Kiszonki z lucerny – sezon produkcji wre! [WIDEO]
![Kiszonki z lucerny – sezon produkcji wre! [WIDEO]](https://www.agrofakt.pl/wp-content/uploads/2019/06/kiszonki-z-lucerny.jpg)
Pojechaliśmy zobaczyć, jak wygląda produkcja kiszonki z lucerny dla krów mlecznych w gospodarstwie Top Farms w Starym Gołębinie na Wielkopolsce. Od czego zależy jej jakość?
Wiosna i lato w gospodarstwach nastawionych na produkcję mleka to jak zwykle zmagania o uzyskanie jak najlepszych kiszonek. Pierwsze pokosy w tym roku pokazują, że po ostatnich deszczach masy jest dużo. Łączna powierzchnia gospodarstwa to 10 tysięcy hektarów. Obok uprawy roślinnej w Starym Gołębinie hoduje się bydło mleczne. – Posiadamy około 700 krów mlecznych, z przychówkiem żeńskim, czyli z jałówkami. Na potrzeby tej produkcji zwierzęcej uprawiamy około 400 hektarów kukurydzy oraz około 200 hektarów trwałych użytków zielonych, a także 100 hektarów lucerny – opisuje Paweł Kaczmarek, dyrektor Top Farms Wielkopolska.
Zobacz produkcję kiszonek w naszym filmie!
Dobra pasza gwarancją wysokiej wydajności
Najbardziej wydajne krowy w gospodarstwie w starym Gołębinie osiągają dzienną produkcję mleka na poziomie średnio około 46 litrów. Takie wyniki są zasługą dobrej jakości pasz oraz komfortu krów – Przede wszystkim bardzo dobre kiszonki. To jest podstawa – stwierdza kierownik fermy bydła w Top Farms Wielkopolska, pan Mariusz Iks.
Sztuka robienia kiszonki z lucerny
Podpatrywaliśmy, jak wygląda prawidłowy zbiór lucerny pod produkcję kiszonki, która jest dobrym źródłem białka dla krów mlecznych. Z jednego hektara zbieranych jest około 35 ton materiału na paszę objętościową. Lucerna była koszona dzień wcześniej, w godzinach popołudniowych, wtedy kiedy zawartość cukru w roślinie jest najwyższy. Zbiór pokosu odbywa się za pomocą maszyn samozbierających, po czym przewożony jest do silosu. – Pozostałe rzeczy już się dzieją na silosie, czyli wpychanie, ugniatanie i cały proces fermentacyjny, który zachodzi w lucernie – mówi Paweł Maćkowiak, dyrektor działu paszowo-buraczanego Top Farms Wielkopolska.
Określenie jakość materiału do kiszenia
Gospodarstwo Top Farms Wielkopolska od lat korzysta z mobilnego laboratorium Pioneer®, w którym niezależnie od warunków, przeprowadza się analizę jakości materiału zielonego do zakiszania. – Przed przygotowaniem kiszonki pobieramy zielonkę z pola. Na podstawie określenia suchej masy oraz zawartości cukru podejmowana jest decyzja o zastosowaniu odpowiedniego inokulantu do zakiszania masy zielonej – objaśnia Hanna Nowak, Specjalista ds. Żywienia Zwierząt Corteva Agriscience, która dostarcza do gospodarstwa inokulanty, potrzebne do procesów zakiszania.

Niezbędnym składnikiem do produkcji dobrej kiszonki są inokulanty, które są aplikowane w czasie zbioru pokosu
Niezbędny składnik do kiszenia
Jakość uzyskanej paszy objętościowej zależy m.in. od jakości materiału wyjściowego, poziomu suchej masy, zawartości cukrów w roślinie, terminu zbioru i przebiegu procesu fermentacji. Ten ostatni czynnik wspomagany jest przez zastosowanie preparatów do zakiszania tzw. inokulantów. Na przyczepach samozbierających zainstalowane są aplikatory Pioneer®, które precyzyjnie dawkują inokulant na zakiszany materiał zielony. – Procesy fermentacyjne prowadzone przy udziale inokulantów Pioneer prowadzą fermentację w kierunku kwasu mlekowego, dzięki czemu uzyskujemy doskonałej jakości kiszonkę, chętnie pobieraną przez zwierzęta – objaśnia Hanna Nowak, Specjalista ds. Żywienia Zwierząt Corteva Agriscience.
Sprawdzanie jakości kiszonki
Wartość uzyskanej paszy można zbadać poprzez pobranie materiału z silosu, za pomocą odwiertu specjalnym urządzeniem. Dokonuje się tego na głębokości od 2 do 4 metrów. Specjalne inokulanty Pioneer® z grupy Rapid React™ umożliwiają otwarcie silosu już po siedmiu dniach od rozpoczęcia produkcji paszy. – Trawa w silosie zaraz po otwarciu jest zimna i gotowa do skarmiania. Bardzo chętnie pobierana przez zwierzęta – mówi Hanna Nowak, Specjalista ds. Żywienia Zwierząt Corteva Agriscience.
Najważniejsza jest „opinia” krów
Wyznacznikiem jakości kiszonki jest chęć krów do jej pobierania. – Najważniejsze, żeby kiszonka była smaczna, chętnie pobierana i zimna na stole paszowym. (…) Miarą jakości naszych produktów jest to, że one działają nie tylko w silosie, ale przede wszystkim na stole paszowym. Kiszonka z naszymi produktami jest zimna, nawet w upały – mówi Hanna Nowak – Specjalista ds. Żywienia Zwierząt Corteva Agriscience.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.