Jęczmień jary browarny zrób go dobrze!

Jęczmień jary browarny to jedna z najchętniej wybieranych przez rolników uprawa w Polsce. Najważniejszym parametrem w uprawie tej odmiany jęczmienia jest wyrównanie oraz zawartość białka w ziarnie, które określa słodownia. Osiągnięcie ich optymalnego poziomu jest uzależnione od odpowiednio dobranego nawożenia.

Stanowisko uprawy

Nasiona jęczmienia należy siać w dobrze uprawioną, wilgotną oraz napowietrzoną glebę

Jęczmień należy uprawiać na glebach żyznych i zwięzłych należących do kompleksu pszennego bardzo dobrego i dobrego, oraz na glebach średnich kompleksu żytniego bardzo dobrego lub pszennego wadliwego. Duże wymagania jęczmienia względem stanowiska są spowodowane krótkim okresem wegetacji oraz słabo rozwiniętym systemem korzeniowym. Odczyn gleby powinien mieścić się w zakresie 5,8-7,0 pH. Jęczmień jary browarny w zależności od praktyki jaką stosuje gospodarstwo można posiać zarówno tradycyjnie oraz bezorkowo. Najważniejsze aby nasiona zostały posiane w dobrze uprawnioną, wilgotną i napowietrzoną glebę.

Przedplony dla jęczmienia jarego browarnego: 

+
ziemniak jęczmień ozimy
burak motylkowe
pszenica ozima
kukurydza

Rośliny motylkowe nie są najlepszym wyborem jako przedplon dla jęczmienia jarego browarnego. Pozostawiają one stanowisko zasobne w azot, co może spowodować zwiększenie zawartości białka w ziarnie. Powinno się unikać siewu jęczmienia po jęczmieniu, jeśli jednak plantacja ozima tej uprawy wymagała likwidacji, istnieje możliwość przesiania jej odmianą jarą.

Jęczmień jary browarny- wybór odmiany

Przydatność odmiany jęczmienia na cele browarne uzależniona jest od cech morfologicznych, fizjologicznych i chemicznych ziarna oraz parametrów technologicznych pozwalających na scharakteryzowanie jakości uzyskanego z ziarna słodu. Cechy jakościowe jęczmienia jarego browarnego uwarunkowane są nie tylko genetycznie również wpływ ma na nie środowisko. Najważniejszym kryterium podczas wyboru odmiany browarnej jest jej wartość technologiczna, na którą składają się:

  • parametry jakościowe słodu i brzeczki
  • zawartość białka w przedziale 9,5-11,5 %
  • gęstość ziarna
  • MTZ (masa tysiąca ziaren)
  • Wyrównanie ziarna

Termin siewu oraz normy

jęczmień jary browarny

Gęstość siewu jęczmienia wpływa na parametry takie jak wyrównanie czy zawartość białka w ziarnie. Źródło: AgroFoto.pl, użytkownik: Pirell

Źródła mówią o terminach siewu wczesnym, optymalnym oraz opóźnionym. Wczesnym termin zazwyczaj przypada na początek marca, a opóźniony na koniec tego miesiąca. Jednak podstawową zasadą w przypadku jęczmienia jarego browarnego jest siew możliwie najwcześniejszy. Część rolników rozpoczyna siewy nawet w grudniu gdy są ku temu sprzyjające warunki. Jak wiadomo im wcześniej wysiany „browar” tym lepiej, gdyż opóźnienie siewu wpływa na zwiększenie zawartości białka w ziarnie.

Norma wysiewu w kg/ha dla jęczmienia jarego browarnego jest ściśle uzależniona od stanowiska, terminu siewu oraz odmiany. Dlatego przed przystąpieniem do siewu należy sprawdzić zalecania producenta. Gęstość siewu czyli obsada roślin na m2 może wpłynąć na parametry takie jak wyrównanie i zawartość białka. Wyższa obsada ma na celu ograniczenie udziału pędów bocznych w łanie na rzecz pędów głównych dzięki czemu można uzyskać lepsze wyrównanie oraz mniejszą zawartość białka w ziarnie.

