Wskaźnik TB1 w mleku i monitoring zdrowia krów

Download PDF

Ocena kondycji krów mlecznych jest prostą i jednocześnie skuteczną metodą określenia stanu rezerw tłuszczowych bydła.

Kondycja krów wywiera istoty wpływ na ich wyniki produkcyjne, co z kolei przekłada się na dochód hodowcy. Zarówno wychudzone krowy jak i nadmiernie otłuszczone stanowią źródło strat oraz licznych problemów będących następstwem obniżenia płodności i produkcyjności. Wczesne wykrycie problemów, poprzez analizę kondycji krów, ułatwia i przyspiesza konieczne działania mające na celu poprawę zdrowia zwierząt i efektywności produkcji.

kondycja krów

Wskaźnik TB1 określamy w mleku do 30 dnia laktacji

Co określa wskaźnik TB1?

Jednym z istotnych wskaźników produkcyjnych jest wskaźnik TB1, czyli stosunek tłuszczy do białka. Ocenę jego prawidłowości określamy w mleku do 30 dnia laktacji. U krów zdrowych powinien się on zawierać w zakresie 1,1-1,3. Wartości poniżej 1,1 mogą świadczyć o kwasicy, natomiast powyżej 1,3 o ketozie. Należy mieć na uwadze, iż w przypadkach postaci klinicznych, choroby metaboliczne mogą dawać znacznie nasilone objawy. Natomiast postać subkliniczna (podobnie jak w przypadku innych chorób) objawia się subtelnie, przez co może pozostać niezauważona. Jednym ze wskaźników subklinicznych postaci ketozy i kwasicy są zmiany w mleku, w tym wskaźnik TB1.

Jednym z istotnych wskaźników produkcyjnych jest wskaźnik TB1, czyli stosunek tłuszczy do białka.

Kondycja krów pod monitoringiem

Utrzymanie krów w optymalnej kondycji dla poszczególnych fazach produkcyjnych pozwala na minimalizację ryzyka wielu chorób. Badania własne wskazują, iż utrzymanie krów w prawidłowej kondycji pozwala na obniżenie ryzyka występowania chorób metabolicznych. Jednak należy mieć na uwadze, iż nie sam status rezerw tłuszczowych, lecz dynamiczność ich zmian między okresem okołoporodowym i 30. dniem laktacji ma decydujący wpływ na zdrowotność krów mlecznych.

Konsekwencje nieprawidłowej kondycji krów

Zarówno zbyt gwałtowny spadek kondycji, jak i brak zmian mogą stanowić ryzyko występowania chorób metabolicznych. W szczególności kwasicy i ketozy. Choroby te mogą występować w postaci klinicznej, jak i subklinicznej. Problemem jest łatwość przeoczenia postaci subklinicznych tych chorób. Odmiany te nie są wyraźnie manifestowanie, ale powodują niekorzystne zmiany. Zarówno pogarszają ogólny status zdrowotny krów, jak również są przyczyną wysokich strat ekonomicznych. Wynika to z faktu pogorszenia składu mleka, obniżenia wydajności mlecznej krów, jak również kosztów leczenia weterynaryjnego. Dlatego też należy dokonać wszelkich starań, aby zapewnić optymalną kondycję krów na każdym etapie produkcji, a szczególnie w okresie zasuszenia i wczesnej laktacji.

Dowiedz się więcej z kolejnego artykułu: Zmiany wartość wskaźnika TB1 w mleku w zależności od kondycji ciała krów w pierwszym miesiącu laktacji.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o