Kaczki pekińskie i piżmowe na topie

Kaczki pekińskie i piżmowe na topie

Prawdziwym hitem produkcyjnym w tym roku mogą okazać się kaczki, których mięso jest poszukiwane przez zarówno w kraju, jak i za granicą. Czy przyćmią one sławę tak lubianej poza polskimi granicami naszej gęsi?

Prawdziwym hitem produkcyjnym w tym roku mogą okazać się kaczki, których mięso jest poszukiwane przez zarówno w kraju, jak i za granicą. Czy przyćmią one sławę tak lubianej poza polskimi granicami naszej gęsi?

Pan Jan Wypuszko z Sokółki w woj. podlaskim od 5 lat hoduje w swoim gospodarstwie gęsi. Jego stado w sezonie liczy średnio ok. 50 ptaków. Rolnik od roku hoduje także kaczki, bo, jak mówi: – Na kaczki też jest popyt. Na razie zainwestowałem w stado liczące 30 sztuk, ale wobec dużego zainteresowania kaczym mięsem w pobliskim zakładzie na pewno chciałbym rozszerzyć hodowle o kolejne 20 sztuk – dodaje.

Kaczki w natarciu

Warto w tym roku postawić na produkcję kaczek – mówi pan Piotr, ekspert rynku mięsnego z Poznania. Wiele zakładów drobiarskich w naszym kraju poszukuje bowiem tego typu surowca. – Szczególnie cenione jest mięso pochodzące od kaczki pekińskiej i piżmowej. – nadmienia ekspert. – Dużym powodzeniem oprócz mięsa cieszy się także puch kaczy.

Należy także dodać, że wyhodowane w Polsce kaczki trafiają nie tylko na rodzimy rynek, ale także do Niemiec, Francji, Wielkiej Brytanii czy USA. Ich mięso jest tam równie popularne jak wysoko cenionej polskiej gęsi, która już od dawna gości na stołach tamtejszych konsumentów.

Nie tak trudna hodowla

Wielu hodowców, tak jak pan Wypuszko, zdecydowało się na produkcję kaczek jako uzupełnienie chowu gęsi, gdyż kaczki można utrzymywać w tych samych budynkach poza sezonem odchowu gęsi, co znacząco wpływa na racjonalne wykorzystanie zasobów i zwiększenie zysków. Kaczki mają ponadto mniejsze wymagania związane z dostępem do zielonki, a ich tucz trwa krócej.

 ***

O tym, czy i jak hodować kaczki, dyskutują również rolnicy na portalu AgroFoto.pl.

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij