Już niebawem startuje cykl konferencji Blattin

Konferencja dla hodowców bydła i producentów mleka, organizowana przez Blattin to cykl wydarzeń, który po raz 20. odbędzie się już na początku lutego 2023 r. Jak możemy przeczytać w materiałach organizatora, tegoroczna edycja tego cyklu będzie próbą odpowiedzi na pytanie, Jak zrozumieć i wspomagać w produkcji wysokowydajną krowę?

Cena: krowy (D)

8.19 zł
-0.12%
Zobacz aktualne ceny

Jubileuszowa XX konferencja Blattin dla hodowców bydła i producentów mleka odbędzie się w sześciu lokalizacjach na terenie całej Polski. Podczas spotkań z rolnikami wykłady wygłoszą polscy i zagraniczni eksperci w dziedzinie żywienia bydła. Zagadnienia poruszane na konferencji będą dotykały różnych aspektów żywieniowych, mających wpływ na wydajności krów mlecznych.

Konferencja Blattin – wiedza kluczem do efektywności

Eksperci są zgodni, że choć lista niewiadomych jest wyjątkowo długa, ten rok raczej do łatwych nie będzie należał. Nie musi to oczywiście oznaczać, że będzie zły. Jednak będzie on wymagał wytężonej uwagi na wszelkie czynniki decydujące o wydajności i ekonomicznej efektywności gospodarstw.

Konferencja dla hodowców bydła i producentów mleka Blattin 2023

Konferencja Blattin to okazja do wymiany doświadczeń i wysłuchania wykładów eksperckich.

– Aby osiągnąć rentowność na satysfakcjonującym poziomie, trzeba zwrócić uwagę na wiele aspektów – mówi Andrzej Mirek, szef Blattin Polska – Zawsze aktualne pozostaje prawidłowe żywienie zwierząt, ale też staranne przygotowanie pasz objętościowych. Oczywiście trzeba również minimalizować straty zwierząt. Warto także zadbać o dodatkowe dochody ze sprzedaży materiału żeńskiego – podpowiada menadżer.

Andrzej Mirek podkreśla, złożoność zagadnień dotyczących żywienia i zdrowia zwierząt, które finalnie decydują o dochodowości gospodarstwa. Dlatego też konferencja Blattin będzie w tym roku poświęcona takim właśnie kwestiom. Z pewnością warto wziąć w niej udział i wysłuchać zaproszonych ekspertów.

Konferencja Blattin dla hodowców bydła – wykłady ekspertów

Konferencja dla hodowców bydła i producentów mleka to doskonała okazja do zapoznania się z wynikami badań naukowych i skorzystania z ogromnego doświadczenia zaproszonych ekspertów. Dlatego w Opolu, Okrzei, Łomży, Rojewie i Rawiczu będzie można wysłuchać specjalistów zajmujących się żywieniem krów mlecznych.

Konferencja Blattin

Konferencja Blattin jest bezpłatna, jednak trzeba wcześniej zgłosić chęć udziału.

fot. Blattin

Wystąpienie zatytułowane Wpływ bilansowania aminokwasów na wydajność i parametry mleka przedstawi dr Sion Richards, Techniczny Menadżer ds. Żywienia Przeżuwaczy w Europie w firmie Adisseo France S.A.S. dr Sion Richards pochodzi z fermy bydła mlecznego w Północnej Walii. Ukończył Uniwersytet Nottingham w Wielkiej Brytanii, uzyskując tytuł Doktora z biochemii żywienia zwierząt. Posiada ponad 25-letnie doświadczenie w dziedzinie żywienia przeżuwaczy, zdobyte na rynkach międzynarodowych takich jak Europa, Bliski Wschód oraz Afryka. Od 2021 roku związany z Adisseo.

Prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski zapowiedział wykład opisujący Przyczyny zbyt niskiej zawartości tłuszczu w mleku. Autor jest Kierownikiem Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa, Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Profesorem żywienia zwierząt. Krajowym autorytetem i ekspertem w żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych. Jest także niezależnym doradcą gospodarstw wielkotowarowych w Polsce.

Szkolenie pod tytułem Witaminy B: ich kluczowa rola w poprawie reprodukcji, wydajności mlecznej i efektywności żywienia bydła mlecznego, przeprowadzi Dominique Bouchut. Od 2017 r. jest on Produkt Managerem i technicznym wsparciem produktów dla przeżuwaczy w firmie Jefo. Karierę naukową rozpoczął na Uniwersytecie Rolniczym w Lyon. Jako naukowiec kontynuował swoją karierę w instytucie badawczo – rozwojowym przy stacji doświadczalnej Adisseo. Przez kolejne 10 lat czynnie wspierał doradztwo rolnicze na Zachodzie Francji w zakresie hodowli i żywienia bydła mlecznego. Doświadczenie Dominique zostało także docenione przez 6 lat w firmie produkującej premiksy MiXscience. Aktywnie prowadził tam dział żywienia i rozwoju produktów dla bydła we Francji, Europie Wschodniej oraz Turcji.

Konferencja Blattin we Włoszczowie

Nieco inny, jednak równie interesujący, program konferencji jest przewidziany na ostatnim spotkaniu we Włoszczowie. Będzie można wysłuchać wspomnianego wyżej wykładu prof. dr hab. inż. Zygmunta Macieja Kowalskiego oraz dwóch innych specjalistów.

Wpływ bilansowania aminokwasów na wydajność i parametry mleka omówi mgr inż. Marcin Forkajm, Doradca Techniczny ds. Bydła w Europie Centralnej, Adisseo France S.A.S. Od blisko 20 lat zajmuje się doradztwem żywieniowym. W ostatnich dwóch latach specjalizuje się w bilansowanie aminokwasów w dawkach dla bydła na terenie Europy centralnej.

Podobnie jak w innych miejscach, usłyszymy wykład Witaminy B: ich kluczowa rola w poprawie reprodukcji, wydajności mlecznej i efektywności żywienia bydła mlecznego. Jednak wygłosi go konsultant firmy Jefo, dr inż. Krzysztof Białoń, specjalista w zakresie żywienia zwierząt i mikrobiologii przewodu pokarmowego. Propagator zdrowego i zrównoważonego modelu żywienia krów. Od ponad 20 lat związany z hodowlą bydła mlecznego w Polsce.

Konferencja dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka – terminy

XX Jubileuszowa Konferencja dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka pod hasłem: Wysokowydajna krowa – jak ją zrozumieć i wspomagać w produkcji? odbędzie się:

  • 6 lutego w Opolu,
  • 7 lutego w Okrzei,
  • 8 lutego w Łomży,
  • 9 lutego w Rojewie,
  • 10 lutego w Rawiczu,
  • 17 lutego we Włoszczowie.

Dokładne adresy i godziny spotkań znajdują się na stronie Blattin. Udział w konferencji jest bezpłatny, ale wymaga wcześniejszego zgłoszenia.

Konferencja dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka Blattin została objęta naszym patronatem medialnym, dlatego w imieniu organizatora serdecznie zapraszamy do udziału. Z pewnością warto.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Jak rolnicy kupują online?Zobacz Wypełnij ankietę!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *