Kalkulacja kosztów produkcji soi

Download PDF

Soja jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych na świecie. Dlatego powierzchnia, na jakiej jest uprawiana, plasuje się tuż za pszenicą, ryżem i kukurydzą. W warunkach Polski jej areał nie jest jeszcze duży w stosunku do innych roślin uprawnych. Jednak widać coraz większe zainteresowanie ze strony rolników. Sprawdźmy więc, jak wygląda kalkulacja kosztów produkcji soi.

Do roku 2012 areał uprawy w Polsce wynosił 200-300 ha. Natomiast od roku 2012 obszar ten wzrasta. W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat uprawa zwiększyła się 10-krotnie. Czy to znak, że warto w nią zainwestować?

Jakie korzyści z uprawy soi?

kalkulacja kosztów produkcji soi

Ziarna soi zawierają nie tylko dużo białka, ale też i błonnika

fot. BASF

Soja to wysoce białkowa roślina jednoroczna, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). Jej uprawa wiąże się z korzyściami pod względem agronomicznym. Przede wszystkim, wykorzystanie soi w płodozmianie jest doskonałym posunięciem, ponieważ poprawia strukturę oraz rozluźnienie gleby. Ponadto pozostawione po uprawie stanowisko jest wzbogacone w próchnicę. Dodatkowo głęboki system korzeniowy umożliwia pobranie składników, które zostały wymyte w głąb profilu glebowego.

Soja jest w stanie sama zaspokoić swoje zapotrzebowanie na najważniejszy ze składników pokarmowych, czyli azot. Jest to możliwe, gdyż roślina ma zdolność do symbiozy z bakteriami brodawkowymi. W efekcie azot jest asymilowany z powietrza.

Kalkulacja kosztów produkcji soi

Aby stwierdzić czy uprawa przynosi zysk musimy przeanalizować kilka aspektów.

  1. Kalkulacja kosztów materiału siewnego w produkcji soi

Dobór materiału siewnego jest niezwykle ważny. W Krajowym Rejestrze COBORU mamy do wyboru 26 odmian soi. Natomiast kolejne 5 znajduje się we Wspólnotowym Katalogu Odmian Roślin Rolniczych. Jednak przed siewem musimy pamiętać o konieczności zaszczepienia materiału siewnego bakteriami Bradyrhizobium japonicum, które dostępne są w produkcie HiStick Soy firmy BASF. Są to bakterie, które nie występują naturalne w Naszych glebach. Niemniej jednak są niezbędne to prowadzenia symbiozy z roślinami soi. Ponadto, warto zapamiętać, że są dostępne nasiona kwalifikowane już zaszczepione w technologii HiCoat. Takie nasiona, magazynowane w odpowiednich warunkach, można przechowywać do 90 dni.

Zalecana norma wysiewu soi to około 4 jednostki siewne na 1 hektar. Cena jednej jednostki siewnej to koszt około 140-180 zł.

  1.  Nawożenie

W uprawie soi dużym plusem jest brak konieczności nawożenia azotem. Mimo to warto zastosować dawkę startową w ilości 30-40 kg N na hektar. Potem, w oparciu o analizę gleby, decydujemy o podaniu innych składników. Podczas gdy w glebie występuje średnia zawartość fosforu i potasu, należy w miarę możliwości jeszcze jesienią wysiać 40 kg/ha P2O5 i 60 kg/ha K2O. Z kolei przy wysokiej zawartości nie ma konieczności nawożenia tymi składnikami.

Dostarczenie mikroelementów, których naturalnie brakuje w naszych glebach np. boru, molibdenu czy cynku korzystnie wpłynie na kwitnienie, ilość wytworzonych strąków i zawiązanych nasion oraz efektywność współpracy z bakteriami.

  1. Ochrona

Z uwagi na długi okres kiełkowania nasion, soja jest narażona zwłaszcza na konkurencję ze strony chwastów już na początku swojej wegetacji. Dlatego kalkulacja kosztów produkcji soi musi uwzględniać preparaty herbicydowe. Brak odpowiedniej ochrony może sprawić, że uprawa będzie nieopłacalna.

Najlepszym rozwiązaniem jest więc zastosowanie herbicydu działającego doglebowo o nazwie Stomp Aqua 455 CS do 5 dni  po siewie. Następnie ochronę herbicydową można kontynuować wykonując zabieg jednorazowo lub w dawkach dzielonych. W obu kombinacjach zaleca się zastosowanie preparatu Corum 502,4 SL łącznie z adiuwantem Dash HC.

Fazy rozwoju BBCH roślin strączkowych i zastosowanie preparatów BASF

Fazy rozwoju roślin strączkowych wraz z sugerowanym zastosowaniem preparatów fungicydowych

ochrona chemiczna soi koszty

Stomp Aqua 455 CS, Corum 502,4 SL i Dash HS od firmy BASF do ochrony roślin strączkowych

fot. BASF

Presja patogenów, w tym także szkodników, w uprawie soi nie stanowi jeszcze dużego zagrożenia. Mimo to na rynku zarejestrowane są produkty do walki z antraknozą, askochytozą, fuzariozą i septoriozą. Zawierają one:

  • azoksystrobinę + difekonazol,
  • tiofanat metylowy,
  • fludioksonil.

Natomiast w przypadku pojawienia się szkodników możemy zastosować 2 substancje aktywne – acetamipryd oraz cypermetrynę. Insektycydy o takim składzie będą pomocne przy ograniczaniu liczebności mszyc, oprzędzików, strąkowca bobowego oraz zmienika lucernowca.

  1. Kalkulacja kosztów pośrednich produkcji soi

Do kosztów pośrednich należy wziąć pod uwagę usługę wynajęcia kombajnu, koszty paliwa, olejów, a także smarów wykorzystanych w ciągu całego sezonu. Dodatkowo w niektórych przypadkach potrzebne będzie dosuszanie roślin do poziomu poniżej 15% wilgotności.

  1. Dopłaty

Przy uprawie soi możemy skorzystać z:

  • jednolitej płatności obszarowej,
  • płatności za zazielenienie,
  • płatności do roślin strączkowych na ziarno,
  • dopłaty do materiału siewnego.
  1. Plonowanie

Poziom plonowania soi w Polsce wynosi 2-4 tony z hektara. Plonowanie zależy nie tylko od odmiany, regionu uprawy czy przebiegu pogody. Dodatkowo, wpływ mają też przeprowadzone przez nas zabiegi agrotechniczne. Dlatego przedstawiona analiza będzie uwzględniać 2,5 t/ha, czyli średni plon uzyskiwany w naszych warunkach.

Tabela kalkulacji kosztów związanych z uprawą soi

© agrofakt.pl

fot. agroFakt

 

 Wniosek

Uprawa soi w naszym kraju jest opłacalna. Jedną z korzyści jest zysk ze sprzedaży nasion. Natomiast kolejną jest wzbogacenie stanowiska po soi, co będzie miało wpływ na  zmniejszenie nakładów w kolejnym roku uprawy.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 24

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Z forum

Powiązany temat:

czy ktoś w polsce uprawial już soję
pstaszek
Soja idealna, jakie wnioski czy uważasz, że mogła być gęściejsza czy też uważasz, że obsada jest OK. Nie wiem czy na wszystkich polach ta sama obsada, ale jak tak to raczej z...
zobacz więcej »
suffeks
żniwa zakończone średni plon nie więcej jak 3t/ha ale blisko, 20% soje suszyłem lepiej nie będzie i było kilka wtop. były kawałki po 2t a były takie grubo ponad 3t ...
zobacz więcej »
theta
bo jeszcze ktoś te 5-6 ton zrobi jak ten  "Kip Cullers ze stanu Missouri w USA" https://tiny.pl/7nt49
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o