Co lepsze: PQS czy wielkopolska wieprzowina?

Co lepsze: PQS czy wielkopolska wieprzowina?

Mięso wybierane w sklepach wielkopowierzchniowych najczęściej pochodzi z importu. Jak można wesprzeć polską wieprzowinę?

Jakie oznaczenie byłoby bardziej rozpoznawalne dla wyrobów mięsnych od początku do końca polskiej produkcji: PQS czy wielkopolska wieprzowina?

Mieszkańcy miast nie zdają sobie sprawy, że wybierając mięso w sklepach wielkopowierzchniowych najczęściej kupują mięso z importu. Tymczasem hodowcy trzody chlewnej są przekonani, że oznaczone specjalnym znakiem mięso i przetwory ze świń od początku do końca hodowanych w Polsce byłoby szansą na uratowanie rodzimej produkcji trzody chlewnej.

Konsument w sklepie nie jest w stanie zidentyfikować, skąd pochodzi mięso.

dr Karolina Szulc, zastępca przewodniczącego zespołu ds. trzody chlewnej przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej

Zdaję sobie sprawę, że większości z nas do głowy nie przyjdzie, że kupowane w sklepie na osiedlu mięso może pochodzić z importu mówi dr Karolina Szulc, zastępca przewodniczącego zespołu ds. trzody chlewnej przy Wielkopolskiej Izbie Rolniczej. I to pewnie jest jedna z przyczyn tego, że polska hodowla świń jest w głębokim kryzysie. I tu jest niewątpliwie wina władz państwa, że nie zadbano o promocję polskiego mięsa, a konsument w sklepie nie jest w stanie zidentyfikować, skąd pochodzi mięso czy wędlina.

Już 5 mln świń rocznie wjeżdża do nas w postaci mięsa i jego przetworów i… właśnie to mięso najczęściej kupujemy w tanich sklepach.

Były już organizacje, które próbowały promować dobrą wieprzowinę dodaje Karolina Szulc. U nas w Poznaniu były wielkie reklamy z napisem PQS (Pork Quality System, czyli System Jakości Wieprzowiny), ale czy panie kupujące mięso na obiad muszą znać język angielski? Czy nie lepszym pomysłem byłoby oznaczenie słowami: Polskie mięso czy może na początek nawet: wielkopolska wieprzowina, wszak w Wielkopolsce produkuje się 30% wszystkich świń w naszym kraju.

Komentarze

  1. Dlaczego tylko Wielkopolska Wieprzowina? Pamiętać trzeba także o tych 70% producentów w kraju. Oznaczenie Polskie Mięso, jak najbardziej potrzebne . Natomiast PQS to nie tylko mięso pochodzące z Polski, ale też, a może przede wszystkim mięso najwyższej jakości. Podobny system doskonale sprawdza się na rynku wołowiny (QMPS)

Odchów prosiąt i punkty krytyczne w tym okresie

Aby osiągnąć oczekiwane wyniki produkcyjne, bardzo istotny jest prawidłowy odchów świń. Dowiedz się więcej na ten temat!

11 czerwca 2018

Jakie będą ceny mleka w 2018 r.?

Jaka jest cena mleka w skupie, w zbycie i w detalu? Jakie mogą być ceny mleka w najbliższym czasie i w całym 2018 r.?

7 czerwca 2018

Czynniki wpływające na użytkowanie rozpłodowe loch

Prawidłowy rozród świń zależny jest od wielu czynników. Dowiedz się, jak zwiększyć efektywność trzody chlewnej!

9 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close