Mączniak prawdziwy na kalafiorze i brokule. Jak rozpoznać i zwalczać chorobę?
Mączniak prawdziwy na kalafiorze i brokule daje charakterystyczne symptomy w postaci białych plamek, z czasem pokrywających porażoną część nadziemną roślin. Objawy występują najczęściej na górnej strony liści. Chorobę tę można pomylić z mączniakiem rzekomym. Przeczytaj, jak prawidłowo zdiagnozować sprawcę.
Różnica między mączniakiem prawdziwym a rzekomym jest wielopłaszczyznowa. Bowiem mączniak rzekomy z reguły powoduje tworzenie się białego lub szarego nalotu. Dzieje się to jednak na spodniej stronie liści. Przy czym trzeba dodać, że jest on jest znacznie groźniejszy od mączniaka prawdziwego.
Spis treści
Charakterystyka sprawcy
Mączniak prawdziwy powodowany jest przez grzyb Erysiphe cruciferarum. Jest pasożytem bezwzględnym, który rozwija się tylko w żywych tkankach roślin. Źródłem infekcji pierwotnych są otocznie grzyba zimujące w resztkach roślinnych, z których na wiosnę uwalniane są zarodniki workowe. E. cruciferarum dobrze się rozwija w warunkach umiarkowanej do wysokiej wilgotności i przy umiarkowanych temperaturach. Korzystne dla rozwoju sprawcy są temperatury w zakresie 22–27ºC przy niskiej wilgotności względnej w ciągu dnia i wysokiej wilgotności względnej w nocy. Wiatr i deszcz mogą również rozprzestrzeniać zarodniki konidialne, które dokonują infekcji wtórnych sąsiednich roślin. Rozwojowi patogenu sprzyjają również wahania temperatury i wilgotności pomiędzy dniem a nocą oraz intensywne nawożenie azotem.
Mączniak prawdziwy na kalafiorze i brokule – objawy
Objawy chorobowe widoczne są na górnej stronie liści w postaci nieregularnych plam, pokrytych białym, mączystym nalotem. Z czasem grzybnia patogenu rozrasta się i obejmuje całe blaszki liści, przyczyniając się do ograniczenia powierzchni asymilacyjnej rośliny. Liście stają się jasnozielone, następnie żółkną i brązowieją, a także skręcają się i przedwcześnie więdną, a następnie zasychają i opadają.
Rośliny żywicielskie i straty gospodarcze
Patogen ten ma szeroką gamę żywicieli. Erysiphe cruciferarum powoduje mączniaka prawdziwego roślin kapustowatych, takich jak kalafior, brokuł, kapusta głowiasta i brukselska. W sprzyjających warunkach potrafi przenieść się z chwastów polnych na plantacje roślin uprawnych w ciągu jednego sezonu. Ogólnie mączniak prawdziwy w uprawie kalafiorów i brokułów nie powoduje dużych strat róż. Natomiast na plantacjach nasiennych wystąpienie mączniaka prawdziwego może doprowadzić do znacznego spadku plonu i jakości nasion. Bowiem choroba ogranicza fotosyntezę, co wpływa na plon.
Mączniak prawdziwy – zapobieganie
Profilaktyka obejmuje szereg przedsięwzięć. Głęboka orka po zakończonym cyklu produkcyjnym ma na celu dokładne przyoranie resztek roślinnych. Ponadto należy stosować optymalne nawożenie azotem. Powinno się także unikać sąsiedztwa upraw roślin kapustowatych. Dobrze jest uprawiać warzywa kapustowate na tym samym polu nie częściej niż co 3–4 lata. Trzeba również unikać zbyt dużego zagęszczenia roślin oraz zachwaszczenia plantacji.
Środki stosowane w ochronie kalafiora i brokułu
W momencie pojawienia się pierwszych symptomów choroby, należy zastosować fungicydy aktualnie dopuszczone do ochrony kalafiorów i brokułów, zgodnie z etykietą. W uprawie kalafiora i brokułu aktualnie zarejestrowane są fungicydy: Ortiva Top 325 SC, Scorpion 325 SC, Tarantula 325 SC, Luna Experience 400 SC i Serenade ASO.