Kukurydza: naturalne nawożenie

Kukurydza należy do roślin, które bardzo dobrze reagują na nawożenie dowolnym rodzajem nawozu naturalnego. Dlaczego?

Jakiego nawozu potrzebuje kukurydza? Jak się okazuje, najlepsze w jej uprawie wcale nie są nawozy organiczne, ale naturalne. Według polskiego prawa obornik nie jest bowiem nawozem organicznym!

Ustawa o nawozach i nawożeniu z 10 lipca 2007 r. wyróżnia wiele typów środków poprawiających żyzność gleby i dostarczających roślinom składników pokarmowych, w tym nawozy organiczne i naturalne. Organiczne to „nawozy wyprodukowane z substancji organicznej i ich mieszanin, w tym komposty, a także komposty wyprodukowane z wykorzystaniem dżdżownic”, a naturalne to: „obornik, gnojówka, gnojowica, odchody zwierząt gospodarskich, odchody, z wyjątkiem odchodów pszczół i zwierząt futerkowych, bez dodatkowych innych substancji przeznaczone do rolniczego wykorzystania”. Czyli mówiąc o nawożeniu obornikiem, powinniśmy stosować określenie „nawożenie naturalne”, a nie „organiczne”.

kukurydza

Kukurydza jest rośliną, która z agrotechnicznego punktu widzenia może być traktowana jak okopowa.

Kukurydza jest rośliną, która z agrotechnicznego punktu widzenia może być traktowana jak okopowa. Podobieństwa do tego typu roślin to:

  • późniejszy termin siewu i zbioru,
  • późne zwarcie międzyrzędzi,
  • ubytek substancji organicznej w czasie uprawy,
  • a także możliwość stosowania nawożenia naturalnego.

Niestety, obecnie obornik jest cennym nawozem i stosuje się go rzadko. Wynika to ze spadku pogłowia bydła – w latach 80. poprzedniego wieku na 1 ha przydało nawet 0,65 DJP*, obecnie jest to ok. 0,27 DJP. Drugim powodem zmniejszenia ilości nawożenia naturalnego jest specjalizacja gospodarstw i mniejsze powiązanie produkcji roślinnej ze zwierzęcą.

Należy jednak podkreślić, że stosowanie obornika korzystnie wpływa na bilans materii organicznej, poprawia właściwości chemiczne, fizyczne i biologiczne gleby, co poprawia jej cechy agrotechniczne oraz zwiększa efektywność nawożenia mineralnego.

kukurydza

Kukurydza należy do roślin, które bardzo dobrze reagują na nawożenie naturalne.

Kukurydza należy do roślin, które bardzo dobrze reagują na nawożenie naturalne dowolnym rodzajem nawozu tego typu. Najlepszym terminem przyorania obornika jest jesień, nieco gorszym wiosna. Dawka zależy od rodzaju gleby, w przypadku gdy zawartość próchnicy jest niska, ilość obornika może wynosić nawet 40 ton/ha, na lepszych glebach (od klasy IVa) wystarczy 30 ton lub mniej. Ilość wprowadzonych składników mineralnych zależy od rodzaju nawozu naturalnego, ale można przyjąć, że przyorując 30 ton typowego obornika o zawartości wody 25%, dostarczamy do gleby 130 kg azotu, 25 kg fosforu150 kg potasu, 140 kg wapnia15 kg magnezu. Oczywiście kukurydza tych składników nie wykorzysta w całości, należy założyć, że zapotrzebowanie na azot zostanie zaspokojone w 30%, a na fosfor i potas w ok. 50%.

Wartościowe źródła azotu i potasu

Cennym źródłem wielu pierwiastków jest gnojowica, można ją stosować zarówno jesienią, jak i wiosną.

Wartościowym źródłem azotupotasu jest również gnojówka. Najlepiej stosować ją wiosną, przed siewem, na gleby przepuszczalne oraz niezbyt wilgotne w dawce 15–20 m3/ha, w ten sposób dostarczymy 75 kg N oraz 150 kg K. Gnojówka prawie nie zawiera potasu, a jej działanie jest o wiele szybsze i mniej wartościowe od obornika. Cennym źródłem wielu pierwiastków jest również gnojowica, można ją stosować zarówno jesienią jak i wiosną, przyczynia się ona do wzrostu aktywności biologicznej gleby, a 1 m3 tego nawozu zawiera aż 4 kg azotu i potasu oraz 3 kg fosforu.

Wyliczając dawki poszczególnych nawozów – mineralnych i organicznych, należy mieć na uwadze dyrektywę azotanową i nie przekroczyć 170 kg azotu na 1 ha w ciągu roku.

 

***

*DJP, duża jednostka przeliczeniowa inwentarza – umowna jednostka liczebności zwierząt hodowlanych w gospodarstwie, 1 DJP odpowiada 1 krowie o masie 500 kg.

Silos zbożowy w gospodarstwie rolnym

Każdy rolnik, w miarę możliwości, stara się magazynować zbiory, czekając na lepsze ceny. Czym jednak kierować się przy wyborze silosu?

30 listopada 2016

Odchwaszczanie zbóż jesienią?

Jesienne odchwaszczanie jest szczególnie ważne w przypadku zbóż ozimych. O czym musimy pamiętać przy zabiegach?

2 grudnia 2016

Mykotoksyny w paszach dla drobiu: jak je wyeliminować?

Mykotoksyny mogą niekorzystnie wpływać na zdrowotność zwierząt, a tym samym na ich wyniki produkcyjne. Czym mogą skutkować?

25 listopada 2016