dużo (+76 proc.) wyższe niż rok temu. Na wzrost cen wpłynęły również takie czynniki jak niedobór siły roboczej, straty przymrozkowe oraz susza. Jednak na początku czerwca, gdy truskawek pojawiło się na rynku więcej, dynamika cen obniżyła się do około 40 proc. w skali roku. Truskawki do przetwórstwa również podrożały, jednak skala wzrostu była w tym przypadku mniejsza.
Ceny owoców i warzyw na początku maja – jak rozpoczął się tegoroczny sezon na truskawki? Przeczytaj więcej!
Wysokie ceny, ale nie rekordowe
Podsumujmy więc aktualne ceny truskawek:
- Truskawki deserowe 4,83 zł/kg
- Truskawki do przemysłu 2,2 zł/kg
- Mrożone truskawki 3,38 zł/kg.
Choć aktualne ceny truskawek są wysokie to jednak nie należą do rekordowych. Droższe niż obecnie truskawki były w 2017 i 2018 roku. Czynnikiem oddziałującym w kierunku spadku cen truskawek do przetwórstwa może być częściowo niższy popyt z uwagi na COVID-19, ale także zwiększająca się konkurencja na rynkach światowych skutkująca niską dynamiką cen mrożonek – ocenia Agro Navigator PKO BP.
Czereśnie
Wiele wskazywało na to, że ceny czereśni w tym sezonie będą rekordowo wysokie. W drugiej połowie maja docierały do nas sygnały, że te owoce na bazarach i targowiskach oferowane były nawet po 50 zł//kg. Jednak obecnie cena czereśni jest już stabilna i wynosi 11 zł/kg, podobnie jak rok temu.
W tym sezonie ceny owoców zależeć będą od strat wynikających z przymrozków, od dalszego przebiegu pogody, od tego czy będzie susza. Na ceny wpływ będzie miało też to, czy do zbiorów pozyskamy pracowników ze Wschodu. Jeśli będą nadal z tym kłopoty to można się spodziewać, że owoce będą drogie – ocenia Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP.
Niskie ceny agrestu w skupie
Na bardzo niskim poziomie utrzymuje się aktualna cena agrestu. Wynosi 50 gr/kg, jest nieznacznie wyższa niż rok temu (40 gr/kg) to jednak nadal nie pokrywa kosztów produkcji. O podjęcie działań w celu ustabilizowania cen skupu owoców miękkich zwróciła się do resortu rolnictwa Krajowa Rada Izb Rolniczych.
– Cena minimalnej opłacalności w przypadku agrestu wynosi to około 1 – 1,20 zł/kg. To dwukrotnie więcej niż obecnie płaci się w skupie tych owoców. Nie ma naszej zgody na tak niskie ceny agrestu – opowiada Anna Kowalczyk z Pomorza.
Źródło: AgroFakt/ IERiGŻ/ Agro Navigator PKO BP/ GUS/ MRiRW/ WAPA