Kiszonki z lucerny – sezon produkcji wre! [WIDEO]
Pojechaliśmy zobaczyć, jak wygląda produkcja kiszonki z lucerny dla krów mlecznych w gospodarstwie Top Farms w Starym Gołębinie na Wielkopolsce. Od czego zależy jej jakość?
Wiosna i lato w gospodarstwach nastawionych na produkcję mleka to jak zwykle zmagania o uzyskanie jak najlepszych kiszonek. Pierwsze pokosy w tym roku pokazują, że po ostatnich deszczach masy jest dużo. Łączna powierzchnia gospodarstwa to 10 tysięcy hektarów. Obok uprawy roślinnej w Starym Gołębinie hoduje się bydło mleczne. – Posiadamy około 700 krów mlecznych, z przychówkiem żeńskim, czyli z jałówkami. Na potrzeby tej produkcji zwierzęcej uprawiamy około 400 hektarów kukurydzy oraz około 200 hektarów trwałych użytków zielonych, a także 100 hektarów lucerny – opisuje Paweł Kaczmarek, dyrektor Top Farms Wielkopolska.
Zobacz produkcję kiszonek w naszym filmie!
Spis treści
Dobra pasza gwarancją wysokiej wydajności
Najbardziej wydajne krowy w gospodarstwie w starym Gołębinie osiągają dzienną produkcję mleka na poziomie średnio około 46 litrów. Takie wyniki są zasługą dobrej jakości pasz oraz komfortu krów – Przede wszystkim bardzo dobre kiszonki. To jest podstawa – stwierdza kierownik fermy bydła w Top Farms Wielkopolska, pan Mariusz Iks.
Sztuka robienia kiszonki z lucerny
Podpatrywaliśmy, jak wygląda prawidłowy zbiór lucerny pod produkcję kiszonki, która jest dobrym źródłem białka dla krów mlecznych. Z jednego hektara zbieranych jest około 35 ton materiału na paszę objętościową. Lucerna była koszona dzień wcześniej, w godzinach popołudniowych, wtedy kiedy zawartość cukru w roślinie jest najwyższy. Zbiór pokosu odbywa się za pomocą maszyn samozbierających, po czym przewożony jest do silosu. – Pozostałe rzeczy już się dzieją na silosie, czyli wpychanie, ugniatanie i cały proces fermentacyjny, który zachodzi w lucernie – mówi Paweł Maćkowiak, dyrektor działu paszowo-buraczanego Top Farms Wielkopolska.
Określenie jakość materiału do kiszenia
Gospodarstwo Top Farms Wielkopolska od lat korzysta z mobilnego laboratorium Pioneer®, w którym niezależnie od warunków, przeprowadza się analizę jakości materiału zielonego do zakiszania. – Przed przygotowaniem kiszonki pobieramy zielonkę z pola. Na podstawie określenia suchej masy oraz zawartości cukru podejmowana jest decyzja o zastosowaniu odpowiedniego inokulantu do zakiszania masy zielonej – objaśnia Hanna Nowak, Specjalista ds. Żywienia Zwierząt Corteva Agriscience, która dostarcza do gospodarstwa inokulanty, potrzebne do procesów zakiszania.
Niezbędny składnik do kiszenia
Jakość uzyskanej paszy objętościowej zależy m.in. od jakości materiału wyjściowego, poziomu suchej masy, zawartości cukrów w roślinie, terminu zbioru i przebiegu procesu fermentacji. Ten ostatni czynnik wspomagany jest przez zastosowanie preparatów do zakiszania tzw. inokulantów. Na przyczepach samozbierających zainstalowane są aplikatory Pioneer®, które precyzyjnie dawkują inokulant na zakiszany materiał zielony. – Procesy fermentacyjne prowadzone przy udziale inokulantów Pioneer prowadzą fermentację w kierunku kwasu mlekowego, dzięki czemu uzyskujemy doskonałej jakości kiszonkę, chętnie pobieraną przez zwierzęta – objaśnia Hanna Nowak, Specjalista ds. Żywienia Zwierząt Corteva Agriscience.
Sprawdzanie jakości kiszonki
Wartość uzyskanej paszy można zbadać poprzez pobranie materiału z silosu, za pomocą odwiertu specjalnym urządzeniem. Dokonuje się tego na głębokości od 2 do 4 metrów. Specjalne inokulanty Pioneer® z grupy Rapid React™ umożliwiają otwarcie silosu już po siedmiu dniach od rozpoczęcia produkcji paszy. – Trawa w silosie zaraz po otwarciu jest zimna i gotowa do skarmiania. Bardzo chętnie pobierana przez zwierzęta – mówi Hanna Nowak, Specjalista ds. Żywienia Zwierząt Corteva Agriscience.
Najważniejsza jest „opinia” krów
Wyznacznikiem jakości kiszonki jest chęć krów do jej pobierania. – Najważniejsze, żeby kiszonka była smaczna, chętnie pobierana i zimna na stole paszowym. (…) Miarą jakości naszych produktów jest to, że one działają nie tylko w silosie, ale przede wszystkim na stole paszowym. Kiszonka z naszymi produktami jest zimna, nawet w upały – mówi Hanna Nowak – Specjalista ds. Żywienia Zwierząt Corteva Agriscience.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!