Mączniak prawdziwy zbóż i traw: kiedy zwalczanie będzie skuteczne?
W początkowej fazie rozwoju naszych zbóż bardzo często występuje mączniak prawdziwy. Zwalczanie grzyba, który może obniżyć finalny plon nawet o 10%, jest szczególnie ważne w okresie wiosennym. To właśnie teraz jest najlepszy czas na wykonanie zabiegu czyszczącego! O czym musimy jednak pamiętać?
Spis treści
Białe poduszki na liściach zbóż
Jeżeli z bliska przyjrzymy się liściom zbóż, to zapewne na wielu plantacjach znajdziemy objawy chorobowe. Najczęstszym problemem w fazie krzewienia i strzelania roślin w źdźbło jest występowanie mączniaka prawdziwego. Zazwyczaj występuje on na górnej stronie liści w postaci małych białych, watowatych poduszeczek grzybni. Czasem przybierają one kolor żółtawy czy nawet brunatny. Na tym nalocie z czasem pokazują się kuliste, czarne punkciki. Są to owocniki tego grzyba – klejstotecja. Żeby nie pomylić ich z septoriozą, należy potrzeć palcem po liściu – czuć wtedy charakterystyczny zapach (grzyba). Można też wziąć liść pod słońce. Septorioza w odróżnieniu od mączniaka prawdziwego będzie miała charakterystyczne czarne punkciki ułożone wzdłuż nerwów.
Kiedy można się spodziewać największej presji mączniaka?
Mączniak prawdziwy najlepiej się rozwija, gdy jest ciepło. Gdy mamy na wiosnę suchą i ciepłą pogodę, temperaturę w okolicy 18–22°C. Grzyb ten „nie przepada” za deszczem, jednak do jego rozwoju potrzebna jest wysoka wilgotność powietrza. Mączniakowi sprzyja zmienna pogoda, ciepła i wilgotna (ale jak już wcześniej wspomniano, nie deszcz).
Wrażliwość zbóż na patogen
Jęczmień jest szczególnie wrażliwy na mączniaka od wzejścia do momentu strzelania w źdźbło. Pszenica z kolei ma wydłużony okres wrażliwości, tj. od krzewienia aż do dojrzałości mlecznej. Stąd, u pszenicy młode liście są bardziej podatne niż starsze. Trzeba pamiętać przy tym, że mączniak umożliwia dodatkowo infekcję innym patogenom. Jeżeli odpowiednio wcześnie nie zareagujemy i nie zwalczymy mączniaka, możemy się spodziewać ataku ze strony septoriozy, pałecznicy (w tym roku znowu dużo spotyka się jej na polach), a w późniejszym okresie wzrostu zbóż, fuzarioz.
Należy pamiętać również, że mączniak zimuje na naszych oziminach, w postaci grzybni na żywych tkankach roślin.
Szkody powodowane przez mączniaka
Szkodliwość tego grzyba znacząco wzrasta w ostatnich czasach. Głównie przez intensyfikację rolnictwa. Jeżeli pominiemy zwalczanie mączniaka prawdziwego, może dojść do obniżki plonowania nawet o 10% (przy intensywnym porażeniu spadek ten będzie jeszcze wyższy). W przypadku przezimowanego jęczmienia, który został silnie porażony wiosną przez mączniaka, obserwuje się, że jest mniej pędów po krzewieniu, korzenie osłabione, a to finalnie wpływa na mniejszą liczbę ziarniaków. Należy pamiętać również, że mączniak zimuje na naszych oziminach, w postaci grzybni na żywych tkankach roślin. To kolejny powód, dla którego warto zwalczyć go od razu, gdy tylko zauważymy go na naszych zbożach.
Mączniak prawdziwy: zwalczanie od A do Z
Z rzeczy agrotechnicznych, na które mamy wpływ, w zakresie zapobiegania porażenia mączniakiem prawdziwym (choć nie zawsze jest możliwe, żeby teorię zastosować w praktyce) ważne jest, by:
- dobierać odmiany, które są mniej podatne na mączniaka,
- nie siać gęsto zbóż,
- unikać siania jęczmienia jarego obok ozimego,
- nie siać jęczmienia ozimego za wcześnie, a jęczmienia jarego za późno,
- stosować zrównoważone nawożenie azotowe oraz nie zapominać o potasie,
- stosować regulatory wzrostu w optymalnych termiach (nie stosować zbyt późno).
Gdy metody agrotechniczne zawiodą, użyj skutecznego fungicydu!
Na rynku polskim jest wiele preparatów, które zawierają w swoim składzie substancje aktywne z grupy morfolin. To właśnie one skutecznie zwalczają mączniaka prawdziwego.
– Od lat stosuję na pierwszy zabieg Tilt Turbo w mieszaninie, żeby kompleksowo zwalczyć choroby. Jeszcze mnie nie zawiódł. Bardzo dobrze czyści liście z chorób – mówi pan Jan, właściciel gospodarstwa z pow. wrocławskiego (Dolny Śląsk).
Warto zaufać sprawdzonym i pewnym rozwiązaniom. Pod uwagę można wziąć chociażby produkt Tilt Turbo 575 EC, który jest jednym z czołowych fungicydów przeznaczonych do zwalczania mączniaka prawdziwego. W swoim składzie oprócz morfoliny (fenpropidyna 450 g/l) zawiera również triazol (propikonazol 125 g/l). Dzięki temu idealnie nadaje się do stosowania zapobiegawczego, interwencyjnego oraz wyniszczającego, w ochronie zbóż ozimych i zbóż jarych, przed chorobami grzybowymi, a przede wszystkim skutecznie zwalcza mączniaka prawdziwego.
Preparat ten ma szeroką rejestrację w zbożach, można go stosować w: pszenicy ozimej i jarej, jęczmieniu ozimym i jarym, pszenżycie ozimym, życie ozimym. Środek ten należy stosować zapobiegawczo lub w celu zwalczania pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do początku fazy kłoszenia. Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,0 l/ha, z kolei zalecana przez producenta, firmę Syngenta, dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,8–1,0 l/ha.
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.