Kiszonki z kukurydzy: prawidłowe ubijanie

Prawidłowe ubicie kiszonki z kukurydzy, czyli dlaczego nie warto się spieszyć z zamknięciem pryzmy?

Na dobrą jakość kiszonki z kukurydzy duży wpływ ma nie tylko odpowiednie prowadzenie uprawy czy termin zbioru, ale też właściwe przygotowanie kiszonki. Bardzo ważne jest odpowiednie ubicie materiału do zakiszenia! Jak to zrobić?

Kukurydza ścięta na kiszonkę powinna znaleźć się w ubitej pryzmie bądź w silosie maksymalnie 3 dni po zakończeniu koszenia. Ubijanie masy kiszonkowej ma wielkie znaczenie dla jej późniejszej jakości. Zbyt słabo ubita pryzma sprawia, że pozostają w niej resztki powietrza i nie są zapewnione warunki beztlenowe. Przekłada się to na przedłużenie procesu zakiszania oraz stratę cennych składników pokarmowych. Zbyt luźna pryzma to także większe ryzyko pojawienia się pleśni oraz drobnoustrojów chorobotwórczych, które obniżą jakość przygotowanej kiszonki kukurydzianej.

kiszonki z kukurydzy ubijanie

Pryzma z kukurydzy (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: wsk125ccm)

– Zielonka kukurydziana powinna być po zwiezieniu do silosu lub na pryzmę równomiernie rozrzucona, a następnie od razu ubijana. Najlepiej w tym celu sprawdzają się ciągniki kołowe – radzi Stanisław Pater z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Ubijanie jest czasochłonne i ogranicza tempo napełniania pryzmy czy silosu, ale w tej kwestii pośpiech jest niewskazany. Ubijać zieloną masę należy jeszcze przez godzinę po zwiezieniu ostatniej partii zielonki do zakiszenia. Niedociągnięcia podczas ubijania kiszonki obniżają jej pH, obniżają strawność, a także powodują, że z chwilą rozpoczęcia pobierania kiszonka jest podatna na wtórną fermentację.

Po dokładnym ubiciu pryzma powinna zostać bardzo szczelnie okryta folią, aby zapewnić warunki beztlenowe konieczne do rozwoju bakterii fermentacji kwasu mlekowego. Szczelne okrycie ochroni też kiszonkę przed działaniem wilgoci czy wody opadowej. Pryzma powinna być też odpowiednio dociążona – można ją zakryć kostkami słomy lub starymi oponami. Dobrym rozwiązaniem jest też obsypanie jej warstwą piachu lub przykrycie ochronną siatką.

 

Zobacz także:

Z forum

Powiązany temat:

Kiszonka z kukurydzy
Pawel6840 24 listopad 2016 - 21:00
Odświerzam temat Wkurzyłem się cudowałem eksperymenty z drożdżami, melasą nic nie pomagało wiec pomyślałem że może jednak za krótko sie kisiła mineło 8 tygodni od zrobienia pryzmy ...
zobacz więcej »
wojt 09 listopad 2016 - 11:10
A zapach ma mieć jaki ? Mnie zalatuje alkoholem, browarem, pierwszy raz robiłem i jeszcze bedą mieć kaca z tego :-D
zobacz więcej »
basti0999 09 listopad 2016 - 10:54
Witam. Mam ten sam problem co kolega wyżej. Pierwszy rok zasiałem kukurydze i zadaję ją w żłobach na to posypuję śrutę i witaminy. Niestety nie mają ochoty na kiszonkę. Co zrobić, ...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Synchronizacja rui: co możemy dzięki niej osiągnąć?

Jak skrócić okres międzywycieleniowy, uzyskać sezonowość wycieleń, aby wykorzystać sezon pastwiskowy i zwiększyć opłacalność?

20 lutego 2017

Synchronizacja rui: jakie są dostępne metody?

Metod jest kilka, każdy znajdzie coś dla swoich krów i dostosuje do potrzeb. Jest kilka powodów dla których warto zainwestować w synchronizację rui!

24 lutego 2017

Preparaty mlekozastępcze Sprayfo – nowa, ulepszona formulacja

Nowa formulacja w jakiej oferowane są preparaty mlekozastępcze Sprayfo jest bogatsza w składniki odżywcze. Sprawdź, z czego się składają

16 lutego 2017