Jęczmień jary: na jakie choroby zwracać uwagę?

Jęczmień jary: na jakie choroby zwracać uwagę?

Czas występowania poszczególnych chorób w jęczmieniu zazębia się ze sobą, co ułatwia ochronę. Jakie jednak środki możemy stosować?

W 17 odcinku „Poradnika aF” wracamy do tematu chorób zbóż jarych, który omawialiśmy w poprzednim odcinku. Tym razem skupiamy się jednak na jęczmieniu jarym. Prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zwraca uwagę na fakt, że czas występowania poszczególnych chorób zazębia się ze sobą, co ułatwia ochronę. Pytanie jednak: jakie środki stosować, by chronić jęczmień jary?

agroFakt.pl: Witam serdecznie w kolejnym odcinku „Poradnika agroFakt”. Znajdujemy się na poletkach doświadczalnych z jęczmieniem jarym. Ze mną jest prof. Marcin Kozak. Witam serdecznie.

prof. dr hab. Marcin Kozak: Witam serdecznie Panią. Witam serdecznie Państwa.

Jakie są typowe choroby jęczmienia?

Jeżeli chodzi o jęczmień jary, to podobnie jak przy jęczmieniu ozimym, poraża go przede wszystkim mączniak prawdziwy, plamistość siatkowa jęczmienia, oprócz tego mogą występować również rdze. Z tym że musimy pamiętać, że okres nakładania się tych chorób często ze sobą się zazębia.

Jak najlepiej chronić jęczmień jary?

My mamy na naszych poletkach doświadczalnych jęczmień jary uprawiany na cele browarne, dlatego ochrona jest bardzo ważna ze względu na jego jakość. Skupiamy się na kompleksowej ochronie jęczmienia w 2 zabiegach. W tym roku proponujemy zastosować w fazie BBCH 31 substancję czynną fenpropidynę, to jest związek z grupy morfolin, oraz jednocześnie propikonazol, który jest substancją czynną z grupy triazoli. Natomiast na T2, czyli w fazie BBCH 37–39, chcemy zastosować substancję czynną cyprodynil, to jest związek z grupy anilinopirimidyn, oraz izopirazam, który z kolei jest związkiem z grupy ortofenyloamidów. Tak, żeby te produkty były z różnych grup chemicznych i te substancje czynne działały bardzo szerokim spektrum.

Na co zwracać uwagę?

Żeby jęczmień na cele browarne mógł być wykorzystany, przede wszystkim musimy do tego dostosować odpowiednią odmianę i odpowiednią technologię, a w ramach tej technologii bardzo ważna jest tutaj ochrona fungicydowa. Bo, szczególnie w wykorzystaniu jęczmienia na cele browarne, zależy nam na bardzo dobrej jakości ziarna, tak, aby potem w przerobie, uzyskane piwo było jak najsmaczniejsze.

A co wpływa na tą jakość?

Przede wszystkim rzeczy związane z technologią i z zabezpieczeniem ziarna w kłosie przed niekorzystnymi czynnikami. Szczególnie mamy tutaj na względzie choroby.

Dziękuję bardzo. Na dzisiaj to już wszystko, i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek poradnika.

 

Nie przegap:

Z forum

Powiązany temat:

Zabiegi fungicydowe
kamil2963
19 godzin temu, Gamzi napisał: Sam mam w planie dać 290g/ha prochlorazu i 190 tebukonazolu. Na kłos będę pierwszy raz pryskać. Czy to odpowiednia pora? Zdjęcie pon...
zobacz więcej »
marian7k
Chcę zastosować impakt + mirage  ( 100g +200g) w pszenicy jarej na septo. Taki wariant bo pozostało z zimówki. Pszenica tuż przed kwitnieniem. Jak myślicie będzie to dobry warian...
zobacz więcej »
Gamzi
Dnia 6.06.2018 o 14:11, kamil2963 napisał: Zszedłbym na 125 g tebukonazolu a prochloraz bym zostawił.  Panowie, czy uprawia ktoś z was pszenicę ozimą odm...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Susza rolnicza zbiera pierwsze żniwa!

Sytuacja na Opolszczyźnie wygląda wręcz dramatycznie, jęczmienie tak słabo nie sypały od lat! Dowiedz się więcej!

21 czerwca 2018

Susza rolnicza spowoduje spadek plonów

Sprawdź, jakie straty prognozuje Instytut Uprawy i Gleboznawstwa

13 czerwca 2018

Szacowanie strat spowodowanych suszą – zgłoś szkody gminie!

Sprawdź, na jaką pomoc mogą liczyć rolnicy, których uprawy ucierpiały z powodu suszy!

19 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close