Kondycja rzepaku ozimego a przezimowanie: jak zadbać o rośliny?

W naszych warunkach klimatycznych rzepak ozimy zimuje dużo gorzej niż pszenica ozima i żyta. Jak zatem o niego zadbać?

W naszych warunkach klimatycznych rzepak ozimy, w porównaniu do pszenicy ozimej i żyta, zimuje gorzej, lecz lepiej niż jęczmień ozimy. Mrozoodporność roślin ozimych, w tym także rzepaku, zależy od stopnia przedzimowego zahartowania roślin lub od stopnia ich rozhartowania w czasie zimowych ociepleń.

Na co należy zwrócić uwagę?

Z obserwacji wynika, że najbardziej podatnym na przemarznięcie jest w rzepaku korzeń, bardziej niż jego część nadziemna. Temperatura gleby poniżej -5°C może spowodować uszkodzenie korzenia głównego. Jeśli temperatura ujemna utrzymuje się przez kilka dni – przemarzają korzenie boczne.

Jeśli temperatura ujemna utrzymuje się przez kilka dni – przemarzają korzenie boczne.

Regeneracja korzeni bocznych jest możliwa tylko do pewnego stopnia pod warunkiem, że nie przemarzły głębsze warstwy korzenia głównego. Mrozoodporność pąka wierzchołkowego uzależniona jest natomiast od jego wyniesienia ponad powierzchnię ziemi. Jeżeli jest wyższa niż 3 cm, pąk wierzchołkowy jest narażony na wysuszenie przez mroźne wiatry. W innym przypadku – gruba warstwa śniegu zalegającego na niezamarzniętej roli może spowodować tzw. wyprzenie roślin, które po ociepleniu zgniją.

Jak wpłynąć na dobrą kondycję roślin rzepaku ozimego?

Z jednej strony do prawidłowego wzrostu i rozwoju rzepak ozimy wymaga dobrego uwilgotnienia podłoża, z drugiej natomiast wskazuje się jego tolerancję na jego niedobory. Wynika to z faktu, że zapotrzebowanie na wodę jest ściśle związane z jego fazą rozwojową. Uważa się, że w okresie rozwoju jesiennego, od wschodów do zahamowania wegetacji przed zimą, jest niewrażliwy lub mało wrażliwy na niedobory wody w glebie. Nawet kilkutygodniowe okresy suszy w tej fazie rozwoju rzepaku, nie odbijają się ujemnie na plonach. Dopiero niedobór opadów w ciągu całej fazy formowania rozety może spowodować spadek plonu o 15%. Do skiełkowania nasiona rzepaku potrzebują niewielką ilość wody, bo równą zaledwie połowie ich masy, ale jak pokazuje praktyka, dobre uwilgotnienie gleby, w fazie kiełkowania i wschodów, decyduje o równomiernym rozwoju roślin jesienią.

winter-234721_1920

W zimie trzeba zwrócić szczególną uwagę na panujące warunki atmosferyczne.

Obecne niedobory wody w glebie, w czasie siewów i brak opadów podczas kiełkowania nasion, nie tylko opóźniły wschody, ale doprowadziły do nierównomiernego rozwoju roślin. Niewątpliwie wpłynie to ujemnie na plonowanie rzepaku. Należy jednak zaznaczyć, że nie są to fazy krytyczne dla plonu nasion pod względem zaopatrzenia w wodę i że rzepak silniej reaguje na wilgotność powietrza niż na opady.

Czy rosa jest w stanie zaspokoić potrzeby wilgotnościowe do wytworzenia prawidłowej rozety liściowej gwarantującej dobre przezimowanie? Jakie podejmować dalsze działania? Można zastosować nawożenie dolistne roztworem mocznika, które poprawi kondycję roślin przed przezimowaniem. Nie bez znaczenia w obecnej sytuacji będzie nawożenie dolistne lub/i doglebowe nawozami płynnymi wieloskładnikowymi w pobliżu korzeni roślin, przy założeniu, że doczekamy się opadów, np. odpowiednio rozcieńczony roztwór saletrzano-mocznikowy (RSM). Nie bez znaczenia będzie również nawożenie dolistne borem i manganem. Niedobory siarki jesienią można usunąć, nawożąc gleby superfosfatem prostym, siarczanem amonu lub siarczanem magnezu.

Konkurs na najlepszego operatora opryskiwacza – siódme starcie w Ulhówku

Za nami już siódme spotkanie polowe organizowane przez firmę Syngenta pod nazwą Pola Klasy S. W czwartek 22.06.2017 r. spotkanie to odbyło się w miejscowości Ulhówek w województwie lubelskim. Wydarzeniem współtowarzyszącym był konkurs...

24 czerwca 2017

Konkurs na najlepszego operatora opryskiwacza w Jankowicach

Konkurs na najlepszego operatora opryskiwacza trwa! Zobacz, kto był najlepszy w Jankowicach

22 czerwca 2017

Jak zrobić dobre siano?

Czerwiec to miesiąc, kiedy na wielu użytkach zielonych hodowcy przygotowują siano. Jak je dobrze wyprodukować?

14 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij