Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę
fot. Tadeusz Śmigielski

Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę

Zabezpieczenie odpowiedniej ilości i jakości tej paszy decyduje o wynikach produkcyjnych bydła mlecznego

Jakościowo dobra kiszonka powinna mieć zapach lekko kwaśny, aromatyczny. Niektórzy uważają, że powinna pachnieć chlebem. 

Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę

fot. T. Śmigielski

Silos przejazdowy

Straty w zbiorach kukurydzy na zielonkę sięgają 30%. W zachodnich rejonach kraju, tj. w dolnośląskim, lubuskim i zachodniopomorskim jest jeszcze gorzej. Problemem były nie tylko niższe plony, ale również zbyt wysoki procent suchej masy, co oczywiście wynika z długotrwałej suszy.

Sieczka z takich roślin nie tylko zakisza się trudniej lecz zbyt duża zawartość włókna powoduje, że obniża się jej strawność. Podobnie jak w przypadku kalkulacji kukurydzy zbieranej na ziarno, kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę w tym roku znacznie odbiega od realiów, co prezentują wybrane Ośrodki Doradztwa Rolniczego w kraju.

O kalkulacji kukurydzy na ziarno pisaliśmy w materiale https://www.agrofakt.pl/kalkulacja-uprawy-kukurydzy-teoria-kontra-rzeczywistosc/

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Przewidując taką sytuację niektórzy doradcy koncentrowali się na kalkulowaniu jedynie kosztów produkcji tej popularnej rośliny. W taki sposób prognozę przedstawił Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę zaprezentowana została w dwóch wariantach, przy plonie 400 i 600 dt/ha.

Wyszczególnieniej.m.cena złplonwartość złplonwartość zł
Produkcja400600
Koszty:
1. Materiał siewnyj. siewna200,002,00400,002,00400,00
2. Nawożenie mineralne
azotowekg3,50100,00350,00150,00525,00
fosforowekg3,7580,00300,00140,00525,00
potasowekg2,33120,00279,60180,00419,40
3. Środki ochrony roślin
MaisTerkg134,401,50201,601,50201,60
4. Praca maszyn
własna – ciągnikcng.60,6021,001272,6024,501484,70
najemna – ścinaczha800,001,00800,001,00800,00
najemna – opryskgodz.70,001,0070,001,0070,00
5. Inne – foliamb15,0010,00150,0010,00150,00
Razem koszty bezpośrednie3823,804575,70
Koszty bezpośrednie zł/dt9,567,63
Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę

fot. T. Smigielski

Zwózka rozdrobnionej kukurydzy

Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Kalkulacja kukurydzy na kiszonkę w wydaniu mazowieckich specjalistów jest oczywiście inna. Doradcy ostrożnie założyli plon w wysokości 350 dt/ha. W załączonych do kalkulacji uwagach uwzględniono:

  • stawki płatności obszarowych na poziomie 2017 roku (JPO – 461,55 zł/ha,
  • płatność za zazielenienie – 309,77 zł/ha,
  • płatność dodatkowa – 177,02 zł/ha,

Wiosną 2018 roku były niekorzystne warunki atmosferyczne, tj. susza i plon kiszonki w I wariancie został pomniejszony o 30%.

Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę (pryzma) – koszty uprawy 1 ha.

Razem koszty bezpośrednie 2402,70 zł:

  • Razem materiał siewny 340,00 zł,
  • Razem nawożenie 1238,70 zł,
  • Razem środki ochrony roślin 434,00,
  • Razem koszty specjalistyczne (folia) 390,00,

Razem koszty pośrednie 2728,95 zł:

  • K. ogólnogospodarcze-10% k. bezpośredni 240,27 zł,
  • Ciągnik własny 1363,68 zł,
  • Siew punktowy – usługa 225,00 zł,
  • Zbiór kukurydzy na kiszonkę 300,00 zł,
  • Kombajn 4 rzędowy 600,00 zł,

Koszty ogółem wyniosły 5131,65 zł, a koszt produkcji 1 dt 14,66 zł.

Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

L.P.ProduktKalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę
WyszczególnienieWartość zł% udział koszt.Wartość zł% udział koszt.Wartość zł% udział koszt.
PPlon400550650
Materiał siewny730,0022,5%730,0019,6%730,0017,6%
Nawozy817,7425,2 %992,7426,7%1133,4827,3%
N108,94184,94232,58
P69,00122,00146,20
K120,00202,00255,00
Środki ochrony roślin237,507,3%237,506,4%274,006,6%
Inne koszty specjalistyczne78,002,4%104,002,8%130,003,1%
AKoszty bezpośrednie (1+2+3+4)1863,2457,5%2064,2455,5%2267,4854,7%
1Koszty pracy maszyn własnych421,6913%681,0218,3%780,4318,8%
2Koszty usług rolniczych550,0017%550,0014,8%655,0015,8%
3Podatki i ubezpieczenia218,586,7%218,585,9%218,585,3%
4Pozostałe koszty186,325,8%206,425,5%226,755,5%
BKoszty pośrednie (1+2+3+4)1376,6042,5%1656,0344,5%1880,7645,3%
CKoszty całkowite (A+B)3239,843720,274148,24
DKoszty produkcji 1 dt (C/P)8,106,766,38
1Dopłaty bezpośrednie948,34948,34948,34
EKoszty całkowite po uwzględnieniu dopłat (C+1)2291,502771,933199,90
FKoszt produkcji 1 dt z dopłatami (E/P)5,735,044,92

 Wielkopolska Izba Rolnicza

Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę – październik 2018

NakładJednostkaIlośćCenaWartość
1. Materiał siewnyj.s. 50 tys.2240,00480,00
2. Nawożenie:
Saletra amonowa dt 5 116,96 584,80
Polifoska 6-20-30 dt 5 160,79 803,95
Ca/Mg co 4 lata t 4 122,00 122,00
Razem nawożenie 1510,75
3. Ochrona roślin
Traxor 600 EC kg(l) 2 29,00 58,00
Maister Power 42,5 OD kg(l) 1,5 128,00 192,00
Proteus 110 OD kg(l) 0,5 102,00 51,00
Razem ochrona 301,00
4. Inne
Razem inne 0,00
5. Usługi
Siew punktowy godz. 0,8 135,00 108,00
Sieczkarnia polowa godz. 2,5 480,00 1200,00
Wapnowanie co 4 lata godz. 0,5 225,00 28,13
Razem usługi 1228,13
6. Praca ciągnika
Uprawa ścierniska godz. 1 54,95 54,95
Orka zimowa godz. 3 54,95 164,86
Bronowanie godz. 0,6 47,72 28,63
Wysiew nawozów (3x) godz. 2,1 40,48 85,01
Uprawa przedsiewna godz. 1,5 47,72 71,58
Opryski (2x) godz. 1,8 40,48 72,87
Odbiór ziarna godz. 1 47,72 47,72
Transport zewnętrzny godz. 4 47,72 190,87
Razem praca ciągnika 15 716,49
7. Podatek 173,20
8. Ubezpieczenie uprawy 67,71
9. OC rolników 3,90
Razem koszty bezpośrednie 4481,17
10. Koszty ogólnogospodarcze 1037,04
w tym amortyzacja 695,20
11. Koszt pracy ludzkiej godz. 28 15,00 420,00
Suma kosztów 5938,21
Wartość produkcji
Produkt główny dt 550 10,26 5642,21
Koszt produkcji masy zielonej zł/dt 9,14
Dopłata bezpośrednia zł/ha 912,94
Razem przychód 6555,15
Wynik finansowy zł/ha 616,94
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa % 188,74

Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę w wydaniu WIR jest tradycyjnie bardzo szczegółowa. Kornel Pabiszczak, autor kalkulacji, oprócz kosztów prezentuje również wynik finansowy uprawy oraz charakterystyczną dla wszystkich obliczeń sporządzonych przez niego zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa.

Kalkulacja uprawy kukurydzy na kiszonkę

fot. T. Śmigielski

Ubijanie zielonej masy

Tak na wszelki wypadek…

Pryzmę powinno się uformować jak najszybciej. Doświadczeni rolnicy zalecają jej wykonanie w terminie 2, najwyżej 3 dni. Im krócej, tym lepiej.


Najważniejsze jest dokładne ubicie roślin. Jeśli czynność tę wykona się dokładnie, to proces zakiszania będzie przebiegał prawidłowo instruuje hodowca bydła z powiatu wołowskiego w woj. dolnośląskim.

Najczęściej rolnicy przeprowadzają zakiszanie w silosach przejazdowych lub pryzmach naziemnych. W silosie czy pryzmie rozdrobnione rośliny rozrzuca się warstwami i ubija. Najlepiej zrobić to ciągnikiem. Im dłużej trwa ubijanie, tym lepiej przebiega potem proces zakiszania.

Ważną sprawą jest wzięcie pod uwagę nowego prawa wodnego regulującego zasady przechowywania kiszonek. Pisaliśmy o tym w materiale https://www.agrofakt.pl/prawo-wodne-nowelizacja-zostalo-juz-dni-spelnienie-niektorych-wymogow-nowych-przepisow/

Jeśli zostały zachowane zasady, to proces zakiszania trwa około 6-8 tyg. Przy sporządzaniu kiszonek należy zwrócić uwagę na termin zbioru, prawidłowe rozdrobnienie roślin, właściwą wilgotność surowca, dokładne ubicie, staranne okrycie, np. folią (odcięcie dostępu powietrza). Przy zachowaniu tych zasad mimo słabych zbiorów jest szansa, że kiszonka będzie dobrej jakości.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close