Kiszonki z kukurydzy: nie otwieraj pryzmy zbyt wcześnie!

Kiszonki z kukurydzy: nie otwieraj pryzmy zbyt wcześnie!

Bardzo często zdarza się, że rolnicy otwierają kukurydziane pryzmy zbyt wcześnie. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto tego robić!

Kiszonka z kukurydzy potrzebuje czasu, by zaszły w niej wszystkie procesy fermentacyjne. Dlatego nie należy otwierać świeżej pryzmy nawet wtedy, gdy pasza z ubiegłego sezonu już się skończyła. Nie będzie to bowiem pełnowartościowa pasza!

Rolnicy, którzy przyrządzają kiszonkę z kukurydzy, bardzo często otwierają pryzmy zbyt szybko. Najczęściej powodem jest niewystarczająca ilość paszy przygotowanej w poprzednim sezonie. Tymczasem pryzma z kiszonką powinna zostać otwarta co najmniej 68 tygodni po jej zamknięciu. Jest to czas, w którym w kiszonce następuje obniżenie pH do odpowiednio niskiego poziomu, a fermentacja odbywa się w kierunku kwasu mlekowego.

– Zbyt wczesne otwarcie pryzmy z kiszonką zaburza prawidłową fermentację i obniża stabilność tlenową kiszonki. Wtedy cała kiszonka, którą zwierzęta będą skarmiane przez kolejne miesiące, będzie gorszej jakości i będzie miała obniżoną strawność skrobi – wyjaśnia pan Adam, właściciel gospodarstwa spod Łomży (woj. podlaskie). – Otwieranie pryzmy przed upłynięciem odpowiedniego czasu nie jest więc dobrym pomysłem. Natomiast jeśli już na etapie sporządzania kiszonki wiadomo, że paszy z poprzedniego sezonu nie starczy, warto oprócz jednej pryzmy głównej zrobić drugą, mniejszą, którą zwierzęta będą skarmiane do czasu, aż kiszonka właściwa będzie gotowa. Tę mniejszą pryzmę zakisza się z wykorzystaniem preparatów przyspieszających fermentację i można ją otworzyć już po miesiącu.

nie otwieraj pryzmy

Pryzma kukurydzy (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Wojtas56)

Wśród wielu rolników panuje też błędne przekonanie, że kiszonki kukurydziane są paszą nietrwała i należy je skarmiać jak najszybciej. Obawiają się, że im później skarmią nią zwierzęta, tym większe będą straty związane z niższą zawartością składników pokarmowych. Najczęściej jednak słaba trwałość kiszonek związana jest z błędami popełnianymi podczas zbioru, zakiszania czy przechowywania. Właściwie przygotowana i przechowywana kiszonka może być skarmiana nawet przez 23 lata bez żadnych strat wartości odżywczych.

 

Nie przegap:

Kupno kukurydzy: im wcześniej, tym lepiej?

Dopiero rozpoczęte zostały zbiory kukurydzy, a tymczasem wiele firm oferuje nam już odmiany na kolejny sezon. Czy wczesny zakup kukurydzy jest opłacalny?

12 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij