Kiła kapusty w rzepaku! Sprawdź korzenie!

Na plantacjach rzepaku w różnych regionach kraju pojawiła się kiła kapusty. Ta groźna choroba szybko się rozprzestrzenia i wyrządza szkody jeszcze przez wiele lat po stwierdzeniu jej występowania na plantacji. Jak ją rozpoznać?

Najwięcej porażonych plantacji jest w tych rejonach, gdzie kiła kapusty występowała już w poprzednich sezonach. Infekcji sprzyjały też nadmierne opady w okresie siewu rzepaku, które występowały praktycznie w całej Polsce.

– Kiła kapusty pojawiła się w Polsce na większą skalę zaledwie kilkanaście lat temu, ale w krótkim czasie stała się poważnym zagrożeniem dla plantacji rzepaku. Początkowo występowała w północno-wschodniej Polsce, jednak obecnie porażone plantacje występują na terenie całego kraju – wyjaśnia Ewa Nowacka z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Zarodniki kiły kapusty rozprzestrzeniają się bardzo szybko, mogą być przenoszone przez zwierzęta oraz sprzęt rolniczy, powodem porażenia mogą być też samosiewy rzepaku. Zagrożone są też te plantacje, które nawożone są nawozem organicznym. Obornik może być siedliskiem patogenów kiły kapusty, gdyż nie giną one w układzie pokarmowym zwierząt.

Zagrożone są też te plantacje, które nawożone są nawozem organicznym. Obornik może być siedliskiem patogenów kiły kapusty, gdyż nie giną one w układzie pokarmowym zwierząt.

Ewa Nowacka z KPODR

Jak rozpoznać kiłę kapusty w rzepaku? Charakterystycznymi objawami są kuliste naroślą, które pojawiają się na korzeniach młodych roślin. Najpierw naroślą te są jasne, potem stopniowo ciemnieją i rozpadają. Porażony system korzeniowy słabo pobiera wodę i substancje odżywcze z gleby, rośliny rosną więc słabiej, z czasem zaczynają żółknąć i zamierać.

Kiła kapusty na plantacjach rzepaku bardzo często jest efektem działalności i nieostrożności samych rolników.

– U mnie w regionie jeszcze kilka lat temu kiły w rzepaku praktycznie nie było – mówi pan Andrzej, rolnik spod Inowrocławia (woj. kujawsko-pomorskie). – Rolnicy zaczęli jednak sprowadzać materiał siewny z południa Polski, tani, ale z niesprawdzonego źródła. Mieszali różne nasiona o różnych stopniach odporności. Nie trzeba było długo czekać, aż kiła w rzepaku zaczęła atakować nie tylko ich plantacje, ale wszystkie sąsiednie.

Na stanowisku, na którym w rzepaku stwierdzono kiłę kapusty, nie może być przez co najmniej kolejne 4 lata obsiewane rzepakiem, gdyż patogeny mogą przetrwać w glebie nawet przez kilka lat. Ograniczeniu choroby sprzyjają prawidłowe zabiegi agrotechniczne, stosowanie płodozmianu oraz wybieranie odmian o podwyższonej odporności na tę chorobę.

 

Zobacz też: Odmiany rzepaku bardziej odporne na kiłę kapusty?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *