Jakie będą zbiory buraka cukrowego?

Jakie będą zbiory buraka cukrowego?

Poprzedni sezon nie był łaskawy dla plantatorów buraka. Sprawdzamy, na co mogą liczyć plantatorzy w tym sezonie.

Pod koniec marca pojawiły się pierwsze wschody buraka, a proces ich kontraktacji w Krajowej Spółce Cukrowej dobiega końca. Na co mogą liczyć plantatorzy w tym roku?

Teoretycznie, by zacząć siew buraka, wymagana jest temperatura gleby sięgająca 8ºC. Praktycznie jednak wysiew zaczyna się w momencie, kiedy można wyjechać w pole z siewnikiem. W tym roku marcowe temperatury były nieco niższe niż w analogicznym okresie 2015 r. Podobnie rzecz się miała w 1 połowie kwietnia. Wysiewom nie sprzyjała również ilość opadów. Ich średnia suma według danych Krajowej Spółki Cukrowej wyniosła 19,8 mm.

Obecne szacunki mówią, że wyprodukujemy ok. 2 mln ton cukru, a sama nadprodukcja może wynieść 600 tys. t.

Kazimierz Kobza, dyrektor Biura Zarządu Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego

Wysiewom buraka zdecydowanie bardziej sprzyjał początek tego miesiąca i jak na koniec marca na polach znalazło się niewiele ponad 3% zakontraktowanego areału, tak już pod koniec 1 dekady kwietnia obsianych było niemal 90% pól.

W tym roku zbiory powinny być większe od ubiegłorocznych. Ma to związek z zimą oraz wymarznięciami ozimin, szczególnie na Mazowszu, w woj. kujawsko-pomorskim i wielkopolskim. W ich miejsce wielu rolników posiało buraki. Pewne problemy są jeszcze na południu Wielkopolski, tam bowiem w zasiewach przeszkadzają deszcze. Na ten moment szacujemy, że powierzchnia upraw w Polsce będzie większa o 30 tys. hamówi nam Kazimierz Kobza, dyrektor Biura Zarządu Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

W kampanii cukrowniczej 2016/2017  sama tylko Krajowa Spółka Cukrowa planuje skupić buraki cukrowe od ok. 15 tys.  plantatorów.

Obecne szacunki mówią, że wyprodukujemy ok. 2 mln ton cukru, a sama nadprodukcja może wynieść 600 tys. t. Póki co same plony zapowiadają się dobrze. Buraki są już na wierzchu i nawet mogące wystąpić przymrozki nie powinny im zaszkodzić. Musimy liczyć się jednak z tym, że nie wszystko wzejdzie i powinniśmy mieć na względzie niespodzianki, jakie sprawił nam choćby i zeszły rok – podsumowuje Kazimierz Kobza.

Z forum

Powiązany temat:

Jakie odmiany buraków zasiejecie w tym roku
matti0123
miał ktoś doświadzcenie z miltonem??/   Ja sieje tą odmianę  juz z 3lata od kiedy wycofali z ksc delano równiez z firmy maribo  w tym roku przy tej suszy w kuj-pom powiat inowrocł...
zobacz więcej »
magic88
Miltona, przy zeszłorocznej suszy ponad 70 t/ha
zobacz więcej »
maciekwariat9
co siejecie w tym roku
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Niskie ceny owoców to efekt zmowy cenowej?

Plantatorzy owoców walczą o swoje! W wielu miejscach w kraju powstają spontaniczne akcje protestacyjne!

13 lipca 2018

Susza w sadach to gorący problem

Jabłka są mniej wyrośnięte, a truskawki na wielu plantacjach "ugotowały się" na krzakach! Wszystko przez suszę!

12 lipca 2018

Integrowana ochrona buraka cukrowego przed chorobami grzybowymi

Obecnie integrowana ochrona buraka cukrowego zdaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Sprawdź, jak dobrać zgodne z nią fungicydy!

7 lipca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close