Kiedy kosić zielonki?
![Kiedy kosić zielonki?](https://www.agrofakt.pl/wp-content/uploads/2019/05/zbior-zieloki.jpg.webp)
Użytki zielone to źródło taniej, pełnowartościowej paszy objętościowej dla bydła. Już niebawem pierwsze koszenie zielonki.
Zielona masa zebrana w koszeniu to materiał wyjściowy do produkcji smakowitej paszy dla bydła – sianokiszonki i siana. Koszenie zielonki łąkowej zależy od fazy wzrostu roślin. Wartość pokarmowa również zależy nie tylko od składu gatunkowego runi, ale również od terminu koszenia.
Spis treści
Zielonka – surowiec na dobrą paszę
Materiał do produkcji paszy objętościowej charakteryzuje się cechami, które sprawiają, że nadaje się on do konserwacji – kiszenia i suszenia. Są nimi: zawartość suszej masy, zdolność szybkiej utraty wody, zawartość cukrów prostych. W procesie produkcji kiszonek stosuje się preparaty zakiszające, zawierające szczepy bakterii fermentacji mlekowej, aby ułatwić proces zakiszania. Zielonka zawiera mniej cukrów więc takie produkty są ułatwieniem w przygotowaniu dobrej jakości kiszonki.
Termin koszenia zielonek
Czas przystąpienia do pierwszych pokosów zależy od wielu czynników. Przede wszystkim w grę wchodzi przeznaczenie zielonki, i to czy będziemy produkować z niej kiszonkę, czy siano. Innym ważnym czynnikiem jest pogoda, a także fazy rozwoju traw, które dominują w runi. W standardowych dla Polski warunkach atmosferycznych, z czym nota bene ostatnio bywa różnie, terminy pokosów są następujące:
- łąki 2-kośne – 25.05-10.06 i 1-15.08;
- łąki 3-kośne – 20-25.05, 1-10.07, 5-15.09;
- łąki 4-kośne – 15-20.05, 25-30.06, 5-10.08, 15-20.09
Co jeszcze wpływa na termin pokosów
W okresie pierwszego odrostu traw stwierdza się największą zawartość cukrów prostych, dlatego pierwszy pokos nadaje się bardziej na kiszenie. W przypadku użytków o trzech pokosach, część pokosu 1. i cały 2. wykorzystuje się na produkcję siana. Natomiast, również część zielonki z 1. pokosu i cały 3. pokos przeznacza się na zakiszanie. Najlepszy czas zbiorów traw pod kiszonkę, to początek kłoszenia do wyrzucania wiech, a roślin motylkowych – w okresie pączkowania do początku kwitnienia. Pora dnia również ma znaczenie dla produkcji dobrej jakości kiszonki. Podaje się, że najlepszym czasem jest koszenie trawy w godzinach południowych i popołudniowych, ze względu na większą zawartość cukrów prostych w roślinach o tej porze dnia. Jak widać o jakości paszy decyduje precyzja zbioru i to, w jakim terminie zostanie zebrana zielonka. Nie można zapomnieć również o innych czynnikach, które mają wpływ na jakość produktu – procesie kiszenia, suszenia oraz przechowywania paszy.
Źródło: agro-technika.pl
![Google News](https://www.agrofakt.pl/wp-content/themes/agrofakt/img/icon-google-news.jpg)