Mleko: kto skorzysta na pomocy UE?

Mleko: kto skorzysta na pomocy UE?

Przedstawiamy komentarz ZPPM na temat decyzji, jakie zapadły podczas spotkania Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa.

Podczas spotkania Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa wiele czasu poświęcono rynkowi mleka. Efekty? Zapraszamy do zapoznania się z komentarzem.

Polski minister rolnictwa jest m.in. zdania, że zaproponowany przez KE instrument dobrowolnego zarządzania podażą mleka powinien zostać uzupełniony o wsparcie finansowe z budżetu UE. Nasza strona popiera podwojenie limitów ilościowych dla masła oraz OMP w ramach interwencji publicznej, z 50 na 100 tys. t masła oraz z 109 na 218 tys. t OMP. Póki co dopłaty do prywatnego przechowalnictwa mleka zostaną utrzymane, a jesienią dokonany zostanie przegląd pakietu mlecznego. To tylko część decyzji, jakie zapadły w Luksemburgu. A jak zapatruje na nie branża mleczna? Przedstawiamy komentarz Marcina Hydzika, prezesa zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka:

Przyjęto zwiększenie rocznego limitu wsparcia krajowego przypadającego na gospodarstwo do 15 tys. euro. Nawet gdyby kwota ta była wypłacana w całości i każdemu rolnikowi chcącemu ograniczyć produkcję, to nie stanowi to naszym zdaniem wystarczającej zachęty do istotnego obniżenia podaży nie tylko w UE, ale również w Polsce.

Marcin Hydzik, prezes zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka

W naszej opinii przyjęcie 11 kwietnia rozporządzeń regulujących dobrowolne porozumienia w zakresie ograniczania produkcji mleka w UE nie wpłynie w żaden sposób lub jedynie marginalnie na sytuację na rynku. Dobrowolny charakter porozumień o ograniczaniu produkcji oraz brak w Polsce tzw. „organizacji producentów”, „zrzeszeń organizacji producentów” oraz „organizacji międzybranżowych”, oficjalne uznawanych w ramach tzw. „Pakietu mlecznego” za uprawnione do zawierania dobrowolnych porozumień, oznaczać będzie, że to głównie spółdzielnie mleczarskie będą mogły wykorzystać rozwiązania wynikające z przyjętych przepisów.

Należy jednak zauważyć, że nie odniosą one z tego powodu żadnych korzyści, jeżeli porozumienia te nie obejmą swoim zasięgiem dużej liczby producentów mleka w całej UE. A o to będzie trudno.

Po zapoznaniu się z opiniami innych organizacji mleczarskich reprezentujących inne kraje UE zrzeszone w Europejskim Stowarzyszeniu Mleczarskim (EDA) stwierdzamy, że na poziomie przemysłu mleczarskiego najprawdopodobniej jedynie Francja popiera przyjęte rozwiązanie, natomiast na poziomie władz krajowych chyba jedynie Francja, Belgia i Hiszpania otwarcie wyraziły zainteresowanie dobrowolnymi porozumieniami zaproponowanymi przez KE. Większość pozostałych krajów członkowskich najwyraźniej nie ma żadnych złudzeń co do skuteczności dobrowolnych porozumień w zakresie ograniczania produkcji mleka i korzyści z nich płynących. Komisja Europejska de facto nie przygotowała żadnych zachęt budżetowych dla rolników dobrowolnie ograniczających produkcję mleka. W zamian przyjęto zwiększenie rocznego limitu wsparcia krajowego przypadającego na gospodarstwo do 15 tys. euro. Nawet gdyby kwota ta była wypłacana w całości i każdemu rolnikowi chcącemu ograniczyć produkcję, to nie stanowi to naszym zdaniem wystarczającej zachęty do istotnego obniżenia podaży nie tylko w UE, ale również w Polsce – zwłaszcza dla gospodarstw, które dopiero co zwiększyły produkcję w celu zwiększenia wpływów zagrożonych niskimi cenami mleka w skupie. Takie rozwiązanie postawi również w trudnej sytuacji ministra Jurgiela, który nawet gdyby chciał wesprzeć rolników ograniczających produkcję środkami krajowymi, to musi się jednak liczyć z ograniczeniami budżetowymi. Nie dziwi zatem, że Polska na forum Rady Ministrów UE domagała się wsparcia ze strony budżetu UE.

rynek mleka / UE

Nic nie wskazuje na to, by produkcja mleka w UE miała zmaleć przez najbliższe 2 lata.

Ponadto wdrożone rozwiązanie wymagać będzie z pewnością przygotowania i przyjęcia w ramach szybkiej ścieżki legislacyjnej krajowych przepisów regulujących nie tylko kwestie związane z samymi dobrowolnymi porozumieniami, tzn. np. ich formą, rejestracją faktu ich zawarcia itd., ale również dotyczące np. sposobu wykazania przez danego rolnika faktu ograniczenia produkcji. Warto w tym miejscu przypomnieć, że system kwot mlecznych nie funkcjonuje już od roku, a członkowie spółdzielni mleczarskich nie mają obowiązku zawierania umów na dostawy mleka ze swoimi spółdzielniami, zatem o bezpośredni i wiarygodny dowód dobrowolnego ograniczenia produkcji może wcale nie być łatwo, a przecież trzeba to jakoś zapisać w prawie.

Póki co opublikowane przepisy zezwalają na zawieranie dobrowolnych porozumień jedynie przez najbliższe 6 miesięcy. Natomiast w preambułach do nich stwierdzono, że nic nie wskazuje na to, by produkcja mleka w UE miała zmaleć przez najbliższe 2 lata. Możemy się zatem domyślać, że nawet Komisja Europejska nie jest przekonana do skuteczności przygotowanego rozwiązania i być może dlatego nie przewidziała wsparcia dla tego pomysłu z unijnego budżetu. Jednakże ewentualna zmiana dobrowolnego charakteru porozumień na obowiązkowy oznaczać będzie de facto przywrócenie systemu kwot mlecznych – co oczywiście spotka się ze zdecydowanym sprzeciwem nie tylko naszej organizacji, ale również wielu innych organizacji mleczarskich w UE.

Już niebawem kolejne głosy w sprawie spotkania w Luksemburgu.

Komentarze

Śruby w kukurydzy czyli groźna pułapka na polu

Zawiść, zazdrość, chuligański wybryk? Metalowe pręty w kukurydzy mogą być śmiertelnie niebezpieczne!

8 listopada 2018

Limit pomocy de minimis wyczerpany – co dalej?

Czy jest szansa na zwiększenie kwoty pomocy de minimis?

16 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close