Nawóz z liści buraków: co nam daje?

Zazwyczaj z liści buraków cukrowych przygotowywana jest kiszonka do żywienia bydła. Rośliny te są jednak tak bogate w wartości odżywcze, że coraz więcej rolników przekonuje się do tego, by używać ich jako nawozu.

Zazwyczaj z liści buraków cukrowych przygotowywana jest kiszonka do żywienia bydła. Rośliny te są jednak tak bogate w wartości odżywcze, że coraz więcej rolników przekonuje się do tego, by używać ich jako nawozu i dzięki temu wzbogacać glebę w składniki mineralne konieczne do prawidłowego rozwoju uprawianych roślin.

Resztki pożniwne buraków cukrowych mają dużą ilość składników pokarmowych. W porównaniu z obornikiem zawierają tyle samo azotu, ale więcej potasu, a nieco mniej fosforu, wapnia i magnezu. Są też nieco uboższe pod względem mikroelementów. Przyjmuje się, że w 10 tonach liści z główkami znajduje się 50 kg azotu, 20 kg fosforu, 100 kg potasu, 16 kg wapnia, 13 kg magnezu oraz mikroelementy: 50 g boru, 16 g miedzi, 190 g manganu i 85 g cynku. Już w pierwszym roku po przyoraniu gleby wykorzystanie potasu wynosi 60%, azotu 40%, a fosforu 25%.

Dla jak najlepszego wykorzystania składników pokarmowych liście trzeba dokładnie rozdrobnić, a następnie równomiernie rozprowadzić na powierzchni pola. Później wystarczy je przyorać lub wymieszać z glebą. Jeśli cały zabieg zostanie wykonany niestarannie, resztki liści buraków mogą sfermentować przy kiszeniu, przez co nowe rośliny będą miały utrudniony wzrost. Natomiast to, jak bardzo azot organiczny przejdzie w formę azotanową, zależy m.in. od sprzyjających warunków pogodowych, dlatego planując nawożenie pola liśćmi buraków cukrowych, warto brać je pod uwagę.

Uprawy GMO pod kontrolą – nowe przepisy!

Przygotowany projekt ustawy zakłada tworzenie specjalnych stref na uprawy GMO oraz ich kontrolę, a także kary za nielegalne prowadzenie.

18 kwietnia 2017

Ubezpieczenie upraw rolnych z dopłatami z budżetu państwa!

Od kwietnia rolnicy mogą ubezpieczać uprawy rolne na nowych, warunkach! Warto zastanowić się czy zabezpieczyć się przed ewentualnymi stratami

21 kwietnia 2017

Ochrona herbicydowa zbóż a jakość ziarna

Czy ochrona herbicydowa zbóż ma wpływ na jakość ziarna dostarczanego do przemysłu spożywczego? Czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

14 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij