Nawodnienie gleby konieczne dla wzrostu cebuli

Nawodnienie gleby konieczne dla wzrostu cebuli

Warzywa w okresie wegetacji powinny rosnąć w równym tempie a brak wody, występujący w uprawie warzyw polowych, hamuje ich wzrost, obniża wielkość plonu.

W uprawie warzyw nawodnienie gleby jest czynnikiem o bardzo dużym znaczeniu, gdyż dotychczas nie wyhodowano odmian odpornych na suszę. Warzywa w okresie wegetacji powinny rosnąć w równym tempie a brak wody, szczególnie występujący w uprawie warzyw polowych, hamuje ich wzrost, obniża wielkość i jakość plonu. Nawet krótkotrwały niedobór wody w uprawie rzodkiewki czy kalarepy powoduje ich szybkie łykowacenie.

Ponadto, obfity deszcz występujący po hamującym rozwój roślin okresie suszy, powoduje szybki, silny wzrost rzodkiewki, kalarepy czy główek kapusty, co jest przyczyną ich pękania (producent praktycznie traci plon).

– Jednak nawodnienie niektórych warzyw uprawianych z siewu w ich początkowych fazach wzrostu nie powinno być stosowane – tłumaczy Zbigniew Chmurzyński doradca ds. uprawy warzyw polowych z woj. Wielkopolskiego. Młode rośliny w dobrze uwilgotnionej glebie wytwarzają słabszy, płytszy system korzeniowy. Później, w miarę intensywniejszego wzrostu, taki system korzeniowy nie zabezpieczy roślinie pobrania wystarczającej ilości wody oraz składników pokarmowych szczególnie, gdy wystąpi susza i nie będzie możliwości nawadniania.

Nawodnienie plantacji warzyw, w tym cebuli, czyli ochrona przed skutkami suszy jest kluczowa pod tym względem, że poszczególne gatunki warzyw są szczególnie wrażliwe na niedobór wody w pewnych krytycznych fazach wzrostu.

Nawodnienie gleby pobudza daje wigor roślinie

– Cebula ma słaby system korzeniowy, tworzy się on zwykle w 20-centymetrowej wierzchniej warstwie podłoża. Może być uprawiana na wielu typach gleb, najlepsze są jednak te o dobrej strukturze, dużej pojemności wodnej, przepuszczalne i niezaskorupiające się – podpowiada Sławomir Ziemczak plantator z woj. Mazowieckiego.

Cebula ma słaby system korzeniowy dlatego trzeba ją wspomagać obfitym nawodnieniem

Nawodnienie gleby pod uprawę cebuli daje dużą szansę na uzyskanie dobrego plonu

Wartość pH gleb organicznych powinna wynosić 5,5–6,5, natomiast mineralnych – powyżej 6. W przypadku konieczności jej korekty trzeba pamiętać, że cebula jest wrażliwa na bezpośrednie wapnowanie. Należy je wykonać co najmniej pół roku przed rozpoczęciem uprawy.

– Jak wynika z wegetacji roślin faza krytyczna dla cebuli – od wschodów do fazy tworzenia się cebul, a niedobór wody w tym okresie powoduje drobnienie cebul (pod koniec wegetacji wymaga mniejszej wilgotności gleby) – tłumaczy Zbigniew Chmurzyński.

Zmienne klimatyczne, a przetrwanie plantacji

W przypadku cebuli zimowej przetrwanie plantacji związane jest nie tylko z wartością genetyczną odmiany ale i z czynnikami klimatycznymi:
– gwałtownymi wahaniami temperatury w okresie zimowym,
– współczynnikiem chłodzenia wiatru (realna temperatura przy silnym, suchym wietrze jest dużo niższa niż wskazywana przez termometry),
– zmienną wilgotnością powietrza,
– grubością okrywy śnieżnej.

– W bieżącym sezonie w naszym regionie warunki do siewu cebuli ozimej były zdecydowanie bardziej korzystne niż w ubiegłym roku. Wynikało to przede wszystkim z częstych opadów deszczu – mówi Mikołaj Zalewski uprawiający cebulę ozimą w woj. Kujawsko-Pomorskim. 

Niedostateczne nawodnienie gleby podczas siewu i wschodów cebuli ozimej w połowie lata ma swoje odzwierciedlenie w bieżącej sytuacji na polach.

Niedostateczne nawodnienie gleby podczas siewu i wschodów cebuli ozimej w połowie lata ma swoje odzwierciedlenie w bieżącej sytuacji na polach.

Na plantacjach bez deszczowania w okolicach Łęczycy czy na terenie województwa kujawsko-pomorskiego (Inowrocław, Radziejów, Włocławek)

– Wschody cebuli z siewu letniego w moim gospodarstwie były nierównomierne, a na niektórych polach w naszym regionie cebula wysiana 15 sierpnia nie wzeszła – dodaje Mikołaj Zalewski.

Niedostatek wody podczas siewu i wschodów cebuli ozimej w połowie lata ma swoje odzwierciedlenie w bieżącej sytuacji na polach. Brak deszczu w kilku województwach był również przyczyną nierównomiernych wschodów na plantacjach warzywnych, w tym cebulowych. Wielu producentów zlikwidowało likwidacji takie uprawy cebuli.

Oprócz warunków pogodowych istotne znaczenie ma również właściwy termin siewu danej odmiany zimującej oraz zabiegi agrotechniczne (ochrona przed chwastami, chorobami i szkodnikami). Młode rośliny przed zimą powinny osiągnąć optymalne stadium do przezimowania. Przy braku okrywy śnieżnej ryzyko wymarznięcia cebul jest bardzo wysokie. Producenci zabezpieczają plantację okrywając rośliny agrowłókniną. Chroni dodatkowo uprawy przed mroźnymi wiatrami. Jednak należy pamiętać, o odpowiednim terminie przykrycia upraw cebuli przed nadejściem mrozów. Zgranie wszystkich tych czynników daje szansę na powodzenie w uprawie cebuli ozimej i zebrany z pola obfity plon.

 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij