Kiszonki z kukurydzy: prawidłowe ubijanie

Kiszonki z kukurydzy: prawidłowe ubijanie

Prawidłowe ubicie kiszonki z kukurydzy, czyli dlaczego nie warto się spieszyć z zamknięciem pryzmy?

Na dobrą jakość kiszonki z kukurydzy duży wpływ ma nie tylko odpowiednie prowadzenie uprawy czy termin zbioru, ale też właściwe przygotowanie kiszonki. Bardzo ważne jest odpowiednie ubicie materiału do zakiszenia! Jak to zrobić?

Kukurydza ścięta na kiszonkę powinna znaleźć się w ubitej pryzmie bądź w silosie maksymalnie 3 dni po zakończeniu koszenia. Ubijanie masy kiszonkowej ma wielkie znaczenie dla jej późniejszej jakości. Zbyt słabo ubita pryzma sprawia, że pozostają w niej resztki powietrza i nie są zapewnione warunki beztlenowe. Przekłada się to na przedłużenie procesu zakiszania oraz stratę cennych składników pokarmowych. Zbyt luźna pryzma to także większe ryzyko pojawienia się pleśni oraz drobnoustrojów chorobotwórczych, które obniżą jakość przygotowanej kiszonki kukurydzianej.

kiszonki z kukurydzy ubijanie

Pryzma z kukurydzy (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: wsk125ccm)

– Zielonka kukurydziana powinna być po zwiezieniu do silosu lub na pryzmę równomiernie rozrzucona, a następnie od razu ubijana. Najlepiej w tym celu sprawdzają się ciągniki kołowe – radzi Stanisław Pater z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Ubijanie jest czasochłonne i ogranicza tempo napełniania pryzmy czy silosu, ale w tej kwestii pośpiech jest niewskazany. Ubijać zieloną masę należy jeszcze przez godzinę po zwiezieniu ostatniej partii zielonki do zakiszenia. Niedociągnięcia podczas ubijania kiszonki obniżają jej pH, obniżają strawność, a także powodują, że z chwilą rozpoczęcia pobierania kiszonka jest podatna na wtórną fermentację.

Po dokładnym ubiciu pryzma powinna zostać bardzo szczelnie okryta folią, aby zapewnić warunki beztlenowe konieczne do rozwoju bakterii fermentacji kwasu mlekowego. Szczelne okrycie ochroni też kiszonkę przed działaniem wilgoci czy wody opadowej. Pryzma powinna być też odpowiednio dociążona – można ją zakryć kostkami słomy lub starymi oponami. Dobrym rozwiązaniem jest też obsypanie jej warstwą piachu lub przykrycie ochronną siatką.

 

Zobacz także:

Krowa na dobrej trawie

Dobrej jakości pasza dla krów mlecznych wpływa na zdrowotność stada i zmniejszenie występowania m.in chorób i problemów z rozrodem.

25 kwietnia 2018

Schorzenia szpary międzyracicowej u bydła: jak sobie radzić?

Kulawizny nie dość, że sprawiają krowom ból, to dla hodowcy oznaczają dodatkowe koszty. Czy da się im jakoś zapobiec?

17 kwietnia 2018

Technologia otoczkowania nasion w uprawie lucerny

Uprawa lucerny jest niezbędna przy produkcji wartościowych pasz objętościowych. Jak jednak wpłynąć na jej prawidłowy rozwój?

13 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij