Konferencje Blattin dla producentów bydła dobiegły końca

Konferencje Blattin dla producentów bydła mlecznego dobiegły końca. Tematem przewodnim była tu efektywna produkcja mleka i jej zwiększenie, przede wszystkim dzięki żywieniu oraz dodatkom paszowym. Chcesz wiedzieć, co dokładnie wpływa na efektywność produkcji?
Od poniedziałku 19.02 do piątku 23.02 firma Blattin odwiedziła pięć różnych miejscowości wraz z cyklem konferencji dla producentów bydła mlecznego. Odbyły się one kolejno w Opolu, we Włoszczowie, Łomży, Inowrocławiu i Dębnie Polskim k. Rawicza.
Wraz z kamerą agroFakt byliśmy w Łomży. Zapraszamy na relację wideo Daniela Biernata.
Zrealizował/nagranie: Daniel Biernat
Tegoroczny cykl jest już XVIII edycją Ogólnopolskiej Konferencji dla Producentów i Hodowców Bydła. Tym razem tematem przewodnim była odpowiedź na pytanie: Czy można jeszcze efektywniej prowadzić produkcję w stadach krów mlecznych…?
– Już osiemnasty raz jako firma Blattin organizujemy cykl konferencji na terenie całej Polski. Są to wydarzenia, podczas których przekazujemy nasze doświadczenie w hodowli i żywieniu zwierząt, poparte obecnością i prezentacjami wykładowców, których zapraszamy również z zagranicy, z różnych kontynentów. W tym roku mamy gościa z Kanady, który jest wieloletnim doradcą w gospodarstwach kanadyjskich – podkreślił Zbigniew Pustuła, współwłaściciel firmy Blattin.
– Na konferencji organizowanej przez firmę Blattin jestem po raz pierwszy. Po wykładzie Pana z Kanady stwierdzam, że opowiadał on dużo ciekawych rzeczy nt. żywienia krów, w tym żywienia krów zasuszonych. Dawka dla takiej krowy składa się z drobno pociętej słomy. Możemy ją uzyskać za pomocą rozdrobnienia w wozie paszowym firmy Blattin, który posiadam w swoim gospodarstwie – stwierdził Maciej Gołębiewski z miejscowości Głębocze, uczestnik konferencji. – Moim zdaniem takie konferencje są bardzo potrzebne, można z nich wynieść wiele ciekawych informacji, które wykorzystuję w swoim gospodarstwie – podkreślił.
Spis treści
Konferencje Blattin dla producentów bydła z merytorycznym w(y)kładem
Konferencje Blattin dla producentów bydła to przede wszystkim dużo praktycznych informacji. Wśród wykładowców, gościem specjalnym był wspomniany już wyżej William Woodley, konsultant żywieniowy Woodley Dairy Direction z Kanady. Poprowadził on prezentację pt. „Eliminowanie „Wąskich gardeł” w hodowli krów mlecznych. Popraw ekonomikę produkcji mleka”.
– Podzielił się on podczas tego cyklu swoimi doświadczeniami, jeśli chodzi o utrzymanie, żywienie zwierząt i zarządzanie stadami – wymieniał Zbigniew Pustuła. – Ale przede wszystkim trzymamy się polskiej myśli hodowlanej – już 18. raz prowadził to szkolenie dla nas prof. Zygmunt Maciej Kowalski z Krakowa. Jesteśmy mu za to wdzięczni – podkreślił.
Każdy dzień niezacielonej krowy powyżej 110. dnia laktacji kosztuje hodowcę ok 20 zł.
Rozród zależny od żywienia
Profesor Zygmunt Maciej Kowalski z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie poruszył problem żywienia krów w okresie okołoporodowym i jego wpływu na zaburzenia w rozrodzie.
– Zaburzenia w rozrodzie to jeden z najkosztowniejszych problemów w produkcji mleka. Każdy dzień niezacielonej krowy powyżej 110. dnia laktacji kosztuje hodowcę ok 20 zł. W związku z tym, jeżeli krowy zacielamy w stadzie w 150 dniu, to można sobie łatwo policzyć, że to jest ok. 800 zł straty – zauważył profesor Kowalski.
Często hodowcy nie uwzględniają tego w swoim bilansie kosztów i zysków. Powód? Nie są to koszty bezpośrednie ani pośrednie – za to są to ewidentne straty pieniędzy. Dlatego tak ważne jest, aby poprawić rozród w stadzie. Pozwoli to na precyzyjne żywienie – krowy zbyt długo czekające na ciążę stają się pod koniec laktacji grube. Dla żywieniowców są więc olbrzymim problemem w kolejnej laktacji.

Prof. Zygmunt Maciej Kowalski z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
– Na moim dzisiejszym wykładzie starałem się hodowcom uzmysłowić, jak wiele zależy od żywienia. Dyskutowaliśmy o problemie okresu bezrujowego po porodzie, o problemie tzw. cichych ruji, niewłaściwym jej manifestowaniu albo braku oraz tzw. zamieralności zarodków – wymieniał prof. Zygmunt Kowalski. – Starałem się udowodnić, że bardzo wiele zależy od tego, jak hodowcy żywią krowy. A z drugiej strony, starałem się udowodnić, że wiele zależy od takich prostych rzeczy, które w oborze się odbywają, jak, np. porządek w silosie, czy prawidłowe bilansowanie dawek pokarmowych. Chociaż nie ukrywam, że dla stad wysokowydajnych takimi składnikami, które mogłyby pomóc w rozrodzie są dodatki tłuszczu, zwłaszcza zawierającego kwasy Omega 3 – dodał.
Konferencje Blattin dla producentów bydła nie mogłyby się odbyć bez wykładu profesora Kowalskiego od początku cieszą się one dużym zainteresowaniem hodowców. Jest on nie tylko naukowcem na uczelni – swoją wiedzę sprawdza też w praktyce.
– Konferencja bardzo fajna. Po raz pierwszy miałem przyjemność usłyszeć osobiście profesora Kowalskiego. Sporo rzeczy postaram się przenieść z tej konferencji na swoje podwórko. Celem mojego gospodarstwa jest podwyższenie długowieczności i wydajności krów oraz uzyskanie stabilizacji ekonomicznej – mówi Krzysztof Trawiński z gminy Czerwin (woj. mazowieckie).
Probiotyki i zioła zwiększą efektywną produkcję mleka
O dodatkach paszowych oraz ich wpływie na efektywność produkcji opowiedział przedstawiciel firmy AdiFeed, partner konferencji.
– Efektywna produkcja mleka zaczyna się już na etapie cieląt. Zależy ona od efektywności rozwoju młodego organizmu oraz od wzrostu i prawidłowego rozwoju żwacza. Jest to okres newralgiczny. Wszelkiego rodzaju zmiany i problemy z tym związane, niestety, ograniczają późniejszą produkcję krów mlecznych. Skupiałem się więc głównie na udziale probiotyków w dawkach żywieniowych, a także preparatów ziołowych, które poprawiają efektywność rozwoju młodych organizmów, a przede wszystkim żwacza – wyjaśniał dr inż. Krzysztof Białoń, dyrektor działu bydła firmy AdiFeed.
Dr Krzysztof Białoń zauważył, że aktualnie największe problemy w stadach są z dziennymi przyrostami cieląt. A hodowcy nie przykładają do tego wagi, nie kontrolują tego. Tymczasem powinni oni zadbać o to, aby nowonarodzonym cielętom podawać siarę bardzo dobrej jakości, następnie zapewnić spajanie młodych dużymi ilościami mleka (8-9 litrów) nawet do 60. dnia odchowu. To zapewni wzrost cieląt na poziomie 1 kg dziennie i wpłynie na późniejszą ich produktywność.
Patronem medialnym wydarzenia był agroFakt.pl.
Kolejne konferencje dla producentów bydła mlecznego, tym razem połączone z pokazami wozów paszowych odbędą się już w dniach 6-7.03 na Podlasiu. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
