Mamy zdrowe owoce

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, że w wyniku przeprowadzonych badań w znacznej większości przypadków nie stwierdzono przekroczenia dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów. Tak więc mamy zdrowe owoce. 

zdrowe owoce

Mamy dobre jakościowo i zdrowe owoce

Jak informuje PIORIN w 2016 roku badaniom poddanych zostało 3201 próbek roślin. Poziom dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów przekroczony został jedynie w 52 przypadkach, co stanowiło zaledwie 1,6%. W przypadku owoców sprawdzono 1156 próbek. Jedynie w 15 z nich (1,3%) stwierdzono przekroczenie określonych norm pozostałości pestycydów.

Nie mamy się więc czego obawiać, produkujemy zdrowe owoce. Badania te są tym bardziej istotne, że poszukujemy często żywności najzdrowszej, najlepiej ze znikomym udziałem chemii. Pamiętajmy jednak przy tym, że wyżywienie ogółu ludności bez użycia chemii nie jest możliwe. Dotyczy to zarówno produktów rolniczych, jak i stricte sadowniczych. Naszym celem powinno być wobec tego pilnowanie, aby nie dopuszczać do „ponadprogramowego” użycia środków ochrony roślin. Takie działania w większości przypadków wystarczą, aby konsument otrzymał produkt zdrowy, a jednocześnie o dobrej jakości.

jabłka

Szerokie badania w interesie konsumenta

PIORIN informuje, że badania przeprowadzane są pod kątem obecności około 400 substancji czynnych. Wykonują je akredytowane laboratoria w Poznaniu, Skierniewicach oraz Toruniu. Badania są więc prowadzone na szeroką skalę i w pełni zabezpieczają interesy konsumenta. Nie mamy się czego obawiać. Sięgajmy śmiało po polskie zdrowe owoce. Wyniki badań jednoznacznie wskazują na ich wysoką jakość i pełne bezpieczeństwo.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *