Konkurs na danie z produktami tradycyjnymi

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego ogłasza konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Konkurs jest współorganizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych.

Do udziału w konkursie mogą zgłaszać się uczniowie techników oraz zasadniczych szkół zawodowych kształcących w zawodach gastronomicznych, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej 1 polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność informują organizatorzy. Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych dokonuje szkoła.

Termin składania zgłoszeń upływa 12 kwietnia 2016 r. Trzeba je wysłać na adres:

  • Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, ul. Widok 20 lok. 1, 00-023 Warszawa
  • z dopiskiem: KONKURS.

Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni 10 najlepszych przepisów kulinarnych dodają organizatorzy. Autorzy tych przepisów zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w ogólnopolskim finale konkursu, podczas którego, na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu.

Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *