Konkurs na danie z produktami tradycyjnymi
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego ogłasza konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Konkurs jest współorganizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych.
– Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej 1 polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – informują organizatorzy. – Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła.
Termin składania zgłoszeń upływa 12 kwietnia 2016 r. Trzeba je wysłać na adres:
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa
- z dopiskiem: KONKURS.
– Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych – dodają organizatorzy. – Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego, na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu.
Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.