Montbéliarde, czyli czy hodowla krów może się opłacać?

Mimo unijnych planów i strategii pomocy, sytuacja producentów mleka jest bardzo trudna i to od lat. Nic więc dziwnego, że wielu przedsiębiorców rolnych poddaje się, likwiduje stada i kończy produkcję.

Ale czy scenariusz musi być zawsze taki sam? Oczywiście, że nie – przekonuje Marcin Stachowicz, prezes spółki Montagro. Na jego zaproszenie wyruszamy z Wrocławia na wschód, by na własne oczy zobaczyć gospodarstwo, które jest nowoczesne i prawie samowystarczalne.

Gospodarstwo przy ukraińskich stepach

Wierzbica – niewielka wieś w okolicach Tomaszowa Lubelskiego, tuż przy granicy z Ukrainą. Niektórzy mówią, że to koniec świata. To twierdzenie okoliczni mieszkańcy odnoszą do 2 rzeczy.

Wieś Wierzbica

fot. Piotr Czyszkowski

Wieś Wierzbica znajduje się tuż przy granicy. Za jeziorem zaczyna się Ukraina.

Po pierwsze tego, że po likwidacji PGR-u nie ma tu właściwie co robić, a po drugie, że kilkaset metrów stąd, tuż za stawami, rozciągają się aż po widnokrąg rozległe pola Ukrainy. Pola, na których w oddali srebrzą się dachy 2 cerkwi, tonące w morzu złotej, odbijającej letnie słońce pszenicy. Przyjeżdżamy tu jednak nie po to, by podziwiać krajobrazy, czy zmagać się z trudną historią okolicznych miejscowości, w których w latach 40. XX w. ukraińscy nacjonaliści bezlitośnie i brutalnie mordowali polskich sąsiadów. Nie przyjeżdżamy też, by analizować sposoby uprawy zbóż, czy kukurydzy po polskiej stronie. Po co więc pokonaliśmy blisko 600 km? Po to, by zobaczyć, jak w trudnych dla producentów mleka czasach można prowadzić nowoczesną i nadal opłacalną produkcję.

Montbéliarde – to może się opłacić

Wjeżdżamy na teren byłego PGR-u w Wierzbicy. Niszczejące budynki robią przygnębiające wrażenie.

–  A przecież jeszcze ćwierć wieku temu wszystko tętniło tu życiem – mówią rozżaleni mieszkańcy.

Gospodarstwo spółki Montagro

fot. Piotr Czyszkowski

Gospodarstwo spółki Montagro w Wierzbicy.

Rzeczywiście, w istniejącym tu niegdyś PGR-ze hodowano blisko 2 tys. krów rasy Simental. PGR jednak zlikwidowano. Pozostały budynki i ludzie, którzy w gospodarstwie pracowali. I właśnie tę infrastrukturę i doświadczenie postanowił wykorzystać Marcin Stachowicz, prezes firmy Montagro. W 2004 r. spółka wyremontowała dawną oborę i halę udojową. Zaraz potem w Wierzbicy znów pojawiły się krowy. Krowy, których dotąd w Polsce nikt nie hodował.

– Długo myśleliśmy, co wybrać, i wreszcie zdecydowaliśmy się na krowy rasy Montbéliarde  mówi Marcin Stachowicz, prezes spółki Montagro. – W 2005 r. sprowadziliśmy stado podstawowe 200 krów. Montbéliarde to bardzo ciekawa rasa o kierunku mięsno-mlecznym. Co ważne, zwierzęta te nie wymagają bardzo dużej obsługi ze strony weterynarzy, a przy tym produkują bardzo dobre jakościowo mleko, z dużą zawartością białka. Białko, jak wiadomo, jest teraz przez mleczarnie bardziej cenione niż tłuszcz, dlatego zawsze mamy minimalnie wyższą cenę niż za mleko od krów rasy HF – mówi Marcin Stachowicz.

Montbéliarde

fot. Piotr Czyszkowski

Rasa Montbéliarde powstała we Francji. Krowy nadają się do produkcji zarówno mleka, jak i mięsa.

Francuskie bydło w polskiej oborze

To dopiero początek długiej listy pochwał, jakie na temat swoich zwierząt wygłasza właściciel. Idąc do obory, dowiadujemy się, że protoplaści rasy Montbéliarde wywodzą się ze Szwajcarii, ale tak naprawdę krowy te wyhodowano we Francji. Rasa jest bardzo efektywna i szybko dojrzewa. Pierwsze wycielenia mogą przypadać już w 26–34 miesiącu życia jałówek, a okres miedzywycieleniowy wynosi ok. 370–390 dni.

Z forum

Powiązany temat:

rasa montbeliarde
malorolny121
Bs to jak osioł.  Takie samo umaszczenie i charakter. 
zobacz więcej »
soltys48
brown swisshttps://www.google.pl/search?biw=1366&bih=654&tbm=isch&sa=1&ei=hvQsXL3AJZLWwQLvp6S4CA&q=brown+swiss&oq=brown+swi&...
zobacz więcej »
avanttura
Jałówka  HF zacielona   Busch BS   inseminator polecił  na lekki poród . Może ktoś  odpowiedzieć co to za rasa  ?  
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Siara ma moc!

Siara to pierwsza wydzielina gruczołu mlekowego. Spełnia bardzo ważną rolę dla organizmu nowo narodzonego zwierzęcia. Zobacz dlaczego!

19 marca 2019

Żywiec wołowy – kalkulacja kosztów produkcji

Wzrost pogłowia bydła o blisko 148 tys. sztuk w porównaniu z rokiem ubiegłym świadczy o wzroście zainteresowania produkcją żywca wołowego

25 marca 2019

Rynek mleka – czy to się opłaca?

Wraz z przejściem kwot mlecznych do historii zmieniła się sytuacja na polskim rynku produkcji mleka. Czy to dobre zmiany?

13 marca 2019