Jęczmień jary browarny- nawożenie

Do nawożenia azotowego wykorzystujemy tylko nawóz w formie saletrzanej lub amonowej (NH4 i NO3), niezalecane jest stosowanie mocznika

Przy ustalaniu dawek nawozu pod uprawę „browaru” w pierwszej kolejności należy uwzględnić zasobność stanowiska. Nawożenie fosforem oraz potasem należy w całości wykonać przedsiewnie. Inaczej ma się sprawa w przypadku azotu, ten składnik można podać w jednej lub w dwóch dawkach. Należy jednak pamiętać, że dawka przedsiewna powinna wynosić 80 % całkowitej dawki azotu. Kolejne 20 % dostarcza się pogłównie w fazie BBCH 19-21 czyli od fazy 9 liścia do końca fazy krzewienia.

Do nawożenia azotowego wykorzystujemy tylko nawóz w formie saletrzanej lub amonowej (NH4 i NO3), niezalecane jest stosowanie mocznika. Nawożenie azotowe w formie amidowej (mocznik) jest związane z co najmniej 2 tygodniowym oczekiwaniem na siew nasion, a gdy jest chłodno może się to jeszcze przedłużyć. Azot z formy amidowej aby był dostępny dla roślin musi ulec przemianą chemicznym. Jedną z form przejściowych jest amoniak, który jest toksyczny dla młodych roślin. Jego obecność w glebie powoduje zamieranie siewek, a w konsekwencji przerzedzenie zasiewów.

Potrzeby nawozowe jęczmienia jarego browarnego:

Przybliżone pobieranie składników mineralnych z gleby w kg/t ziarna
N P2O5 K20 MgO CaO
20 11 24 3,5 8,5

Wapnowanie gleby

Odczyn gleby w uprawie jęczmienia jarego browarnego ma ogromny wpływ na przyszły plon. Optymalny zakres pH wynosi od 5,8-7,0. Jęczmień jary nie toleruje zakwaszenia przy pH poniżej 5,5 może nastąpić redukcja obsady kłosów, a w skrajnych przypadkach przy pH 4,5 rośliny mogą wypadać z łanu. W celu uregulowania odczynu gleby należy wykonać wapnowanie. Optymalnym terminem dla tego zabiegu jest jesień tuż po zbiorze przedplonu lub przed orką zimową jeśli dane gospodarstwo ją wykonuje. Możliwe jest również zwapnowanie gleby na wiosnę jednak nie jest to najlepszy termin jeśli zależy nam na szybkim siewie nasion.

Jęczmień jary browarny nie toleruje zakwaszenia przy pH poniżej 5,5 może nastąpić redukcja obsady kłosów

Wiosną stosuje się tylko nawozy tlenkowe ze względu na szybką możliwość podniesienia pH gleby. Gdy zamierzamy z „browarem” szybko wjechać w pole lepiej wybierać jesienny termin wapnowania. W tym terminie można zastosować nawozy zarówno tlenkowe lub tlenkowo-magnezowe wtedy dodatkowo uzupełnimy magnez w glebie. Ze względu na reakcje jakie zachodzą pomiędzy związkami wapnia, azotu oraz fosforu nie należy wysiewać wapna bezpośrednio przed lub po nawożeniu tymi składnikami.

Wybór odmiany uzależniony od słodowni

Słodownie skupują tylko i wyłącznie wybrane przez siebie odmiany jęczmienia browarnego. Źródło: AgroFoto, użytkownik: Zaczyn

Przy wyborze odmiany należy pamiętać, że to słodownie dyktują warunki i nie każdą odmianę skupią. Na polskim rynku znajdują się 4 znaczące słodownie, które skupują zazwyczaj od 4-5 odmian jęczmienia browarnego. Mniejsze firmy oferujące kontraktację jęczmienia browarnego mają zazwyczaj podpisane umowy z dużymi słodowniami do których odwożą skupione od rolników plony. Zanim więc wybierzemy odmianę jęczmienia jarego browarnego najlepiej podpisać kontrakt, aby mieć pewność, że będziemy mieć gdzie ją sprzedać.

 

 

 

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.8 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *