Kwasica u krów – objawy i zapobieganie

Kwasica u krów dotyczy przede wszystkim krów wysokomlecznych. Pojawia się wtedy, gdy hodowca, chcąc zwiększyć wydajność mleczną stada, zaczyna podawać krowom zbyt skoncentrowane pasze, zawierające taką ilość węglowodanów prostych, których organizm krowy nie jest w stanie przerobić.

Kwasica u krów pojawia się najczęściej po spożyciu przez zwierzę zbyt dużych ilości paszy na bazie ziaren zbóż, buraków cukrowych czy ziemniaków. Najczęściej jest to efekt błędów w żywieniu, jakie popełnia sam hodowca. Ale zdarzają się też inne przyczyny.

Zdarza się, że krowy w oborze mają zbyt krótki stół paszowy, przez co pierwsze przy pożywieniu są najsilniejsze osobniki w stadzie. Słabsze krowy, które dostają się do stołu później, jedzą szybko, wręcz napychają się, gdyż nie wiedzą, kiedy po raz kolejny uda im się dostać do stołu – takie jedzenie również może sprzyjać kwasicy.

Objawy kwasicy u krów

Objawia się brakiem apetytu, nadmiernym ślinieniem, osłabieniem, drżeniem mięśni, zapadaniem gałek ocznych i zgrzytaniem zębami.

Słabsze krowy, które dostają się do stołu później, jedzą szybko, wręcz napychają się, gdyż nie wiedzą, kiedy po raz kolejny uda im się dostać do stołu – takie jedzenie również może sprzyjać kwasicy.

Krowy z kwasicą bywają nadmiernie pobudzone, często kładą się i wstają. Z oczywistych względów spada też ich mleczność. Charakterystyczne dla kwasicy u krów są też: rzadki i szary kał, wzdęcia, gorączka, a w późniejszym czasie także problemy z racicami.

Ważna codzienna obserwacja stada

Im szybciej kwasica zostanie zauważona, tym jej leczenie jest prostsze. To dlatego tak ważna jest codzienna obserwacja stada i reagowanie na wszelkie anomalie w zachowaniu i w wyglądzie krów. Pomoc ze strony weterynarza najczęściej polega na podawaniu elektrolitów bądź antybiotyków.

Najważniejsza jest jednak natychmiastowa zmiana pożywienia. Należy usunąć zbyt treściwą paszę, zawierającą węglowodany, które łatwo fermentują, a podać dobrą pasze objętościową – doskonale sprawdzi się zwykłe siano łąkowe.

Kwasica u krów – jak jej zapobiegać

Zapobieganie kwasicy u krów wiąże się przede wszystkim z odpowiednim prowadzeniem żywienia stada. Należy unikać nagłych zmian paszy, a wszelkie modyfikacje wprowadzać stopniowo. Dawka pokarmowa powinna składać się z równej ilości suchej masy pasz treściwych oraz pasz objętościowych.

Pasza nie powinna być nadmiernie rozdrobniona, nie powinna też zawierać łatwo fermentujących węglowodanów. Hodowca powinien tez na bieżąco kontrolować ilość paszy, jaką zwierzęta pobierają, a także obserwować ich kondycję, wygląd kału oraz systematycznie badać skład chemiczny mleka.

Przeczytaj również:

  1. Bydło w oborze: jak się ustrzec zapalenia wymienia?
  2. Mleczne czy mięsne: które bydło się opłaca?
  3. Bydło po wypasie: jesienią sprawdź stan racic i wykonaj korekcję

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 3

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *