Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

Sebastian Kopeć od ponad 20 lat wspólnie z żoną Barbarą prowadzi w Dąbrowie w woj. wielkopolskim gospodarstwo rolne o powierzchni 80 ha, nastawione na produkcję roślinną i zwierzęcą (produkcja mleka oraz hodowla bydła opasowego). W prace gospodarskie mocno zaangażowane są dzieci państwa Kopciów – dwóch synów: Michał i Mariusz oraz córka Anna. Ich pomoc jest wręcz nieoceniona.

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

ponacinana podłoga w drodze do hali udojowej by uchronić krowy przed upadkiem

Stare budynki inwentarskie poddano modernizacji – na chwilę obecną przebywa w nich 130 szt. bydła opasowego, a od 2008 r. nowoczesną oborę wolnostanowiskową zamieszkuje 70 krów mlecznych rasy HF. Produkcja roślinna, czyli uprawa zboża oraz kukurydzy na kiszonkę i ziarno, jest przeznaczona w dużej mierze na bazę paszową.

Szacunek dla zwierząt

Wydajność mleczna krów w gospodarstwie państwa Kopciów kształtuje się obecnie w granicach 10 tys. l. W ciągu ostatnich lat słupek wydajności podskoczył o ponad 1 tys. l. Niebagatelny wpływ na aktualną kondycję stada ma żywienie na bardzo wysokim poziomie, nadzorowane przez Kamilę Kiedrzyn, żywieniowca z firmy Trouw Nutrition Polska, oraz warunki panujące w nowej oborze.

Wcześniej prowadziliśmy hodowlę systemem uwięziowym. Nie mogliśmy jednak patrzeć, jak krowy w takiej oborze się męczą.

– Wcześniej prowadziliśmy hodowlę systemem uwięziowym. Nie mogliśmy jednak patrzeć, jak krowy w takiej oborze się męczą. Tata odwiedził kilka obór wolnostanowiskowych i postanowił taką im sprezentować, by poprawić ich wygodę. Postarał się również o komfortowe słomiano-piaskowe legowiska. W wyniku zastosowania tego typu materaca znacznemu ograniczeniu uległo zużycie ściółki w oborze. Uzupełnianie ściółki odbywa się teraz w odstępach 2–3-tygodniowych. 2 razy do roku wymieniamy piasek. Znacznej poprawie uległa również jakość ściółki. Wynika to z jej wysokiego, stałego pH – ok. 10, co wyeliminowało ze środowiska bytowania krów chorobotwórcze patogeny. W wyniku absorbowania mocznika wydalanego przez zwierzęta nie dochodzi do jego przekształcenia w amoniak odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach. Ograniczenie emisji szkodliwych gazów wpłynęło znacząco na poprawę mikroklimatu w oborze – wyjaśnia Anna Kopeć. – Obora jest tak zaprojektowana, by zapewnić jak najlepszy komfort zwierzętom. Wentylatory używane w czasie letnim służą filtracji powietrza – zauważyliśmy, że nie mamy strat w mleczności. Podłogi są specjalnie ponacinane (ryflowane), dzięki czemu w czasie chodzenia bydło nie uszkadza sobie kończyn. Dodatkowo nasze krowy słuchają radia przez całą dobę. Nie stresują się tak, gdy ktokolwiek wejdzie do obory, no i są na bieżąco i z muzyką, i z reklamą, i z polityką – śmieje się.

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

W wyniku absorbowania mocznika wydalanego przez zwierzęta nie dochodzi do jego przekształcenia w amoniak.

Wysoka jakość nade wszystko

W gospodarstwie znajdują się 4 budynki inwentarskie. Najnowszy zamieszkują krowy mleczne, w drugim przebywają krowy zasuszone i jałówki cielne, w trzecim młode jałówki wraz z cielętami, a w ostatnim opasy. – Pracę zaczynamy ok. 6:30. Każdy z nas ma inne zadanie. Ja z mamą zajmujemy się udojem. Mamy do dyspozycji mechanizm udojowy prowadzony systemem tandem 2×4. Udój trwa zazwyczaj półtorej godziny, po czym musimy umyć halę udojową i przechodzimy do sekcji cieląt. Brat w tym czasie przygotowuje mieszanki TMR, a tata opiekuje się bydłem opasowym. Wóz paszowy bezpośrednio wysypuje mieszankę TMR na stół paszowy, która podawana jest raz dziennie, zawsze rano – relacjonuje Anna Kopeć. – Obora jest przystosowana na jedną grupę żywieniową, ale moim marzeniem jest, żeby były dwie – dodaje Kamila Kiedrzyn, doradca ds. bydła z ramienia Trouw Nutrition Polska. Z rodziną Kopciów współpracuje już od 4 lat. Ustawia dawki żywieniowe i nadzoruje proces żywienia.

Włókno fizycznie efektywne pochodzące ze słomy pociętej na 5–7 cm długości idealnie podrażnia brodawki żwaczowe, a to z kolei ma bardzo istotny wpływ na ilość pobrania.

Gospodarze zauważyli, że dzięki optymalnie ustawionym dawkom żywieniowym wydajność zwierząt cały czas zwyżkuje. Stawiają na pełny TMR, w skład którego wchodzą pasze objętościowe – kiszonka z kukurydzy, trawy, lucerny, młóto browarniane, słoma i wysłodki, czasem dołączają też melasę i pasze treściwe. Krowy są żywione homogenną mieszanką, gdzie pasza jest idealnie rozprowadzona. Nie mają tym samym możliwości sortowania. Włókno fizycznie efektywne pochodzące ze słomy pociętej na 5–7 cm długości idealnie podrażnia brodawki żwaczowe, a to z kolei ma bardzo istotny wpływ na ilość pobrania. Zboże jest śrutowane w gospodarstwie raz w miesiącu przez firmę Turbańscy Głuchów spod Pogorzeli. Hodowca dzięki temu zyskuje większą efektywność ekonomiczną, co odgrywa kluczową rolę w kosztach produkcji mleka.

Zawsze jest akcja i reakcja

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

Krowy są żywione homogenną mieszanką, gdzie pasza jest idealnie rozprowadzona

Celem pracy hodowlanej jest osiągnięcie jak najwyższych wyników. Szczęśliwi są ci rolnicy, dla których praca na roli stała się pasją, a nie uciążliwym obowiązkiem. Tak jest właśnie w przypadku państwa Kopciów, jak wspólnie twierdzą gospodarze. – W gospodarstwie prowadzimy inseminację zwierząt. Cielęta są odstawiane od krowy bezpośrednio po porodzie. Przez 3–4 dni otrzymują siarę, po czym przechodzimy na preparat mlekozastępczy (Sprayfo Fioletowe, utrzymywane do 2 miesiąca życia), oprócz tego podajemy musli i paszę starterową granulowaną. Po ukończeniu 3 miesiąca życia cielęta przechodzą na mieszankę własną i TMR. Staramy się nie dopuszczać do zatłuszczenia krów przed zasuszeniem – podkreśla Anna Kopeć.

Pełna opieka weterynaryjna

Stosujemy prewencyjnie przed zaleganiami wlewy kroplowe z glukozy i wapna u krów bezpośrednio po wycieleniu – dodaje pani Anna. Każdy kontrolny tabulogram z analizą mleka trafia bezpośrednio do Kamili Kiedrzyn. – Pani Ania i pani Basia zaufały mi w tej kwestii. Jeśli coś mnie niepokoi, od razu ustalamy wspólnie, jakie ilości pasz energetycznych i standardowych powinny otrzymać krowy. Mamy pełny TMR, paszę gratyfikowaną dla krów słabszych i paszę ekstra dla krów zaraz po wycieleniu. Jeśli dla przykładu widzę przekroczony wskaźnik mocznika, zawsze wspólnie szukamy przyczyny, czy jest świeże, czy stare młóto, czy została otwarta nowa pryzma kiszonki i coś z nią jest nie tak – mówi Kamila Kiedrzyn. – Staram się przyjeżdżać do gospodarstwa raz na 2 miesiące, ale kontakt telefoniczny jest w zasadzie zawsze. Dbamy o to, by nie wprowadzać radykalnych zmian, jeśli już, to tylko przy zmianie silosów, gdy wchodzi nowa kukurydza, trawa czy lucerna. Wysyłamy wtedy próbki do laboratorium TNP w Grodzisku Mazowieckim, po czym ustalamy dawki – wyjaśnia. – Młodsze cielęta otrzymują startery Master i Musli do 2 miesiąca życia, po czym wchodzimy z paszą własną, opartą na mieszankach mineralnych uzupełniających, czyli Lidermixie BO. Podobnie jest w przypadku opasów. Krowy mleczne są prowadzone na Lidermixie KWK, by dodatkowo wspomóc wątrobę, a sztuki zasuszone otrzymują Lidermix KWZ. Staramy się zawsze uprościć dawkę w oparciu o jedną uniwersalną paszę skorygowaną po żniwach odnośnie zbóż, jeśli np. otręby są za drogie, monituję do właściciela. Kontaktujemy się nie tylko ze względu na wynik mleczności, ale i wynik ekonomiczny – dodaje specjalistka TNP.

