PATRON SERWISU: Blattin

Krowy na wypasie? Coraz rzadziej

W Polsce centralnej coraz trudniej zobaczyć stado krów pasące się na zielonym pastwisku. Dlaczego coraz częściej krowy przebywają przede wszystkim w oborach?

Wszystko zależy od technologii mówi Cezary Solarczyk, główny specjalista ds. bydła Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. Rzeczywiście, często tak bywa, że rolnik ma stado np. 30 krów i one poza oborą świata nie widzą. Niestety, coraz częściej tak jest.

Coraz popularniejszy jest bowiem chów bezwybiegowy.

W Polsce centralnej znacznie trudniej zobaczyć stado na trwałych użytkach zielonych.

Cezary Solarczyk, główny specjalista ds. bydła Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach

Na Warmii, Mazurach, na Suwalszczyźnie ciągle jeszcze oglądamy pasące się krowy na pastwiskach dodaje pan Cezary. W Polsce centralnej znacznie trudniej zobaczyć stado na trwałych użytkach zielonych.

Coraz powszechniejsza jest bowiem sytuacja, gdy całoroczną podstawą żywienia zwierząt jest TMR, czyli Total Mixed Ration – racjonalny system żywienia krów o wysokim potencjale produkcyjnym, czyli wysokiej wydajności mlecznej. TMR polega na zadawaniu mieszaniny pełnoporcjowej paszy, w której poszczególne składniki są precyzyjni odmierzone i bardzo dokładnie z sobą wymieszane.

Pasza jest rozdrabniana i zadawana bezpośrednio do koryta wyjaśnia Cezary Solarczyk. Często obory są budowane jako wolnostanowiskowe, gdzie krowy mogą sobie pochodzić.

Jednak na świecie ten trend się odwraca, bo przyszła moda na żywność ekologiczną.

Następuje powrót do produkcji ekologicznej, gdzie krowy mają zapewnione jak najlepsze warunki i naturalną paszę dodaje pan Cezary. U nas jednak częściej rządzi zwykła opłacalność produkcji.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *