Który miód jest najlepszy?

Który miód jest najlepszy? Najczęściej takie pytanie można było usłyszeć wśród gości odwiedzających Dolnośląski Dzień Pszczelarza. Już po raz 7 zorganizowane zostało wydarzenie skupiające się wokół miodu, produktów pszczelich, uli i sprzętu pszczelarskiego. Święto miodem płynące odbyło się 13 października na terenie Dolnośląskiego Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Reklama

Dolnośląski Dzień Pszczelarza

W trakcie wydarzenia odbył się kiermasz różnorodnych miodów i produktów pszczelich z dolnośląskich pasiek. Pszczelarze mogli w tym miejscu zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, ułatwiający ich codzienną pracę. Licznie przybyli mieszkańcy Wrocławia uczestniczyli w wystawie uli i sprzętu pszczelarskiego, a także brali udział w pokazie zwijania świec.

Który miód jest najlepszy

Przyszłe mieszkania dla niestrudzonych pracą pszczół

fot. Ewelina Marciniak

W trakcie niedzielnego wydarzenia odbyły się również prelekcje poruszające problematykę pszczelarstwa.

Który miód jest najlepszy

Wyroby pszczelarskie

fot. Ewelina Marciniak

Płynne złoto dla zdrowia i urody

Każdy z nas doskonale wie jak wygląda i smakuje miód, ale nie każdy wie ile drogocennych właściwości kryje się pod bursztynową cieczą. Miód wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Regularne spożycie miodu wpływa na polepszenie odporności naszego organizmu. Dodatkowo prawdziwy miód poprawia nasze krążenie krwi i obniża ciśnienie. Płynne złoto używane jest również pomocniczo w chorobach układu moczowego. Oprócz tego, miód posiada właściwości uspokajające i poprawiające nasze samopoczucie i nastrój.

W jego składzie możemy znaleźć m.in.:

  • mikroelementy: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden
  • witaminy: A, B1, B2, B6,B12,C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę

Miód ma również zastosowanie w kosmetyce, ze względu m.in. na swoje właściwości nawilżające i przyśpieszające gojenie się ran.  Warto pamiętać, o tych właściwościach zwłaszcza w obecnym jesienno – zimowym okresie, kiedy to jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje.

Który miód jest najlepszy?

Odpowiedź na to pytanie nie jest proste, gdyż nie zależy ono od miodu, tylko od upodobań smakowych konsumentów.

Który miód jest najlepszy

Który miód jest najlepszy?

fot. Ewelina Marciniak

W zależności od smaku można wyróżnić miody:

  • Ostre lub intensywne – w tej kategorii króluje miód gryczany, który, wyróżnia się korzennym zapachem i intensywnym smakiem, który doskonale sprawdza się jako dodatek do pierników, kawy i alkoholu.
  • Uniwersalne – są to miody o łagodnym smaku, po które najczęściej sięgamy. Należą do nich miody takie jak: lipowy, wielokwiatowy, wrzosowy.Miodami uniwersalnymi są również miody pochodzące ze spadzi iglastej i liściastej. Z tym że, są one mniej słodkie i mają ciemniejszą barwę.
  • Łagodne – delikatną słodycz skrywa miód leśny malinowy, a także akacjowy i rzepakowy. Uwielbiają go zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci.

Tematyka miodu jest bardzo szeroka, więcej informacji o rodzajach i właściwościach płynnego złota można znaleźć tutaj.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.4 / 5. Liczba głosów 24

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *