Makroekonomiczne prognozy produkcji wieprzowiny: bez nowych graczy na rynku
W br. produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej (UE) ma osiągnąć poziom 23,2 mln t zgodnie z prognozami Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) lub będzie trochę wyższa rzędu 23,56 mln t wg przewidywań Unii Europejskiej (Eurostatu).
W przyszłym roku produkcja wieprzowiny ma zwiększyć się do 23,73 mln t, w tym w krajach „starej” unijnej piętnastki (EU15) ma ukształtować się na poziomie 20,14 mln t. W krajach „nowych” unijnej trzynastki (EU-N13) powinna wynieść tylko 3,59 mln t.
W kolejnych latach do 2025 r., należy spodziewać stałego zwiększenia unijnej produkcji wieprzowiny. Jedynie w 2018 r. ma być ona na poziomie ok. 23,67 mln t,tj. mniejszym w stosunku do 2017 r., jednak będzie to poziom wyższy niż osiągnięty w br. W 2018 r. w krajach EU-15 produkcja tego gatunku mięsa ma wynieść 20,07 mln t.
W przyszłym roku produkcja wieprzowiny ma zwiększyć się do 23,73 mln t, w tym w krajach „starej” unijnej piętnastki (EU15) ma ukształtować się na poziomie 20,14 mln t.
W krajach EU-N13 powinna ona być rzędu 3,59 mln t. W 2019 r. ma wynieść odpowiednio 20,08 mln w EU–15 i 3,6 mln t w EU–N13. W 2020 r. produkcja wieprzowiny w całej UE powinna ukształtować się na poziomie 23,7 mln t, w tym 20,1 mln t w krajach EU–15 i 3,6 mln t w państwach należących do EU-N13. Dzięki lekkiemu i systematycznemu wzrostowi w kolejnych latach, w 2025 r. produkcja tego mięsa powinna osiągnąć wartość 23,85 mln t, w tym 20,22 mln t w krajach „starej” Unii i 3,62 mln t w 13 „nowych” – wynika z prognoz Eurostatu.
Z analizy danych Komisji Europejskiej i USDA jasno wynika, że w najbliższych latach na unijnym rynku produkcji wieprzowiny nie należy spodziewać się żadnych większych zmian. „Stare” kraje Unii, które obecnie są wiodącymi producentami wieprzowiny w tym regionie nadal będą przodować w tej produkcji. Natomiast produkcja krajów „nowej trzynastki” będzie rosła, ale nie na tyle znacząco, aby na tym rynku pojawili się nowi znaczący gracze z tego regionu. Wydaje się, że „starzy” gracze mają już ugruntowaną pozycję na rynku.
Mniejsza światowa produkcja, ale nie u wszystkich
W br. światowa produkcja wieprzowiny może być ok. 1% mniejsza niż w ubiegłym roku. Ograniczenie jej nastąpi o 2,5% w Chinach, które w ub. r. miały 50% udział w światowym rynku tego gatunku mięsa. Zwiększenie produkcji jest przewidywane u pozostałych największych światowych producentów w: USA, Brazylii, Rosji, Wietnamie, Kanadzie, Meksyku, Japonii, Korei Południowej i na Filipinach – ocenia USDA.
Rekordowy eksport w Unii
W br. eksport wieprzowiny w UE, ma osiągnąć rekordowy poziom tj. 2,4 mln t, co oznacza zwiększenie wywozu asortymentu wieprzowego o 18% – przewiduje Komisja Europejska.
Duże zapotrzebowanie na mięso wieprzowe w Chinach jest związane z restrukturyzacją sektora produkcji tego mięsa w tym kraju, co przełożyło się na wzrost eksportu.
Wzrost unijnego eksportu mięsa wieprzowego jest spowodowany głównie boomem eksportowym do Chin, a także niższymi, niż na początku 2015 r., unijnymi cenami wieprzowiny. W pierwszych 4 miesiącach br. z UE wywieziono (w ekwiwalencie tusz) 1,3 mln t produktów wieprzowych, tj. o 35% więcej niż w tym samym okresie ub. r. Najwięcej wieprzowiny wyeksportowano do Azji Południowo-Wschodniej, w tym głównie do: Chin 44% unijnego eksportu tego mięsa, czyli blisko 2 razy więcej niż przed rokiem, Hongkongu – 9% tj. o 46% więcej niż rok wcześniej, Japonii – 9% tj. o 23% więcej i na Filipiny – 6% tj. o 35% więcej niż przed rokiem – wynika z danych Agencji Rynku Rolnego (ARR).
Duże zapotrzebowanie na mięso wieprzowe w Chinach jest związane z restrukturyzacją sektora produkcji tego mięsa w tym kraju, co przełożyło się na wzrost eksportu. W efekcie tego, eksport z UE do Chin wyniósł ponad 100 tys. t w kwietniu br. i stanowił ponad 40% całego poziomu eksportu Wspólnoty. Popyt na import wieprzowiny ma utrzymać się w dalszym ciągu. W 2025 r. powinien wynieść 900 tys. t – wg China Agricultural Outlook.
Wszystkie kraje UE eksportujące do Chin spodziewają się podwojenia swojego eksportu lub nawet jego potrojenia – wynika z unijnych prognoz.
Niemcy, Hiszpania i Dania są największymi unijnymi eksporterami wieprzowiny do Chin. Niemiecki eksport stanowi 29% całego unijnego eksportu tego gatunku mięsa do Chin, hiszpański – 23%, a duński – 16%.
Warto przypomnieć, że Polska nie może eksportować do Chin ze względu na występowanie w niektórych regionach naszego kraju afrykańskiego pomoru świń (ASF).
2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
Produkcja własna brutto | 23 441 | 23 561 | 23 738 | 23 672 | 23 686 | 23 709 | 23 734 | 23 757 | 23 792 | 23 817 | 23 856 |
EU-15 | 20 016 | 20 099 | 20 143 | 20 073 | 20 085 | 20 104 | 20 125 | 20 146 | 20 175 | 20 196 | 20 229 |
EU-N13 | 3 425 | 3 462 | 3 595 | 3 599 | 3 601 | 3 605 | 3 608 | 3 612 | 3 617 | 3 621 | 3 627 |
Import żywych zwierząt | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Eksport żywych zwierząt | 23 | 24 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 | 36 |
Produkcja netto | 23 418 | 23 537 | 23 702 | 23 636 | 23 650 | 23 673 | 23 698 | 23 721 | 23 756 | 23 781 | 23 820 |
Spożycie: | 21 371 | 21 441 | 21 385 | 21 251 | 21 248 | 21 250 | 21 249 | 21 240 | 21 242 | 21 230 | 21 239 |
w EU-15 | 16 790 | 16 859 | 16 800 | 16 667 | 16 667 | 16 671 | 16 673 | 16 669 | 16 672 | 16 666 | 16 677 |
w EU-N13 | 4 581 | 4 582 | 4 585 | 4 584 | 4 581 | 4 578 | 4 576 | 4 571 | 4 569 | 4 564 | 4 563 |
Spożycie na głowę: (kg r.w.e.) | 32.6 | 32.6 | 32.4 | 32.2 | 32.1 | 32.0 | 32.0 | 31.9 | 31.9 | 31.8 | 31.8 |
w EU-15 | 32.2 | 32.2 | 32.0 | 31.6 | 31.5 | 31.4 | 31.4 | 31.3 | 31.2 | 31.1 | 31.1 |
w EU-N13 | 34.1 | 34.2 | 34.3 | 34.3 | 34.4 | 34.5 | 34.5 | 34.6 | 34.7 | 34.8 | 34.9 |
Import (mięso) | 15 | 15 | 22 | 21 | 20 | 20 | 21 | 23 | 22 | 23 | 23 |
Eksport (mięso) | 2 062 | 2 111 | 2 339 | 2 405 | 2 423 | 2 444 | 2 470 | 2 505 | 2 536 | 2 574 | 2 604 |
Handel (netto) | 2 047 | 2 096 | 2 317 | 2 385 | 2 403 | 2 424 | 2 449 | 2 482 | 2 514 | 2 551 | 2 581 |
Cena w EU (Euro/t) | 1 450 | 1 529 | 1 566 | 1 572 | 1 587 | 1 648 | 1 723 | 1 720 | 1 691 | 1 713 | 1 713 |
Cena na Świecie w Euro/t(Brazylia) | 1 412 | 1 232 | 1 128 | 1 080 | 1 143 | 1 182 | 1 179 | 1 171 | 1 155 | 1 168 | 1 128 |
Cena na Świecie w USD/t(Brazylia) | 1 580 | 1 396 | 1 341 | 1 392 | 1 522 | 1 589 | 1 595 | 1 590 | 1 573 | 1 596 | 1 546 |
Cena na Świecie w Euro/t(USA) | 1 695 | 1 329 | 1 362 | 1 383 | 1 385 | 1 436 | 1 509 | 1 502 | 1 475 | 1 487 | 1 482 |
Cena na Świecie w USD/t(USA) | 1 897 | 1 506 | 1 619 | 1 782 | 1 843 | 1 930 | 2 041 | 2 038 | 2 008 | 2 031 | 2 032 |
źrodło: Eurostat |
Długoterminowe prognozy eksportu wieprzowiny nie są jednak tak optymistyczne jak krótkoterminowe. W przyszłości może nastąpić spadek eksportu z UE na chiński rynek. Kurs wymiany walut euro do juana, jak również spowolnienie gospodarcze na chińskim rynku odbiją się negatywnie na popycie na ten rodzaj mięsa w tym kraju, co z kolei może wpłynąć na spadek importu do tego kraju – ostrzegają unijni analitycy.
Istotny wzrost eksportu wieprzowiny z UE odnotowano także do takich krajów jak: Filipiny, Ukraina, Hong Kongu i USA.
Zwiększenie unijnego eksportu na amerykański rynek, do poziomu sprzed 2014 r., po spadku spowodowanym epidemiczną biegunką świń (PEDv), może trwać dłużej niż zakładano ze względu na dużą międzynarodową konkurencję – wynika z unijnych prognoz.
Sytuacja na rynku rosyjskim
Jeśli chodzi o rynek rosyjski, zakaz eksportu wieprzowiny do Rosji (wprowadzony w sierpniu 2014 r.) ma być utrzymany. Analitycy unijni podkreślają, że należy spodziewać się, iż eksport wieprzowiny z UE na rosyjski rynek nie osiągnie już poziomu sprzed 2014 r. nawet po zniesieniu zakazu eksportu do tego kraju. Przyczynami tego są: rozwój rosyjskiej produkcji tego mięsa, spowolnienie gospodarcze oraz pojawienie się na rynku innych dostawców – twierdzą unijni eksperci.
Polski eksport produktów wieprzowych w ostatnich miesiącach br. może ulec ograniczeniu. W całym 2016 r. może ukształtować się na poziomie ok. 660 tys. t, podczas gdy w 2015 r. wyniósł 647 tys. t – wynika z prognoz ARR, (na podstawie danych GUS).
Istotny wzrost eksportu wieprzowiny z UE odnotowano także do takich krajów jak: Filipiny, Ukraina, Hong Kongu i USA.
Unijny eksport mięsa wieprzowego w przyszłym roku ma wynieść 2,3 mln t, w 2018 r. ma zwiększyć się do 2,4 mln t. Do 2025 r. ma lekko rosnąć, aby pod koniec okresu osiągnąć poziom 2,6 mln t.
Rosnący popyt na Dalekim Wschodzie
W tym roku ma nastąpić wzrost światowego popytu importowego na wieprzowinę w stosunku do ubiegłego roku. Import zwiększyły głównie kraje Dalekiego Wschodu: Chiny, Japonia, Tajwan, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny. Zmaleje natomiast przywóz wieprzowiny do Rosji – prognozuje USDA.
W krajach Unii tegoroczny import wieprzowiny, pomimo przewidywanego wzrostu, ma być nadal znikomy.
Tegoroczny polski import tego gatunku mięsa może ulec nieznacznemu zwiększeniu do ok. 865 tys. t z 829 tys. t w 2015 r. W efekcie tegoroczny spadek podaży wieprzowiny na rynku krajowym może być nieco mniejszy niż spadek produkcji – oceniają analitycy ARR.
Mniejsza i stabilna konsumpcja
W br. w Unii konsumpcja wieprzowiny na jednego mieszkańca ma zmniejszyć się o 1,6% i powinna wynieść 32,6 kg. W latach 2016–2025 będzie następować jej spadek z 32,4 kg w 2017 r. do 31,8 kg w 2025 r.
Tegoroczny polski import tego gatunku mięsa może ulec nieznacznemu zwiększeniu do ok. 865 tys. t z 829 tys. t w 2015 r.
Całkowita konsumpcja wszystkich krajów Unii ma ukształtować się na poziomie 21,4 mln t. W EU-15 ma wynieść 16,85 mln t, a w krajach EU-N13 osiągnie poziom jedynie 4,58 mln t. Poziom konsumpcji powinien ustabilizować się w 2017 r. na poziomie 21,38 mln t, w tym 16,8 mln t w EU-15 i 4,58 mln ton w EU-N13. Jest to zgodne z trendami w ciągu ostatnich 10 lat – twierdzą unijni analitycy. W kolejnych latach konsumpcja tego mięsa ma kształtować się na dość ustabilizowanym poziomie, lekko ponad 21,2 mln t i tendencją wzrostową, ale nie we wszystkich latach. W 2025 r. powinna wynieść 21,23 mln t, w tym 16,67 mln t w krajach UE-15 i 4,56 mln t w EU-N13.
Z makroekonomicznych unijnych prognoz wynika, że w najbliższych latach nie należy się spodziewać większych rewolucji na unijnym rynku odnośnie konsumpcji mięsa wieprzowego. Raczej należy oczekiwać jej lekkiego spadku, zarówno w ujęciu całościowym jak i konsumpcji na jednego mieszkańca.
Krajowe spożycie wieprzowiny w br. może ukształtować się na poziomie ok. 40 kg na mieszkańca. Będzie ono na poziomie niższym niż w 2015 r., kiedy wyniosło 41,7 kg. Będzie jednak ono większe niż w 2014 r., kiedy kształtowało się na poziomie 39,1 kg na mieszkańca – wynika z danych GUS.