Kokcydiozy: groźne pasożyty atakujące trzodę chlewną!

Kokcydiozy to pasożyty, które mogą być szczególnie groźne dla młodych prosiąt. Jakie są objawy zakażenia i jak można go uniknąć?

Kokcydiozy to pasożyty występujące na całym świecie. Mogą być one szczególnie groźne dla młodych prosiąt. Według badań większość hodowców trzody chlewnej nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia, jakie noszą ze sobą kokcydiozy.

Kokcydiozy to pierwotniaki pasożytnicze występujące w dwóch postaciach: Eimeria debliecki oraz Isospora suis. Powszechnie występują w hodowlach trzody chlewnej i bardzo trudno je wyeliminować ze stada.

Kokcydiozy atakują głównie prosięta ssące w wieku od 7–8 do 14–15 tygodnia, jednak objawy choroby mogą się pojawić już 5 dnia życia. Charakterystyczną oznaką wystąpienia tych pasożytów jest pastowata bądź wodnista biegunka. Przyjmuje ona barwę białą, żółtą, szarą lub brązową. Kał biegunkowy jest zwykle szklisto-tłusty. Jedynie u prosiąt mogą wystąpić silne zaparcia. Wydalają wtedy zbity w kulki kał. Biegunka utrzymuje się przeważnie do około tygodnia. Typowym objawem tej choroby jest występujący brak apetytu oraz spowolnienie u prosiąt. Znacząco zmniejsza to ich przyrost dobowy. Zainfekowane zwierzęta chudną w dość szybkim tempie. Pasożyty te redukują wzrost młodych o blisko 15%, czyli o 500 g w okresie odstawienia. W dużym stopniu przyczynia się to do różnorodności w stadzie. Z powodu kokcydioz chore prosięta stają się podatne na infekcje wtórne, które kończą się zwykle śmiercią młodego osobnika. Ogólnie śmiertelność na kokcydiozy jest stosunkowo niska w porównaniu do zachorowalności.

kokcydiozy

Aby zapobiec występowaniu kokcydioz w stadzie, należy zadbać o czystość porodówek.

Jak zapobiec kokcydiozom?

Istotną rolę w zapobieganiu kokcydiozom odgrywa czystość w chlewni. Pomieszczenia powinny być regularnie dezynfekowane i myte, w szczególności środkami opartymi na solach amonowych. Wskazane jest stosowanie na porodówkach przez hodowcę zasady całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste (cpp–cpp). Rolnik powinien również podawać swoim zwierzętom profilaktyczne szczepienia.

Pogłowie trzody chlewnej a ceny na rynku

Czy ceny mobilizują do produkcji trzody chlewnej? Co z pogłowiem? Czy ważne jest co się dzieje na rynku niemieckim?

14 lutego 2017

Synchronizacja rui: co możemy dzięki niej osiągnąć?

Jak skrócić okres międzywycieleniowy, uzyskać sezonowość wycieleń, aby wykorzystać sezon pastwiskowy i zwiększyć opłacalność?

20 lutego 2017

Odsadzanie prosiąt – najtrudniejszy etap produkcji trzody

Najtrudniejszym etapem produkcji trzody jest odsadzanie prosiąt – zwierzęta w tym okresie wymagają specjalnego traktowania. Sprawdź, czy robisz to dobrze

17 lutego 2017