Jakie maty dezynfekcyjne powinny znaleźć się w oborze?

Maty dezynfekcyjne powinny stanowić podstawowy element wyposażenia budynków inwentarskich. Nasączone płynem dezynfekcyjnym zabezpieczają nasze zwierzęta przed wieloma groźnymi chorobami. Jakie maty dezynfekcyjne wyróżniamy? Jakie rodzaje możemy znaleźć?

Maty dezynfekcyjne powinny być obowiązkowym elementem wyposażenia na każdej fermie

Józef Wojewódzki, producent bydła mięsnego, członek Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego

Stosowanie się do podstawowych zasad bioasekuracji zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne naszym zwierzętom. Część gospodarzy rozważa, czy maty są potrzebne. Tak, maty dezynfekcyjne powinny znajdować się w każdej oborze. Pytanie brzmi więc nie czy a jakie maty dezynfekcyjne powinny się tam znaleźć. Dbając o profilaktykę dbamy o zdrowie swojego bydła i własny portfel. Jednak nie zawsze maty dezynfekcyjne spełniają swoją funkcję, głównie dlatego, że mają nieodpowiednie wymiary, a zastosowane preparaty dezynfekcyjne są stosowane w nieodpowiedni sposób.

Maty dezynfekcyjne powinny być obowiązkowym elementem wyposażenia na każdej fermie. Warto tutaj podkreślić, iż nie tylko fermy trzody czy drobiu powinny ich używać. Powoli staje się to standardem, a wręcz prawnym obowiązkiem, np. bioasekuracja ferm trzody w przypadku ASF. Na fermach bydła również powinny stanowić nieodzowny element wyposażenia. Ważne jest też to, jakie maty dezynfekcyjne to są i jakie pełnią funkcje. – mówi Józef Wojewódzki, producent bydła mięsnego, członek Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego

Jakie funkcje pełnią maty dezynfekcyjne?

Maty dezynfekcyjne mają być barierą ochronną przed zawleczeniem, ale również wywleczeniem z obory drobnoustrojów chorobotwórczych na butach, kołach środków transportu i maszynach.

Maty powinny znajdować się przed wejściami do budynków inwentarskich oraz w głównej bramie wjazdowej na teren gospodarstwa.

Józef Wojewódzki, producent bydła mięsnego

Maty do dezynfekcji powinny znajdować się w kilku miejscach w oborze, aby prawidłowo zabezpieczać bydło, ale również produkować mleko i mięso najlepszej jakości. To, jakie maty dezynfekcyjne są rozmieszczone w oborze, zależy od miejsca ich położenia i przeznaczenia.

Maty powinny znajdować się przed wejściami do budynków inwentarskich oraz w głównej bramie wjazdowej na teren gospodarstwa. Płyny dezynfekcyjne powinny być zmieniane i uzupełniane w zależności od częstotliwości przejść i przejazdów. Najważniejsze, aby nie dopuścić do wysychania mat. Obuwie oraz koła środków transportu powinny być dokładnie zmoczone podczas przejścia lub przejazdu- dodaje producent.

Maty dezynfekcyjne wejściowe

mata dezynfekcyjna wejściowa

Maty dezynfekcyjne wejściowe mają różne wymiary, w niektórych firmach można robić je na wymiar. Źródło zdjęcia; Producent mat HANA

Maty dezynfekcyjne wejściowe i wyjściowe powinny znajdować się przy każdych drzwiach, zarówno przy tych przez które codziennie wchodzimy do obory, ale również przy tych, przez które nasze zwierzęta wychodzą na wybieg. Zaleca się również stosowanie mat wejściowych do dezynfekcji racic dla bydła, przed wejściem na halę udojową. Jakie maty dezynfekcyjne powinny znajdować się przed wejściem? Głównie chodzi o ich właściwości fizyczne. Maty wejściowe powinny charakteryzować się;

  • odpornością
  • chłonnością
  • nie mogą mieć śliskiej powierzchni
  • powinny mieć możliwość wymiany wkładki poliuretanowej
  • powinny by wykonane z materiału, który można łatwo zamieść i umyć
  • powinny zapobiegać rozlewaniu preparatu dezynfekującego

Maty wejściowe mają zazwyczaj 4-5 cm grubości. Wewnątrz znajduje się pianka poliuretanowa, którą należy płukać, podobnie pokrowce, stanowiące część zewnętrzną. Należy zwrócić uwagę na dokładne wyciśnięcie pianki przed włożeniem, aby zbytnio nie rozcieńczyć preparatu do dezynfekcji. Pokrowiec posiada zamek błyskawiczny, dzięki któremu pianka nie wysuwa się na zewnątrz (rzepy są znacznie mniej skuteczne i trwałe).

Maty dezynfekcyjne wejściowe powinny mieć długość i szerokość uniemożliwiającą przeskakiwanie i omijanie jej przez ludzi oraz zwierzęta. Najlepiej jest położyć matę, która jest dopasowana wielkością do szerokości drzwi.

Maty dezynfekcyjne przejazdowe

maty dezynfekcyjne przejazdowe

Mata dezynfekcyjna przejazdowa powinna umożliwić przetoczenie się całego koła po macie. Źródło zdjęcia; producent mat HANA

Maty przejazdowe powinny znajdować się w bramie wjazdowej do gospodarstwa. Najczęściej stanowią je dwie długie maty, po których przemieszcza się pojazd obiema osiami długimi. W takim przypadku całe koło ma szansę przetoczyć się po macie i zdezynfekować.

Maty przejazdowe powinny być wykonane z dość grubego, odpornego na duże obciążenia materiału.

Mata dezynfekcyjna do dezynfekcji racic

Dezynfekcja racic jest bardzo ważna, po pierwsze dlatego, że wszelkie choroby i urazy kończyn wpływają na wydajność, po drugie dlatego, że krowy wracające z wybiegu i pastwisk przynoszą na racicach drobnoustroje, również zagrażające ich zdrowiu (pochodzące od dzikich zwierząt). Maty do dezynfekcji racic są zazwyczaj grubsze, mają około 10 cm, tak aby racice były zdezynfekowane również w okolicy pęciny, a nie tylko rogu racicowego.

jakie maty dezynfekcyjne do racic

Maty do dezynfekcji racic powinny mieć grubość przynajmniej 10 cm.

Czynniki wpływające na skuteczność stosowania mat dezynfekcyjnych

Maty dezynfekcyjne powinny być codziennie zamiatane, pianka i pokrowiec płukane w miarę zabrudzenia. Preparaty do dezynfekcji powinny być regularnie zmieniane i uzupełniane.

Podczas upalnych dni warto częściej sprawdzać wilgotność maty. W deszczowe dni, kiedy mata znajduje się na zewnątrz budynku np. w bramie wjazdowej, warto ją okryć plandeką, aby nie zmieniało się stężenie preparatu dezynfekcyjnego w macie. Wówczas maleje skuteczność jego działania.

Czy i jakie maty dezynfekcyjne są potrzebne?

To jest sprawa oczywista. Są potrzebne, obowiązkowe i pełnią działanie profilaktyczne w oborze.

Warto tutaj podkreślić iż obsługa zewnętrzna gospodarstw tj. lekarze weterynarii, inseminatorzy i dostawcy pasz, stanowią grupę podwyższonego ryzyka jeśli chodzi o przenoszenie czynników chorobotwórczych

Józef Wojewódzki

-Bydło, a szczególnie młode cielęta są narażone na wiele czynników chorobotwórczych, które mogą zostać zawleczone na fermę w postaci pozostałości odchodów, płynów ustrojowych (np. śliny) na butach czy kołach pojazdów- mówi Józef Wojewódzki -Warto tutaj podkreślić iż obsługa zewnętrzna gospodarstw tj. lekarze weterynarii, inseminatorzy i dostawcy pasz, stanowią grupę podwyższonego ryzyka jeśli chodzi o przenoszenie czynników chorobotwórczych. W dużym stopniu dla nich istotnym elementem bioasekuracji są maty dezynfekcyjne.

Maty dezynfekcyjne są potrzebne dla prawidłowej profilaktyki, ale również wymagane podczas kontroli. Jest to pierwszy element, który powinien zobaczyć inspektor na wjeździe na teren gospodarstwa- matę dezynfekcyjną przejazdową, kolejno maty wejściowe do obory i wyjściowe na wybieg, ale również sprawdzana jest obecność mat na hali udojowej. To, jakie maty dezynfekcyjne tam znajdzie i w jakim będą stanie, będzie miało duże znaczenie.

 

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *