Konferencje Blattin dla producentów bydła dobiegły końca

Download PDF

Konferencje Blattin dla producentów bydła mlecznego dobiegły końca. Tematem przewodnim była tu efektywna produkcja mleka i jej zwiększenie, przede wszystkim dzięki żywieniu oraz dodatkom paszowym. Chcesz wiedzieć, co dokładnie wpływa na efektywność produkcji?

Od poniedziałku 19.02 do piątku 23.02 firma Blattin odwiedziła pięć różnych miejscowości wraz z cyklem konferencji dla producentów bydła mlecznego. Odbyły się one kolejno w Opolu, we Włoszczowie, Łomży, Inowrocławiu i Dębnie Polskim k. Rawicza.

Wraz z kamerą agroFakt byliśmy w Łomży. Zapraszamy na relację wideo Daniela Biernata.

Zrealizował/nagranie: Daniel Biernat

Tegoroczny cykl jest już XVIII edycją Ogólnopolskiej Konferencji dla Producentów i Hodowców Bydła. Tym razem tematem przewodnim była odpowiedź na pytanie: Czy można jeszcze efektywniej prowadzić produkcję w stadach krów mlecznych…?

konferencje Blattin dla producentów bydła

To już 18. edycja Ogólnopolskiej Konferencji dla Producentów i Hodowców Bydła Blattin

fot. Daniel Biernat, agrofakt.pl

Już osiemnasty raz jako firma Blattin organizujemy cykl konferencji na terenie całej Polski. Są to wydarzenia, podczas których przekazujemy nasze doświadczenie w hodowli i żywieniu zwierząt, poparte obecnością i prezentacjami wykładowców, których zapraszamy również z zagranicy, z różnych kontynentów. W tym roku mamy gościa z Kanady, który jest wieloletnim doradcą w gospodarstwach kanadyjskich – podkreślił Zbigniew Pustuła, współwłaściciel firmy Blattin.

Na konferencji organizowanej przez firmę Blattin jestem po raz pierwszy. Po wykładzie Pana z Kanady stwierdzam, że opowiadał on dużo ciekawych rzeczy nt. żywienia krów, w tym żywienia krów zasuszonych. Dawka dla takiej krowy składa się z drobno pociętej słomy. Możemy ją uzyskać za pomocą rozdrobnienia w wozie paszowym firmy Blattin, który posiadam w swoim gospodarstwie – stwierdził Maciej Gołębiewski z miejscowości Głębocze, uczestnik konferencji.Moim zdaniem takie konferencje są bardzo potrzebne, można z nich wynieść wiele ciekawych informacji, które wykorzystuję w swoim gospodarstwie – podkreślił.

Konferencje Blattin dla producentów bydła z merytorycznym w(y)kładem

konferencje Blattin dla producentów bydła

William Woodley, konsultant żywieniowy Woodley Dairy Direction z Kanady

fot. Daniel Biernat, agrofakt.pl

Konferencje Blattin dla producentów bydła to przede wszystkim dużo praktycznych informacji. Wśród wykładowców, gościem specjalnym był wspomniany już wyżej William Woodley, konsultant żywieniowy Woodley Dairy Direction z Kanady. Poprowadził on prezentację pt. „Eliminowanie „Wąskich gardeł” w hodowli krów mlecznych. Popraw ekonomikę produkcji mleka”.

Podzielił się on podczas tego cyklu swoimi doświadczeniami, jeśli chodzi o utrzymanie, żywienie zwierząt i zarządzanie stadami – wymieniał Zbigniew Pustuła. – Ale przede wszystkim trzymamy się polskiej myśli hodowlanej – już 18. raz prowadził to szkolenie dla nas prof. Zygmunt Maciej Kowalski z Krakowa. Jesteśmy mu za to wdzięczni – podkreślił.

Każdy dzień niezacielonej krowy powyżej 110. dnia laktacji kosztuje hodowcę ok 20 zł. Prof. Zygmunt Kowalski

Rozród zależny od żywienia

Profesor Zygmunt Maciej Kowalski z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie poruszył problem żywienia krów w okresie okołoporodowym i jego wpływu na zaburzenia w rozrodzie.

Zaburzenia w rozrodzie to jeden z najkosztowniejszych problemów w produkcji mleka. Każdy dzień niezacielonej krowy powyżej 110. dnia laktacji kosztuje hodowcę ok 20 zł. W związku z tym, jeżeli krowy zacielamy w stadzie w 150 dniu, to można sobie łatwo policzyć, że to jest ok. 800 zł straty – zauważył profesor Kowalski.

Często hodowcy nie uwzględniają tego w swoim bilansie kosztów i zysków. Powód? Nie są to koszty bezpośrednie ani pośrednie – za to są to ewidentne straty pieniędzy. Dlatego tak ważne jest, aby poprawić rozród w stadzie. Pozwoli to na precyzyjne żywienie – krowy zbyt długo czekające na ciążę stają się pod koniec laktacji grube. Dla żywieniowców są więc olbrzymim problemem w kolejnej laktacji.

konferencje Blattin dla producentów bydła

Prof. Zygmunt Maciej Kowalski z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

fot. Daniel Biernat, agrofakt.pl

Na moim dzisiejszym wykładzie starałem się hodowcom uzmysłowić, jak wiele zależy od żywienia. Dyskutowaliśmy o problemie okresu bezrujowego po porodzie, o problemie tzw. cichych ruji, niewłaściwym jej manifestowaniu albo braku oraz tzw.  zamieralności zarodków – wymieniał prof. Zygmunt Kowalski. – Starałem się udowodnić, że bardzo wiele zależy od tego, jak hodowcy żywią krowy. A z drugiej strony, starałem się udowodnić, że wiele zależy od takich prostych rzeczy, które w oborze się odbywają, jak, np. porządek w silosie, czy prawidłowe bilansowanie dawek pokarmowych. Chociaż nie ukrywam, że dla stad wysokowydajnych takimi składnikami, które mogłyby pomóc w rozrodzie są dodatki tłuszczu, zwłaszcza zawierającego kwasy Omega 3 – dodał.

Konferencje Blattin dla producentów bydła nie mogłyby się odbyć bez wykładu profesora Kowalskiego od początku cieszą się one dużym zainteresowaniem hodowców. Jest on nie tylko naukowcem na uczelni – swoją wiedzę sprawdza też w praktyce.

Konferencja bardzo fajna. Po raz pierwszy miałem przyjemność usłyszeć osobiście profesora Kowalskiego. Sporo rzeczy postaram się przenieść z tej konferencji na swoje podwórko. Celem mojego gospodarstwa jest podwyższenie długowieczności i wydajności krów oraz uzyskanie stabilizacji ekonomicznej – mówi Krzysztof Trawiński z gminy Czerwin (woj. mazowieckie).

Probiotyki i zioła zwiększą efektywną produkcję mleka

konferencje Blattin dla producentów bydła

dr inż. Krzysztof Białoń, dyrektor działu bydła firmy AdiFeed

fot. Daniel Biernat

O dodatkach paszowych oraz ich wpływie na efektywność produkcji opowiedział przedstawiciel firmy AdiFeed, partner konferencji.

Efektywna produkcja mleka zaczyna się już na etapie cieląt. Zależy ona od efektywności rozwoju młodego organizmu oraz od wzrostu i prawidłowego rozwoju żwacza. Jest to okres newralgiczny. Wszelkiego rodzaju zmiany i problemy z tym związane, niestety, ograniczają późniejszą produkcję krów mlecznych. Skupiałem się więc głównie na udziale probiotyków w dawkach żywieniowych, a także preparatów ziołowych, które poprawiają efektywność rozwoju młodych organizmów, a przede wszystkim żwacza – wyjaśniał dr inż. Krzysztof Białoń, dyrektor działu bydła firmy AdiFeed.

konferencje Blattin dla producentów bydła

AgroFakt był patronem medialnym cyklu konferencji Blattin dla producentów bydła mlecznego.

fot. Daniel Biernat, agrofakt.pl

Dr Krzysztof Białoń zauważył, że aktualnie największe problemy w stadach są z dziennymi przyrostami cieląt. A hodowcy nie przykładają do tego wagi, nie kontrolują tego. Tymczasem powinni oni zadbać o to, aby nowonarodzonym cielętom podawać siarę bardzo dobrej jakości, następnie zapewnić spajanie młodych dużymi ilościami mleka (8-9 litrów) nawet do 60. dnia odchowu. To zapewni wzrost cieląt na poziomie 1 kg dziennie i wpłynie na późniejszą ich produktywność.

Patronem medialnym wydarzenia był agroFakt.pl.

Kolejne konferencje dla producentów bydła mlecznego, tym razem połączone z pokazami wozów paszowych odbędą się już w dniach 6-7.03 na Podlasiu. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o