Wartościowy partner

Gospodarstwo z Dąbrowy współpracuje z Trouw Nutrition Polska od 4 lat. W przypadku TNP dawki są zoptymalizowane zawsze pod kątem ekonomii danego gospodarstwa. Żywienie jest prostsze, krowy są żywsze, nie są osowiałe, są zdrowsze i wreszcie dają więcej mleka. TNP broni się nie tylko dobrym produktem, ale i rozsądnym podejściem żywieniowców, którzy podchodzą ekonomicznie i do klienta, i do zwierząt. Funkcja doradcza jest prowadzona na bardzo wysokim poziomie.

Żywienie jest prostsze, krowy są żywsze, nie są osowiałe, są zdrowsze i wreszcie dają więcej mleka

Nawet jeśli niektóre produkty są droższe niż u konkurencji, a wiem, że dany preparat pomoże w gospodarstwie, to polecam go, gdyż jakościowo są bardzo dobrze skomponowane. Mamy bardzo bogate doświadczenia, jak odchować cielęta i młodzież. Wiemy, w jakim programie żywieniowym poprowadzić zwierzęta, by przynosiły w przyszłości wymierne zyski. Zawsze uświadamiam hodowców, co można zastosować i jakie mogą być tego konsekwencje. Prowadzimy rozmowy i zazwyczaj dochodzimy do kompromisu. Dobrze zbilansowane żywienie niesie za sobą obopólne, wymierne korzyści. Zarówno dla zwierząt, gdyż mają mniej problemów zdrowotnych, a tym samym lepszy stan mleka, jak i dla gospodarzy z racji ekonomii – mówi Kamila Kiedrzyn.

Muzyka łagodzi obyczaje w oborze

Od lewej: Barbara Kopeć, Anna Kopeć i Kamila Kiedrzyn Trouw Nutrition Polska

Tutaj panuje pełna współpraca połączona z monitoringiem. Pasze oraz dodatki TNP do gospodarstwa docierają od dilera Turbańscy Sp. z o.o., który współpracuje z firmą Trouw Nutrition Polska. Jego przedstawiciele przyjeżdżają raz w miesiącu i od razu mieszają pasze. Zwierzęta chętnie pobierają pokarm. Kiszonki są robione na bardzo wysokim poziomie; widać, że gospodarze nie wykonują swojej pracy za przysłowiową karę, tylko podchodzą do niej z pasją, dbają o zwierzęta, opiekują się nimi i z tego żyją. W gospodarstwie nader ważne są obserwacja i mieszanie pasz – pani Ania obserwuje zwierzęta, a jeden z braci przygotowuje TMR. Pani Ania, jak nikt inny, potrafi wykryć najdrobniejszy mankament. – Planujemy wybudować porodówkę i cielętnik z prawdziwego zdarzenia. To na razie w sferze marzeń, ale z pewnością wkrótce spełnionych. Mamy zaufanie do jednej firmy, w naszym przypadku jest to Trouw Nutrition Polska. Nie jesteśmy zwolennikami skakania z kwiatka na kwiatek, poza tym możemy liczyć na upusty, w pakiecie zawsze taniej, mamy wynegocjowane fajne ceny. Wiemy jedno, prawidłowo prowadzony odchów cieląt odpłaci się w przyszłości zdrowymi osobnikami dającymi dobre mleko – podsumowuje Anna Kopeć. Artykuł pochodzi z czasopisma „Trouw i My” firmy Trouw Nutrition Polska.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *