Metody chłodzenia mleka w gospodarstwie
Mleko po udoju ma temperaturę 35°C, co sprzyja namnażaniu bakterii. Dlatego też powinno być ono jak najszybciej schłodzone do 4–8°C. Wybór metody chłodzenia mleka jest uzależnione od wielkości gospodarstwa, a co za tym idzie ilości produkowanego mleka oraz od możliwości finansowych właściciela. Jak zatem możemy chłodzić mleko?
Jeżeli mleko jest odbierane z gospodarstwa codziennie, można je schłodzić do temperatury 8°C, jeśli natomiast odbiór mleka odbywa się co drugi dzień, należy je schłodzić do 4°C. Najprostsze metody chłodzenia mleka zakładają umieszczenie go w zimnej wodzie. Kiedyś, gdy właściciele bydła nie mieli zaawansowanego technologicznie sprzętu, umieszczali po prostu pojemniki z mlekiem w studni. Dziś służą do tego prosto zbudowane chłodziarki zawierające chłodną wodę wodociągową albo wodę z lodem. Woda, która się w nich znajduje, zawsze musi być 2°C niższa niż temperatura mleka, jaką chcemy uzyskać. Mleko w konwiach wstawia się do specjalnego basenu wewnątrz chłodziarki i czeka na schłodzenie.
Ten system chłodzenia jest jednak mało ekonomiczny, gdyż wykorzystuje duże ilości wody – obniżenie temperatury 1 l mleka wymaga użycia ok. 12 l wody. Z tego też powodu chłodziarki tego typu wykorzystywane są w niedużych gospodarstwach, które utrzymują kilka krów mlecznych.
Alternatywą dla chłodziarek są konwie zanurzeniowe z mieszalnikiem, który dodatkowo oziębia mleko. Dzięki temu chłodzenie przebiega sprawniej, a zużycie wody jest aż 3 razy mniejsze!
W przypadku gospodarstw, które dziennie produkują kilkaset lub więcej litrów mleka, najlepiej sprawdzają się chłodziarki o podwójnych ścianach, między którymi znajduje się czynnik chłodzący, zwykle freon albo amoniak. Chłodziarki wyposażone są w termostaty, są wykonane z wysokiej jakości materiałów i choć koszt ich zakupu nie jest niski, to w czasie późniejszego użytkowania zapewniają najbardziej ekonomiczne chłodzenie mleka.
Powiązane: Zarejestruj swoją chłodziarkę!