Krajowy Dzień Soi – podsumowanie

O zaletach jej uprawy w Polsce rozmawiano 26 sierpnia podczas Krajowego Dnia Soi. Debatę zorganizowano w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Chrząstowie koło Nakła nad Notecią.

Spotkanie było pokłosiem dwuletnich analiz, które prowadzili pracownicy Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawowych (COBORU) w Słupi Wielkiej. Eksperymenty dotyczyły w szczególności poprawy bilansu białka paszowego w kraju. W Krajowym Dniu Soi – seminarium połączonym z prezentacją odmian soi na poletku doświadczalnym – uczestniczył m.in. minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Ponadto dyrektor Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) prof. Edward S. Gacek i dyrektorka chrząstowskiej stacji Beata Kaliska.

uprawa soi w Polsce

Uprawa soi w Polsce

Minister Jan Krzysztof Ardanowski wskazywał, że podstawowym problemem jest uzależnienie produkcji zwierzęcej od zewnętrznego źródła białka, czyli modyfikowanej genetycznie śruty sojowej. Tymczasem uprawa soi w Polsce jest nie tylko możliwa, ale i potrzebna – przynajmniej na tyle, aby usamodzielnić się i zminimalizować import białka paszowego. – Jak wynika z badań, soja może być uprawiana właściwie w całej Polsce. W latach 50. czy 60. podobnie przedstawiała się sytuacja z uprawą kukurydzy, a teraz kukurydzę możemy uprawiać nawet w Skandynawii. To też pokazuje jak ogromny wkład w rozwój rolnictwa wnosi hodowla roślin – dodawał szef resortu rolnictwa.

Obecnie na zakup śruty sojowej przeznacza się w Polsce około 4 mld zł rocznie. Zdaniem resortu rolnictwa dzięki badaniom COBORU dużą część tego białka można by z powodzeniem zastąpić białkiem krajowym.

Źródło: MRiRW

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *