Jaka będzie przyszłość oceny poubojowej i sprzedaży tuczników? Część I

Każdy zakład ubojowy prowadzi własny system dodatkowego premiowania skupowanych tuczników, niezależnie od określonych standardów.

Wynika on między innymi z prowadzonych kontraktacji, podpisywanych umów, czy jakości dostarczanego surowca rzeźnego. Wyróżniamy dwa rodzaje rozliczeń za tuczniki sprzedane do ubojni: za masę tucznika (tzw. masę żywą), lub według wagi bitej ciepłej (WBC), czyli klasyfikację uwzględniającą masę tuszy ciepłej i procentową zawartość mięsa w tuszy. Według klasyfikacji EUROP (w.b.c.) określany jest stopień umięśnienia tuszy podawany w procentach.

Zmiany w metodzie klasyfikacji tusz wieprzowych

W ciągu ostatnich lat doszło do pewnych zmian, które miały wpływ na dokładność całego procesu klasyfikacji. Po pierwsze, zmieniła się populacja świń. Po drugie, zmieniły się przepisy dotyczące skalowania urządzeń. Dlatego m.in. w 2011 roku wprowadzono nowe równania regresji w stosowanej dotychczas w Polsce metodzie klasyfikacji tusz wieprzowych według systemu EUROP.

Nadążyć za rynkiem

Tocząca się w UE już od wielu lat dyskusja wśród specjalistów potwierdza, że dotychczasowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych coraz bardziej odstają od zmieniających się wymagań rynkowych. Reguły międzynarodowy rynku produkcji i obrotu mięsem zmusza także producentów mięsa wieprzowego do informowania odbiorców o masie poszczególnych wyrębów, szczegółach ich składu tkankowego czy cechach jakościowych sprzedawanego mięsa. Dotychczasowy system klasyfikacji tusz nie dostarcza takich danych, trzeba więc wykonać dodatkowe procedury pomiarowe.

Tocząca się w UE już od wielu lat dyskusja wśród specjalistów potwierdza, że dotychczasowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych coraz bardziej odstają od zmieniających się wymagań rynkowych.

Wydaje się, że z punktu widzenia organizacji procesów technologicznych, tusze po obróbce poubojowej powinny być sortowane według szczegółowego planu ich dalszego wykorzystania. Problem dotyczy wyłącznie zakładów mięsnych i wydaje się, że w niewielkim stopniu powinien wpływać na rozliczenie z rolnikiem za dostarczone tuczniki.

klasyfikacja tusz wieprzowych

Jaka będzie przyszłość oceny poubojowej?

fot. Fotolia

 

Klasyfikacja tusz wieprzowych i możliwe niezgodności

Niższy procent mięsności powoduje, że badana tusza zostaje zaklasyfikowana do niższej klasy, za którą zakład mięsny zapłaci rolnikowi mniej pieniędzy. Jeśli przypadkowo towarzyszy temu niższa wydajność poubojowa (nie ma możliwości weryfikacji ustalonego wskaźnika), to rolnicy otrzymają za dostarczone tuczniki kwotę pieniędzy znacznie niższą, niż powinna im się rzeczywiście za sprzedaną tuszę należeć.
Może więc warto odstąpić od rozliczania sprzedawanych przez rolników świń według mięsności tusz i wydajności poubojowej, a powrócić do bardziej uczciwej metody rozliczania się według wagi żywej. To jedna z koncepcji często pojawiającej się w dyskusjach branżowych.

Dowiedz się z kolejnej części, o nowych formach skupu.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.1 / 5. Liczba głosów 8

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Udowodnione wyższe plony!Kup teraz Inwestuj w plon
Z forum
Powiązany temat: Ceny trzody chlewnej 2019
Matey
  zobacz więcej »
tomek1974
myśli że duże firmy nie przekupują for na facebooku za byle co blokują konto  zobacz więcej »
kopin
za co?tutaj też mod u Kurakowych zatrudniony?;-))) zobacz więcej »

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *