Kiszonki z kukurydzy: prawidłowe ubijanie

Download PDF

Na dobrą jakość kiszonki z kukurydzy duży wpływ ma nie tylko odpowiednie prowadzenie uprawy czy termin zbioru, ale też właściwe przygotowanie kiszonki. Bardzo ważne jest odpowiednie ubicie materiału do zakiszenia! Jak to zrobić?

Kukurydza ścięta na kiszonkę powinna znaleźć się w ubitej pryzmie bądź w silosie maksymalnie 3 dni po zakończeniu koszenia. Ubijanie masy kiszonkowej ma wielkie znaczenie dla jej późniejszej jakości. Zbyt słabo ubita pryzma sprawia, że pozostają w niej resztki powietrza i nie są zapewnione warunki beztlenowe. Przekłada się to na przedłużenie procesu zakiszania oraz stratę cennych składników pokarmowych. Zbyt luźna pryzma to także większe ryzyko pojawienia się pleśni oraz drobnoustrojów chorobotwórczych, które obniżą jakość przygotowanej kiszonki kukurydzianej.

kiszonki z kukurydzy ubijanie

Pryzma z kukurydzy (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: wsk125ccm)

– Zielonka kukurydziana powinna być po zwiezieniu do silosu lub na pryzmę równomiernie rozrzucona, a następnie od razu ubijana. Najlepiej w tym celu sprawdzają się ciągniki kołowe – radzi Stanisław Pater z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Ubijanie jest czasochłonne i ogranicza tempo napełniania pryzmy czy silosu, ale w tej kwestii pośpiech jest niewskazany. Ubijać zieloną masę należy jeszcze przez godzinę po zwiezieniu ostatniej partii zielonki do zakiszenia. Niedociągnięcia podczas ubijania kiszonki obniżają jej pH, obniżają strawność, a także powodują, że z chwilą rozpoczęcia pobierania kiszonka jest podatna na wtórną fermentację.

Po dokładnym ubiciu pryzma powinna zostać bardzo szczelnie okryta folią, aby zapewnić warunki beztlenowe konieczne do rozwoju bakterii fermentacji kwasu mlekowego. Szczelne okrycie ochroni też kiszonkę przed działaniem wilgoci czy wody opadowej. Pryzma powinna być też odpowiednio dociążona – można ją zakryć kostkami słomy lub starymi oponami. Dobrym rozwiązaniem jest też obsypanie jej warstwą piachu lub przykrycie ochronną siatką.

 

Zobacz także:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum

Powiązany temat:

Kiszonka z kukurydzy- psucie się
mateo2662
dzeszczówka lub studnia
zobacz więcej »
dex1988
Witam Kupiłem sobie taki zestaw do zakiszania z SANO: Labacsil Mais Acid + Bakterie. Tylko że tam pisze żeby rozrobić to w niechlorowanej wodzie, skąd ją wziąć, gdzieś wyczyt...
zobacz więcej »
dyziek_1
Generalnie, żadnej różnicy względem czarno białej. Lepiej zainwestować w folię podkładową, zwykłą czarno-białą oraz worki do okładania.
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o