Koniunktura gospodarstw rolnych 2020 – jest źle, a będzie jeszcze gorzej
Główny Urząd Statystyczny opublikował badania dotyczące kondycji gospodarstwach rolnych za I półroczne 2020 r. Wynika, z nich, że rolnicy pesymistycznie oceniają zmiany jakie nastąpiły w tym czasie. Koniunktura gospodarstw rolnych 2020 nie napawa optymizmem, również przez kryzys spowodowany koronawirusem.
Spis treści
Koniunktura gospodarstw rolnych 2020 – niekorzystne zmiany w I półroczu 2020
Całkiem niedawno informowaliśmy was o Zapaści w rolnictwie 2020. Przez tych kilka miesięcy nastroje rolników nie uległy zmianie. Można wręcz powiedzieć, że uległy pogorszeniu.
W I półroczu rolnicy jeszcze bardziej pesymistycznie ocenili zarówno opłacalność produkcji rolniczej, jak i zapotrzebowanie na produkty rolne.
Najwięcej negatywnych komentarzy pochodziło od hodowców drobiu i bydła rzeźnego. Swoje niezadowolenie wyrażali również producenci warzyw gruntowych i ziemniaków.
Coraz więcej rolników uważa, że kondycja gospodarstw rolnych jest zła
Koniunktura gospodarstw rolnych 2020 wskazuje również na to, że nastąpił wzrost złych opinii dotyczących kondycji polskich gospodarstw. Najgorzej w tym przypadku swoją sytuację oceniają rolnicy, którzy prowadzą gospodarstwa wielokierunkowe. Dotyczy to zwłaszcza osób prowadzących plantacje drzew i krzewów owocowych, oraz chowu drobiu rzeźnego.
Rok 2020 mimo wszystko jednym z najlepszych w ostatnich latach – podsumowanie roku 2020 w rolnictwie
Koniunktura gospodarstw rolnych 2020: za mały popyt na produkty rolne
Wyniki badań koniunktury wykazały również, że powiększyła się liczba producentów rolnych negatywnie oceniających bieżący popyt na wytwarzane produkty w gospodarstwie. Mówiąc dokładniej – ponad 32 % rolników uważa, że popyt jest niewystarczający.
W tym przypadku, nieprzychylne opinie dotyczyły wszystkich gospodarstw, niezależnie od wielkości gospodarstwa, czy kierunku produkcji.
Prognoza sytuacji gospodarstw rolnych – kto obawia się o przyszłość najbardziej?
Badania koniunktury przedstawiają także prognozę na najbliższą przyszłość, z których wynika, że najbardziej o nią obawiają się producenci ziemniaków, warzyw gruntowych, a także drobiu rzeźnego. Wpływ na to niewątpliwie miała pandemia COVID-19.
Na podstawie dobrowolnych badań można stwierdzić, że 43 % gospodarstw rolnych odczuło niekorzystny wpływ pandemii, z czego 17 % oceniło wpływ pandemii jako zagrażający stabilności gospodarstw rolnych.
Według GUS negatywne skutki COVID-19 dotknęły najbardziej produkcję zwierzęcą (drobiu i bydła rzeźnego), oraz gospodarstwa powyższej 15 ha użytków rolnych.
Źródło: GUS