PATRON SERWISU: Blattin

Jaka będzie przyszłość oceny poubojowej i sprzedaży tuczników? Część III

Zarówno w przypadku możliwości skupu względem wielkości podstawowych wyrębów czy jakości mięsa, coraz mniejsza jest zdolność weryfikacji otrzymanych wyników sprzedaży przez producenta.

Niejednokrotnie sprzedający zarzucają skupującym nierelatywne i zafałszowane wyniki obecnej sprzedaży na mięsność, jednak możliwość weryfikacji i jej koszty są nie do przyjęcia przez producentów. W związku z tym Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej wystosował wniosek, aby klasyfikacja tusz wieprzowych w zakładach mięsnych była niezależna, a w powoływaniu i wynagradzaniu klasyfikatorów udział brały również oprócz zakładów ubojowych, organizacje branżowe i producenckie.

klasyfikator tusz

Klasyfikatorem tusz wieprzowych może zostać każdy, kto ma praktyczną i teoretyczną wiedzę z zakresu zasad klasyfikacji tusz wieprzowych, potwierdzoną zdanym egzaminem

fot. Fotolia

Klasyfikator tusz wieprzowych

Obecnie klasyfikatorem tusz wieprzowych zostać może każda osoba, która posiada wiedzę praktyczną i teoretyczną z zakresu zasad klasyfikacji tusz wieprzowych, potwierdzoną zdanym egzaminem. Szkolenie, zazwyczaj 3 dniowe, kończy się egzaminem kwalifikacyjnym, w którego skład wchodzi egzamin pisemny i praktyczny. Po pozytywnie zdanym egzaminie następuje wpisanie na listę rzeczoznawców do wojewódzkiego oddziału Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Uprawnienia należy odnawiać co 3 lata. Problem z prawidłową klasyfikacją polega na tym, że przyszły klasyfikator jest najczęściej pracownikiem zakładu ubojowego i przez zakład ubojowy kierowany na ten kurs oraz finansowany.

Klasyfikacja tusz pod kontrolą

Klasyfikowanie, ważenie i znakowanie tusz wieprzowych w rzeźniach podlega kontrolom w zakładach ubojowych, bez uprzedniego powiadomienia przez organ niezależny od rzeźni i od instytucji odpowiedzialnych za klasyfikację. Takie kontrole przeprowadza się średnio dwa razy w kwartale. Polska jest jednym z niewielu krajów, w których o wycenie sprzedawanych tuczników decyduje wyłącznie skupujący. W związku z tym producenci trzody chlewnej nie mają skutecznych narzędzi do zmiany tej sytuacji i są wręcz w pełni uzależnieni od kupującego. Jedyne, co mogą zrobić to zmieniać skupujących, co w pewnych przypadkach pogarsza ostateczny wynik sprzedaży. Powstają zatem pomysły utworzenia krajowej służby klasyfikacji poubojowej tusz dla określania i weryfikacji uczciwych rozliczeń wyceny sprzedawanych tuczników.

Czytaj ostatnią część cyklu o przyszłości oceny poubojowej i sprzedaży tuczników.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *