PATRON SERWISU: Blattin

Krowy na słońcu: stres cieplny powoduje straty

Warto zadbać o to, aby w czasie upałów krowy się nie przegrzewały. Dlaczego utrzymanie prawidłowej temperatury jest tak ważne?

Stres cieplny, uruchamia, jak każdy stres, lawinę reakcji biochemicznych organizmu, niekorzystnie rzutujących na stan zdrowia krowy i na produkcję mleka mówi Cezary Stolarczyk, główny specjalista ds. bydła Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. Upał szkodzi nie tylko samej krowie, ale też milionom żyjątek bytujących w jej żwaczu, odpowiedzialnym za prawidłowe trawienie, bo przecież podwyższenie ciepłoty ciała o 1–2°C, to także podniesienie temperatury treści żwacza.

krowy

Upał szkodzi nie tylko samej krowie, ale też milionom żyjątek bytujących w jej żwaczu.

Jak mówi ekspert, stres termiczny u krów ma wiele wyraźnych objawów:

  • ospałość, zmniejszenie aktywności,
  • zwiększenie pobierania wody,
  • zmniejszenie pobierania paszy,
  • poszukiwanie cienia i wilgotnych miejsc,
  • stanie i gromadzenie się przy miejscach naturalnej wentylacji,
  • skrócenie czasu przeżuwania,
  • skrócenie czasu i intensywności zachowań rujowych,
  • ślinienie się i dyszenie.

Dlatego też niepokojące zmiany zachowania są próbą obrony organizmu przed wpływem wysokiej temperatury otoczenia wyjaśnia Cezary Stolarczyk. Utrzymujący się dyskomfort termiczny powoduje skutki nie tylko niemiłe dla zwierzęcia, ale też takie, których producent mleka w trosce o dobro krowy i własny portfel wolałby uniknąć. Według I. Flamenbauma w Polsce tylko z tytułu zmniejszonego poboru paszy straty wynoszą ok. 25 euro na sztukę rocznie.

krowy

Jak mówi specjalista, najbardziej na stres termiczny reagują krowy o wysokiej wydajności, gdyż u nich procesy metaboliczne przebiegają najintensywniej.

fot. Fotolia

W krajach o cieplejszym klimacie skutki stresu cieplnego są znaczniejsze i zostały dokładnie zbadane i scharakteryzowane:

  • niższa o 5–20% roczna produkcja mleka,
  • mniej mleka w szczycie laktacji o 10–15%,
  • niższa zawartość tłuszczu (o 0,4%) i białka (o 0,2%),
  • podwyższenie ilości komórek somatycznych,
  • zmniejszenie wykorzystania paszy o 10–15%,
  • niższy wskaźnik zapłodnień o 10–30%,
  • zmniejszenie wykrywalności rui,
  • zmniejszenie odporności,
  • zmniejszenie rozwoju tkanki wymienia w późnej ciąży,
  • zwiększenie śmiertelności cieląt.

Jak mówi specjalista, najbardziej na stres termiczny reagują krowy o wysokiej wydajności, gdyż u nich procesy metaboliczne przebiegają najintensywniej.

Wystarczy wyobrazić sobie, że krowa produkująca 45 kg mleka dziennie wytwarza ilość ciepła równą 19 lampom o mocy 100W każda dodaje pan Cezary. Wystawienie na słońce, to dodatkowe 16 lamp, więc trudno się dziwić reakcjom organizmu. Aby stworzyć krowie komfort w okresie gorąca należy: unikać nadmiernego zagęszczenia zwierząt w budynku, zapewnić krowom wolny dostęp do czystej, świeżej wody, zapewnić zwierzętom cień, unikać bezpośredniego nasłonecznienia, umożliwić przebywanie w otoczeniu, gdzie jest świeże powietrze, dzięki sprawnemu i elastycznemu systemowi wentylacji obory, rozważyć zastosowanie rozwiązań technicznych, służących do schładzania krów.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *