Jak skutecznie chronić rośliny przed mączniakiem prawdziwym zbóż i traw?

Coraz częściej występujące długie i ciepłe jesienie stanowią idealne warunki do rozwoju patogenów chorobotwórczych. Sprawia to, że z roku na rok obserwujemy zwiększoną presję z ich strony. Powszechnie występującą na terenie całego kraju chorobą jest mączniak prawdziwy zbóż i traw (Blumeria graminis).

W obliczu zmian klimatu rośnie więc znaczenie jesiennej ochrony roślin przed chorobami grzybowymi, których objawy ze względu na utajony rozwój są często niewidoczne dla oka. Pamiętajmy, że pędy kłosonośne zbóż tworzą się już przed spoczynkiem zimowym. Dlatego warto już od samego początku wegetacji roślin zadbać o ich wysoką zdrowotność.

Mączniak prawdziwy zbóż i traw – realny problem jesiennej wegetacji

Mączniak prawdziwy zbóż i traw

Liście zbóż porażone przez mączniaka prawdziwego zbóż i traw.

fot. Sumi Agro Poland

Przeprowadzane corocznie przez Sumi Agro Poland Analizy Presji Chorobotwórczej (APC) potwierdzają, że jedna z najczęściej występujących chorób zbóż w okresie jesiennym jest mączniak prawdziwy. W latach 2015–2021 patogen występował jesienią średnio w 80% badanych próbek, w kilkuset gospodarstwach na terenie całego kraju. Niezwalczony jesienią patogen kontynuuje swój rozwój wiosną.

Występujący w ubiegłym sezonie (w trakcie jesiennej wegetacji na 85% analizowanych roślinach) po zimie pojawił się już w każdej badanej próbce. Z przeprowadzonych badań wynika, że niemal w każdym roku jesienią oprócz mączniaka prawdziwego zbożom zagrażają również inne choroby. W minionym sezonie 2021/2022 zaobserwowano wzmożone nasilenie brunatnej plamistości liści, ostrej plamistości oczkowej, łamliwości podstawy źdźbła, a także chorób fuzaryjnych. Podobnie jak w minionych latach odnotowano również wysokie nasilenie septoriozy paskowanej liści.

Szkodliwość mączniaka w uprawach

Mączniak prawdziwy rozwija się wyłącznie na żywych, zielonych częściach roślin. Porażone w trakcie jesiennej wegetacji rośliny są niedożywione i gorzej zimują. Ponadto patogen doskonale rozwija się na młodych siewkach zbóż, szczególnie na jęczmieniu, pszenicy oraz pszenżycie. Straty powodowane przez chorobę przy bardzo silnym porażeniu mogą sięgać nawet 40%. Porażenie mączniakiem obniża też parametry jakościowe ziarna. Nie bagatelizuj zagrożenia! Kondycja zdrowotna ozimin ma ogromne znaczenie dla prawidłowego przezimowania roślin i wysokiego plonowania. Skuteczna jesienna ochrona fungicydowa zapewnia więc uprawom bezpieczne przezimowanie, a co za tym idzie – prawidłowy rozwój po wznowieniu wegetacji.

Ograniczaj ryzyko wystąpienia choroby

mączniak prawdziwy zbóż i traw

Mączniak prawdziwy rozwija się wyłącznie na żywych, zielonych częściach roślin.

fot. Sumi Agro Poland

Zadbanie o właściwą agrotechnikę pozwala minimalizować ryzyko wystąpienia mączniaka na plantacji zbóż. Należy przede wszystkim wybierać odmiany o zwiększonej odporności na chorobę oraz stosować zaprawy nasienne. Nie mniej ważne jest wybranie odpowiedniego stanowiska pod uprawę. Warto zadbać o odpowiednie zmianowanie roślin, a także unikać bezpośredniego sąsiedztwa upraw ozimych tego samego gatunku.

Jak zwalczać mączniaka?

Jeśli, pomimo zastosowania działań zapobiegających wystąpieniu choroby, ta pojawiła się na naszej uprawie, najskuteczniejszym sposobem jej zwalczania będzie wykonanie zabiegu fungicydowego. Dobrym rozwiązaniem w tym wypadku będzie wybór preparatu zawierającego substancję czynną, na którą patogen nie wykształcił odporności. Do takich produktów należy m.in. Kedno 50 EW.

Kendo 50 EW – sprawdzony w walce z chorobami grzybowymi zbóż

fungicyd Kendo

Fungicyd Kendo 50 EW dostępny jest w trzech pojemnościach: 1 l, 500 ml i 250 ml.

fot. Sumi Agro Poland

Fungicyd Kendo 50 EW wykazuje wysoką skuteczność we wszystkich stadiach rozwojowych mączniaka. Działa niezależnie od warunków pogodowych, nawet do 6 tygodni po aplikacji. Środek wykazuje działanie systemiczne, translaminarne oraz gazowe. Dzięki czemu zwalcza patogeny obecne już na roślinach oraz ogranicza rozwój nowych infekcji, także na nowych przyrostach. Dodatkową zaletą produktu jest możliwość zastosowania go dwukrotnie w trakcie sezonu wegetacyjnego.

Fungicyd Kendo 50 EW w zbożach stosuje się zapobiegawczo lub w chwili wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30–59). Preparat można stosować samodzielnie (w dawce 0,2–0,3 l/ha), a także w mieszaninie z innymi środkami grzybobójczymi (w dawce 0,1 l/ha).

Stosowany jako składnik mieszaniny fungicydowej wzmacnia działanie wykonanego zabiegu, zwalczając inne choroby zbóż, m.in.: septoriozę liści, fuzariozę kłosów, rdzę brunatną, brunatną plamistości liści, rynchosporiozę zbóż, plamistość siatkową liści jęczmienia, rdzę jęczmienia, rdzę brunatną pszenicy, rdzę żółtą, septoriozę paskowaną liści, a także septoriozę plew.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *