Kampania buraczana 2017/2018 już ruszyła!

Kampania buraczana 2017/2018 już ruszyła!

Kampania buraczana 2017/2018 już ruszyła. Zobacz, która cukrownia jako pierwsza zaczęła odbierać buraki. Plantator opowiada o plonie - zobacz!

W tym roku już ruszyła kampania buraczana 2017/2018. Jako pierwsze, w ramach wczesnych dostaw, trafiły buraki do cukrowni od plantatorów z rejonu Cerekiew. Zaledwie kilka dni później ruszyła cukrownia Strzelin i Świdnica. Jakie są pierwsze dane – tonaż i polaryzacja? Zobacz relację z odstaw buraków do cukrowni i poznaj opinię plantatora buraków o plonie z tegorocznych zbiorów! 

Kampania buraczana 2017/2018

Südzucker Polska S.A., która jest częścią europejskiej Grupy Südzucker rozpoczęła odbiór buraków. Start kampanii buraczanej rozpoczął się w piątek 1 września 2017 roku w rejonie cukrowni Cerekwi. Nim jednak doszło do odstaw trzeba było przygotować kilka najważniejszych rzeczy. Między innymi: ustalić miejsce składowania pryzm, dograć termin zbioru z usługodawcami, uzupełnić dane w kartach plantacji. Gdy już wszystko zostało ustalone – możemy zaczynać zbiór i odstawę buraków!

Südzucker Polska S.A. przerabia buraki w 5 cukrowniach. W tym sezonie odbiór buraków rozpoczął się 1 września w Cukrowni Cerekiew. Dwa dni później, tj. 3 września ruszyła Cukrownia Strzelin, 5 września Cukrownia Świdnica, a 7 września Robczyce. Jako ostatnia ruszy Cukrownia Strzyżów (planowany termin to 20 wrzesień). Koniec kampanii planowany jest na Wschodzie w okolicach I dek. stycznia, z kolei na Śląsku w II dek. stycznia.

Kampania buraczana – wczesne dostawy

kampania buraczana

Plon buraków u tego plantatora wyszedł ok. 70 ton z hektara. Termin kopania buraków 04.09.2017 r.

Choć pierwsze terminy dostaw kojarzą się nam z niskim plonem, to jak z wypowiedzi plantatora buraka wynika, tonaż na poziomie około 70 ton jest bardzo dobry! Z kolei z uzyskanych informacji od inspektorów z rejonu Cukrowni Strzelin dowiedzieliśmy się, że polaryzacja jak na pierwszy termin dostaw (choć nie porywająca) oscyluje na poziomie 16. Przemieszczając się w stronę województwa śląskiego, w wywiadach z gospodarstwami z tamtego rejonu dowiadujemy się, że uzyskany plon z hektara był niższy i wynosił ok. 60 ton i powyżej. Różnice w plonowaniu wynikały przede wszystkim z przebiegu pogody, ilości opadów i innych. Dane te są zgodne z poborem prób buraków w celu oceny masy i jakości. Analizy te były dokonywane co dwa tygodnie od 31 do 41 tygodnia.

Największym plusem wczesnych dostaw to stanie na dworze w całkiem przyzwoitych warunkach pogodowych – bez deszczu, śniegu i wiatru 🙂 Zaletę tę doceniają wszystkie te osoby, które choć raz uczestniczyły w odbiorze buraków i odsłanianiu pryzm w terminach zimowych, a odstawy trwały kilka dni pod rząd. Dodatkowo wczesny odbiór daje możliwość wejścia z rośliną następczą w optymalnym terminie (zboża).

 

Zaprawy neonikotynoidowe w burakach dozwolone

Ochrona plantacji buraków cukrowych będzie łatwiejsza. Ministerstwo Rolnictwa zezwoliło na stosowanie zapraw neonikotynoidowych.

16 grudnia 2018

Kalkulacja uprawy buraka cukrowego – czy to ma sens?

Zamrożone ceny skupu i słaba motywacja ekonomiczna – "lojalka" sprawiają, że rolnicy zastanawiają się, czy warto kontynuować uprawy

4 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close