Jest już pełny wybór nowalijek! A jakie ceny?
Nowalijek w bród, a ceny z każdym dniem coraz niższe! Na rynku pojawiły się już wszystkie młode warzywa krajowe. W sprzedaży jest polska kalarepa, botwinka czy rabarbar. Sprawdź, na jakim poziomie utrzymują się ceny tych produktów, które z nich potaniały najbardziej?
W sprzedaży jest już bogaty wybór nowalijek. Pojawiła się polska kalarepa, która sprzedawana jest w cenie około 3 złotych za sztukę. Dostępne są również botwinka (2 zł/pęczek), buraki ćwikłowe (3 zł/kg), natka (1,2 zł/pęczek), koperek (1,4 zł/pęczek). Na rynkach hurtowych dużym zainteresowaniem cieszą się też cebula ze szczypiorkiem (1,75 zł/kg), szczypiorek (0,75 gr/pęczek), ogórki (4 zł/kg) a także rabarbar (7 zł/kg).
Spis treści
Ceny warzyw krajowych w dół
Większość nowalijek jest oferowanych w niższej cenie niż rok temu. – Niskie notowania młodych warzyw to efekt dość łagodnej zimy i niższych kosztów produkcji pod osłonami. W ciągu kolejnych tygodni ceny nowalijek powinny jeszcze się obniżyć – prognozuje Tomasz Smoleński, ekspert rynku warzyw i owoców Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Najbardziej tanieje sałata…
Z danych Zintegrowanego Systemu Informacji Rolniczej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w ciągu ostatnich kilku tygodni najbardziej potaniała krajowa sałata. Jej cena w ciągu ostatnich 3 tygodni spadła o około 50% i wynosi obecnie około 1,85 gr za kilogram. Notowania sałaty krajowej utrzymują się na poziomie porównywalnym do tego z poprzedniego roku.
… i pomidory krajowe
Tanieją również czerwone pomidory krajowe spod osłon. Według danych resortu rolnictwa notowania tych warzyw wahają się obecnie na poziomie około 6 złotych za kilogram. Oznacza to prawie 45% spadek ceny w ciągu ostatnich 3 tygodni. Tańsze są też rzodkiewki, które są sprzedawane obecnie za około 1 złotych 50 groszy za kilogram (czyli o prawie 30% mniej niż jeszcze 3 tygodnie temu). Notowania rzodkiewek utrzymują się na poziomie z ubiegłego roku.