Jęczmień jary: na jakie choroby zwracać uwagę?

Jęczmień jary: na jakie choroby zwracać uwagę?

Czas występowania poszczególnych chorób w jęczmieniu zazębia się ze sobą, co ułatwia ochronę. Jakie jednak środki możemy stosować?

W 17 odcinku „Poradnika aF” wracamy do tematu chorób zbóż jarych, który omawialiśmy w poprzednim odcinku. Tym razem skupiamy się jednak na jęczmieniu jarym. Prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zwraca uwagę na fakt, że czas występowania poszczególnych chorób zazębia się ze sobą, co ułatwia ochronę. Pytanie jednak: jakie środki stosować, by chronić jęczmień jary?

agroFakt.pl: Witam serdecznie w kolejnym odcinku „Poradnika agroFakt”. Znajdujemy się na poletkach doświadczalnych z jęczmieniem jarym. Ze mną jest prof. Marcin Kozak. Witam serdecznie.

prof. dr hab. Marcin Kozak: Witam serdecznie Panią. Witam serdecznie Państwa.

Jakie są typowe choroby jęczmienia?

Jeżeli chodzi o jęczmień jary, to podobnie jak przy jęczmieniu ozimym, poraża go przede wszystkim mączniak prawdziwy, plamistość siatkowa jęczmienia, oprócz tego mogą występować również rdze. Z tym że musimy pamiętać, że okres nakładania się tych chorób często ze sobą się zazębia.

Jak najlepiej chronić jęczmień jary?

My mamy na naszych poletkach doświadczalnych jęczmień jary uprawiany na cele browarne, dlatego ochrona jest bardzo ważna ze względu na jego jakość. Skupiamy się na kompleksowej ochronie jęczmienia w 2 zabiegach. W tym roku proponujemy zastosować w fazie BBCH 31 substancję czynną fenpropidynę, to jest związek z grupy morfolin, oraz jednocześnie propikonazol, który jest substancją czynną z grupy triazoli. Natomiast na T2, czyli w fazie BBCH 37–39, chcemy zastosować substancję czynną cyprodynil, to jest związek z grupy anilinopirimidyn, oraz izopirazam, który z kolei jest związkiem z grupy ortofenyloamidów. Tak, żeby te produkty były z różnych grup chemicznych i te substancje czynne działały bardzo szerokim spektrum.

Na co zwracać uwagę?

Żeby jęczmień na cele browarne mógł być wykorzystany, przede wszystkim musimy do tego dostosować odpowiednią odmianę i odpowiednią technologię, a w ramach tej technologii bardzo ważna jest tutaj ochrona fungicydowa. Bo, szczególnie w wykorzystaniu jęczmienia na cele browarne, zależy nam na bardzo dobrej jakości ziarna, tak, aby potem w przerobie, uzyskane piwo było jak najsmaczniejsze.

A co wpływa na tą jakość?

Przede wszystkim rzeczy związane z technologią i z zabezpieczeniem ziarna w kłosie przed niekorzystnymi czynnikami. Szczególnie mamy tutaj na względzie choroby.

Dziękuję bardzo. Na dzisiaj to już wszystko, i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek poradnika.

 

Nie przegap:

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie – warzywa na „5”

Jedne z najlepszych sałat i szpinak są uprawiane na polach spółdzielni w Bachorzewie na Wisłą. Ziemia tutaj jest bardzo dobrze zmianowana i nawożona.

13 października 2017

Jakie szkodniki zbóż zagrażają nam jesienią?

Zboża w okresie jesiennym są narażone na szereg ataków ze strony szkodników. Jakie szkodniki zagrażają zbożom jesienią?

10 października 2017

Choroby przechowalnicze jabłek – co atakuje owoce po zbiorach?

Nawet jeśli jabłka w momencie zbiorów wyglądają okazale, choroby jabłek mogą zaatakować w przechowalni. jak zminimalizować ryzyko ich wystąpienia?

9 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij