Polskie mięso wołowe pojedzie do Czarnogóry
Już można eksportować mięso wołowe do Czarnogóry. Czy Bałkany okażą się strategicznym kierunkiem dla polskiej wołowiny?
Od 9 kwietnia br. polscy przedsiębiorcy mogą rozszerzyć asortyment towarów eksportowanych na rynek czarnogórski o świeże mięso wołowe, w tym mięso mielone. Jest także możliwość wysyłania kontrahentom bośniackim przetworzonych skór.
– Otwarcie każdego nowego rynku na eksport wołowiny to dobra wiadomość dla polskiego sektora wołowiny – powiedział nam Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. – Bałkany są interesującym rynkiem na eksport wołowiny z UE, w tym z Polski.
Czarnogóra jest jednym z najmniejszych państw w Europie. Jej ludność to niespełna 700 tys. mieszkańców. Bośnia i Hercegowina, gdzie wysyłane będą przetworzone skóry bydlęce, liczy z kolei niespełna 4 mln mieszkańców.
– Od początku 2016 r. służby weterynaryjne Polski oraz Bośni i Hercegowiny uzgodniły 3 nowe świadectwa zdrowia i trwają negocjacje dokumentów dla kolejnych grup towarów –– informuje Główny Lekarz Weterynarii. – Jest to efektem bardzo dobrze układającej się od wielu lat współpracy.