Naturalne produkty pszczele – dobrym sposobem na godziwy zarobek rolnika

Produktami niezbieranymi, a wytwarzanymi przez pszczoły są mniej znane na rynku rolniczym ich wytwory. Należą do nich mleczko pszczele, jad oraz wosk – naturalne produkty pszczele.

O produktach zbieranych przez pszczoły pisaliśmy w materiale https://www.agrofakt.pl/produkty-pszczele/

naturalne produkty pszczele

Naturalne produkty pszczele

fot. Tadeusz Śmigielski

Reklama

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych robotnic. Jest to galaretowata substancja o kremowej barwie, kwaskowym smaku i ostrym zapachu. W rodzinie pszczelej służy do żywienia larw w pierwszych trzech dniach ich rozwoju oraz matki przez cały okres jej rozwoju i życia. Pozyskuje się je za pomocą specjalnych urządzeń. Mleczko pomaga w leczeniu miażdżycy tętnic wieńcowych serca i naczyń krwionośnych w nogach /choroba Buergera/. Używane jest z dobrym skutkiem, podobnie jak inne naturalne produkty pszczele, jako lek pomocniczy przy leczeniu wrzodów żołądkadwunastnicy, stanach zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i trzustki. Bardzo pomaga w leczeniu cukrzycy. Korzystnie działa także w leczeniu astmy, stanów zapalnych oskrzeli i gruźlicy płuc. Wykorzystywane również bywa w leczeniu chorób krwi u dzieci i niemowląt, a nawet w chorobach nerwowych i psychicznych.

Ale to nie wszystko!

Największe zastosowanie mleczko znajduje  w geriatrii, czyli leczeniu schorzeń wieku starczego. Poprawia ono krążenie mózgowe, wpływa na polepszenie sprawności umysłowej oraz słuchu i wzroku. Reguluje czynności układu krwionośnego i pokarmowego osób starszych. Wreszcie mleczko bywa stosowane podobnie jak kit czy miód do leczenia trudno gojących się ran, oparzeń, odleżyn, liszajów, owrzodzeń, a także w stanach zapalnych błon śluzowych. Badania medyczne wskazują na regulujące działanie mleczka pszczelego w procesach przemiany materii i jego właściwości regenerujące tkanki. Bezsprzeczne jest także silne, bakteriobójcze działanie i wpływ na wzrost odporności organizmu. Stwierdzono także korzystny wpływ mleczka na układ nerwowy. Mleczko przyjmujemy zawsze na 0,5 – 1 godziny przed jedzeniem. W wypadku schorzeń przewlekłych kuracje prowadzone powinny być 2 razy w roku i trwać po 2 miesiące.

Jad pszczeli

Jad pszczół jest znany w medycynie ludowej jako środek przeciw chorobom reumatycznym. Jest on uznanym w świecie lekiem stosowanym w wielu rozmaitych chorobach. Leczenie jadem pszczół zwane jest apitoksynoterapią. W Polsce nie zarejestrowano żadnych preparatów leczniczych opartych o jad pszczół. Leczenie takie prowadzą tylko bardzo nieliczni lekarze opierając się głównie na naturalnej aplikacji jadu, t.j. poprzez kontrolowane użądlenia. Terapia ta jest obarczona dużym ryzykiem z uwagi na możliwość wystąpienia tzw. wstrząsu anafilaktycznego u osób szczególnie wrażliwych na jad. Powinna być dlatego stosowana tylko w dobrze wyposażonych gabinetach lekarskich. Ryzyko wstrząsu jest na tyle poważne, że w kraju nie prowadzi się produkcji ani skupu jadu pszczelego, chociaż są znane metody jego pozyskiwania.

naturalne produkty pszczele

Węza w ramce w, której pszczoły zbierają miód i bytują. 

fot. Tadeusz Śmigielski

Wosk

Ostatni z produktów pszczelich – wosk, stanowi dla pszczelarza źródło dodatkowego zarobku. Naturalny wosk pszczeli jest powszechnie wykorzystywany do produkcji węzy pszczelej. Węza, to specjalny szablon z wytłoczonymi komórkami w kształcie plastra, który umieszcza się wewnątrz ula. Ze względu na zawartość protein, lipidów, witamin oraz cennych soli mineralnych, obecnie używany jest najchętniej w branży medycznej, jako dodatek do kremów, maści, past i plastrów. Bardzo dobrze wosk pszczeli sprawdza się jako środek wspomagający leczenie chorób skóry. Używany jest także w kosmetyce. Jako dodatek do innych składników znalazł zastosowanie przy produkcji szminek, balsamów, kremów do twarzy czy tuszów do rzęs. W przemyśle chemicznym wosk pszczeli wykorzystywany jest do produkcji środków konserwujących drewno i skórę.

naturalne produkty pszczele

Świece z wosku pszczelego stanowią estetyczny element wystroju, ale też mają działanie lecznicze.

fot. Tadeusz Śmigielski

Świece

Wosk pszczeli służy również do domowej produkcji świec, mogącej dać dodatkowe źródło dochodu. Świece wykonywane bezpośrednio w pasiece mają naturalne kształty, lub przybierają bardzo oryginalne formy. Przy spalaniu świec wydobywają się substancje wpływające pozytywnie na nasz organizm. Oczyszczają one powietrze łagodząc alergię, astmę, choroby górnych dróg oddechowych i płuc. Aromat świec woskowych likwiduje również zapach dymu tytoniowego. Poza tym świece z wosku nie wydzielają żadnego dymu, działają kojąco i relaksująco.

naturalne produkty pszczele

Powszechnie wiadomo, że miód jest dobrym panaceum na wiele dolegliwości. Ale jaki miód wybrać?

fot. Tadeusz Śmigielski

Marketing pszczelarski

Doświadczeni pszczelarze uważają, że okres późnej jesieni, zimy i przedwiośnia jest najlepszym sezonem do sprzedaży miodu. Zimowe grypy i przeziębienia skłaniają nabywców do zaopatrywania się w ten uniwersalny, tradycyjny środek profilaktyczny i leczniczy. W Polsce ok. 60 -70% miodu sprzedawane jest bezpośrednio nabywcom przez pszczelarza. Konsument ceni sobie przede wszystkim jakość miodu, którą gwarantuje mu tylko znajomość źródła jego pochodzenia. Transakcja zatem oparta jest na zaufaniu nabywcy do pszczelarza oferującego naturalne produkty pszczele.

Skuteczna sprzedaż miodu

Każdy rolnik sam wypracowuje sobie metody zbytu swoich produktów. Naturalne produkty pszczele wymagają jednak szczególnego traktowania. Warto więc podać kilka „niezawodnych ” sposobów, które ułatwią ten proces. Można więc np. stosować:

  • sprzedaż na lokalnych kiermaszach i wystawach,
  • promocyjne ceny,
  • dodatkowe zaopatrywanie nabywców w stosowne torby reklamowe, świece woskowe własnego wyrobu, czy broszurki promujące produkty pszczele,
  • tablice przy domu pszczelarza informujące o sprzedaży miodu,
  • strony internetowe,

Naturalne produkty pszczele

-Pozyskane w sezonie cenne produkty pasieczne powinny zostać jak najlepiej wykorzystane. W pierwszym rzędzie zaopatrujemy własną rodzinę, pozostawiamy także pewną pulę miodu dla naszych przyjaciół, ponieważ miód jest najlepszym, najbardziej uniwersalnym i pożądanym przez wszystkich prezentem. Resztę możemy przeznaczyć na sprzedaż. Trzeba zastanowić się, czy całą swą produkcję będziemy mogli sprzedać w detalu. Dla własnych potrzeb warto też wykonać pewną ilość miodu pitnego lub nalewek na miodzie, które mogą i powinny się stać specjalnością domu. – doradza Jan Ślósarz

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *