Jakość Tradycja: nowy certyfikat jakości

Nowy certyfikat Jakość Tradycja dedykowany jest przede wszystkim rolnikom i producentom wytwarzającym od co najmniej 50 lat produkty z zachowaniem tradycyjnej receptury. Dlaczego warto o niego zawalczyć?

Certyfikat Jakość Tradycja to dzieło działającej od 2004 r. i skupiającej blisko 200 członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego oraz Związku Województw RP. To pierwszy krajowy system wyróżniania i kontroli tradycyjnej żywności wysokojakościowej. Certyfikat został uznany przez Ministra Rozwoju Wsi i Rolnictwa oraz Komisję Europejską.

Znak może być szczególnie pomocny dla rolników, kiedy wejdą w życie przepisy ułatwiające im handel detaliczny.

Jan Zwoliński, wiceprezes zarządu PIPR i sekretarz kapituły Jakość Tradycja

W tej chwili certyfikatem Jakość Tradycja objętym jest już ponad 200 produktów. Ma on pokazywać, jak ważne jest zachowanie tradycyjnych metod przetwórstwa oraz pilnowanie pochodzenia surowca. Istotne jest to szczególnie teraz, kiedy rynek zalewa importowane mięso – mówi Jan Zwoliński, wiceprezes zarządu PIPR i sekretarz kapituły Jakość Tradycja.

Certyfikat ma za zadanie przede wszystkim informowanie konsumentów, że zakupiona żywność została wytworzona w Polsce, na bazie tradycyjnych receptur.

W tej chwili certyfikatem Jakość Tradycja objętym jest już ponad 200 produktów. Ma on pokazywać, jak ważne jest zachowanie tradycyjnych metod przetwórstwa.

Jan Zwoliński, wiceprezes zarządu PIPR i sekretarz kapituły Jakość Tradycja

Znak może być szczególnie pomocny dla rolników, kiedy wejdą w życie przepisy ułatwiające im handel detaliczny. Legitymujący się znakiem nie mogą wykorzystywać w produkcji GMO. Wszyscy są też dokładnie sprawdzani. Nie tylko przed, ale i po wydaniu naszej akredytacji. To bardzo ważne, jeśli chcemy, by produkty spod znaku Jakość Tradycja były dobrze odbierane przez konsumentów – zaznacza Jan Zwoliński.

Każdy produkt sprawdzany jest od momentu, gdy znajduje się na polu/w oborze czy chlewie, do efektu finalnego. Certyfikat Jakość Tradycja jest też alternatywą dla rolników, którzy z różnych względów nie mogą ubiegać się o status gospodarstwa ekologicznego. Ma on przede wszystkim służyć promocji polskiej tradycji kulinarnej i smakom pamiętanym z dzieciństwa.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *