Duży eksport cukru będzie konieczny. A jak ceny zbytu?
Zbiory buraków cukrowych w kraju będą w 2017 r. na wyższym poziomie niż przed rokiem. Mogą wynieść ok. 13,9 mln t, co umożliwi produkcję ok. 2100 tys. t cukru. Konieczny będzie duży eksport cukru, ponieważ produkcja cukru będzie większa od krajowego zużycia. Spodziewane są dobre wyniki finansowe sektora cukrowniczego. Jakie będą zbiory buraków cukrowych i produkcja cukru w br. ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W sezonie 2017/2018 powierzchnia zasiewów buraków cukrowych wzrosła do ok. 220 tys. ha, wobec 205,6 tys. ha w sezonie poprzednim – wynika z analiz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
– Powodem wzrostu areału uprawy są zmiany w systemie regulacji rynku w Unii Europejskiej, w tym głównie likwidacja kwot produkcji cukru. Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma także dobra koniunktura i wysokie ceny na światowym i krajowym rynku cukru, co może istotnie wpłynąć na eksport cukru – mówi dr Piotr Szajner, kierownik Zakładu Badań Rynkowych IERiGŻ.
Spis treści
Korzystne warunki pogodowe i duży eksport cukru
Siewy i wschody przebiegały w optymalnych terminach agrotechnicznych i korzystnych warunkach pogodowych. Przymrozki i częste, obfite opady na przełomie kwietnia i maja nie miały negatywnego wpływu na rozwój roślin i tylko nieliczne plantacje zostaną przesiane – ocenia sytuację IERiŻ.
– Jeżeli średni plon korzeni wyniesie ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln t, to produkcja cukru może wynieść 2,1-2,2 mln t. Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln t. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru – prognozuje P. Szajner z IERiGŻ.
Z analiz IERiGŻ wynika, że w pierwszych dwóch miesiącach br. eksport cukru wyniósł 69,5 tys. t, w tym 54,6 tys. t do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy – 19 tys. t, Włochy – 13 tys. t, Belgia – 5 tys. t oraz Grecja i Litwa po 3 tys. t.
Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela – 4 tys. t oraz Mołdawii – 2 tys. t.
– W krajach Unii eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 465 euro za tonę. Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich wyniosły ok. 510 euro za tonę – analizuje P. Szajner.
Bez kwotowania od 1 października 2017 r.
Od 1 października 2017 r. produkcja cukru nie będzie już objęta kwotowaniem. Nie będzie również obowiązywała minimalna cena skupu buraków cukrowych.
Ekspert IERiGŻ zwraca uwagę, że jesienią nastąpi reforma regulacji rynkowych. Od 1 października 2017 r. produkcja cukru nie będzie już objęta kwotowaniem. Nie będzie również obowiązywała minimalna cena skupu buraków cukrowych.
– W konsekwencji producenci cukru większe jego ilości będą mogli sprzedawać na rynku krajowym. Wzrośnie też eksport cukru na rynek unijny – mówi P. Szajner. Dodaje, że w systemie bezkwotowym utrzymanie konkurencyjności krajowego sektora cukrowniczego, w tym uprawy buraków cukrowych, będzie zależało także od właściwej współpracy między plantatorami buraków cukrowych, a producentami cukru.
Spodziewane dobre wyniki finansowe sektora cukrowniczego
Koncerny cukrownicze zwiększyły kontraktację, gdyż koniunktura na krajowym i światowym rynku cukru jest dobra.
– Jeżeli na światowym rynku utrzymają się wysokie ceny cukru, to podmioty sektora cukrowniczego osiągną bardzo dobre wyniki finansowe – zapowiada P. Szajner, ekspert IERiGŻ.
W Polsce występują duże różnice koncentracji uprawy buraków cukrowych w rejonach plantacyjnych poszczególnych koncernów cukrowniczych. Według szacunków IERiGŻ-PIB, średnia powierzchnia plantacji w cukrowniach funkcjonujących w strukturach niemieckich koncernów cukrowniczych wynosiła ok. 6,5 ha. Najbardziej rozdrobniona struktura dostawców występuje w większości zakładów należących do Krajowej Spółki Cukrowej „Polski Cukier”, gdzie areał średniej plantacji wynosi 5 ha.
Ceny zbytu cukru workowanego bez zmian
Powodem spadku cen była duża podaż przy niewielkich zmianach popytu ze strony przemysłu przetwórczego oraz spadek cen na świecie w marcu
Na krajowym rynku cukru ceny zbytu cukru workowanego w pierwszym kwartale br. nie zmieniły się tj. 2,61 zł/kg. W marcu były o 18,1% wyższe niż przed rokiem. Średnia cena detaliczna wzrosła o 0,6% do 3,19 zł/kg i była o 18,1% wyższa niż przed rokiem – wynika z danych IERiGŻ.
Zarysowała się natomiast spadkowa tendencja cen zbytu cukru paczkowanego. W pierwszym kwartale ceny spadły o 4% do 2,68 zł/kg.
– Powodem spadku cen była duża podaż przy niewielkich zmianach popytu ze strony przemysłu przetwórczego oraz spadek cen na świecie w marcu – analizuje P. Szajner z IERiGŻ.
Produkcja i rozdysponowanie cukru (tys. t)
Wyszczególnienie | 2013/14 | 2014/15 | 2015/16 a) | 2016/17 a) | 2017/18 b) |
Produkcja | 1 761 | 2 033 | 1 744 | 2 049 | 2 100 |
Import | 220 | 200 | 122 | 200 | 180 |
Zużycie krajowe | 1 650 | 1 700 | 1 705 | 1 700 | 1 730 |
Eksport cukru | 470 | 550 | 435 | 550 | 550 |
Wskaźnik samowystarczalności (%) | 107 | 119 | 102 | 120 | 121 |
- a) Dane nieostateczne.
- b) Prognoza IERiGŻ-PIB.
Źródło: Opracowanie IERiGŻ-PIB na podstawie danych GUS, ARR i MF.